Stii deja ca a mentine un deficit caloric va rezulta in reducerea greutatii corporale. "Mananca mai putin, misca-te mai mult", si greutatea iti va scadea.
Dar te-ai intrebat ce se intampla cu grasimea cand scazi in greutate? Multi cred ca grasimea iese din corp sub forma de energie sau caldura, pe cand altii cred ca se transforma in muschi daca tragi de fiare!
Grasimea este stocata sub forma de trigliceride in celulele grase. Celulele specializate in depozitarea grasimii se numesc adipocite. Cercetarile sugereaza ca numarul de celule grase pe care le avem, este setat in mare parte in copilarie!
Daca cresti in greutate, iti poti creste numarul de celule grase cand esti adult. Dar nu poti scapa de celulele grase pe care le ai deja. Singura modalitate de a scapa de ele este de a le indeparta fizic prin proceduri precum liposuctia. Asadar, daca celula respectiva de grasime nu dispare cand slabesti, ce se intampla cu ea?
Ce se intampla cu celulele grase
Cand nu folosesti energia de la mancarea pe care o consumi, corpul o transforma in trigliceride. O triglicerida este un ester compus din glicerol si 3 grupuri de acizi grasi. Aceste trigliceride sunt stocate in celulele grase pana ce hormonii le elibereaza pentru a fi utilizate ca energie.
Celulele grase formeaza tesuturi conjunctive afanate, numite strat adipos, care ajuta si la izolarea termina a corpului. Cand faci miscare fizica sau nu mananci mai mult timp, energia stocata in tesutul adipos poate fi descompusa pentru a fi utilizata de muschi sau alte tesuturi, ca si energie. Acest proces, numit lipoliza, este indus de o varietate de hormoni, inclusiv cortizol.
Prin lipoliza, grasimile sub forma de trigliceride sunt descompuse (hidrolizate) in acizi grasi si glicerol, care ies din adipocite; astfel celulele grase se micsoreaza. Nu se dizolva si nu dispar; doar se desumfla precum un balon.
Ce se intampla cu grasimea
Unde merge grasimea dupa ce este mobilizata pentru energie? Trigliceridele si glicerolul si acizii grasi din ele sunt alcatuite din carbon, hidrogen si oxigen. In urma oxidarii trigliceridelor rezulta dioxid de carbon, apa si energie. Reactia unei singure molecule de trigliceride poate fi rezumata la:
C55H104O6 + 78O2 → 55CO2 + 52H2O + energie1
Asadar, dupa ce grasimea este descompusa, iese din corp sub forma de dioxid de carbon si apa. Mare parte este excretata sub forma de dioxid de carbon. Restul paraseste corpul sub forma de transpiratie, urina si alte lichide corporale. Aproximativ 84% devine dioxid de carbon, si 16% apa. Asta inseamna ca mare parte din grasime iese din corp "prin plamani".
Totul pe Terra este pe baza de carbon. chiar si mancarea noastra este transformata in doxid de carbon si apa, si dioxidul de carbon este motivul pentru care cantaresti mai putin dimineata la trezire decat ai facut-o seara inainte de culcare. Expiri mult dioxid de carbon cand dormi si masa respectiva este pierduta in proces. Mai te duci si la baie si pierzi si mai multa greutate prin apa eliminata.
Cum sa slabesti
Daca ai un aport de 4 kg de mancare, apa si oxigen, aceste 4 kg trebuie sa iasa din corp. Dar, ca sa slabesti, trebuie cumva sa pierzi mai mult decat cele 4 kg ingerate. Cum am discutat deja, in mare inseamna ca mai mult dioxid de carbon sa iasa din corp. Pentru a expira mai mult trebuie sa faci miscare.
Cand inspiri, oxigenul ajunge in sange. Muschii produc dioxid de carbon, care este transportat de sange la plamani si expirat. Prin miscarea muschilor, cresti cantitatea de dioxid de carbon produsa de corp. In consecinta, scapi de mai multa energie decat ai introdus in corp, asa ca scazi in greutate.
Slabire vs. scadere in greutate
Pentru a pierde din greutate trebuie sa consumi mai putin decat arzi. Dar greutatea este facuta din apa, muschi, grasime, organe, oase, etc. Nu este doar grasime.
Poti arde mai multa grasime si pastra mai multi muschi cand urmezi un proces mai lent de slabire. Nu este indicat sa incerci sa pierzi multa greutate deodata. Daca faci asta mult din ea provine din apa si alte componente, nu grasime.
Te intereseaza sa pierzi grasime cand vrei sa slabesti. Schimbarile fizice care duc la slabire pot avea efecte secundare.
De exemplu, perioade lungi de scadere in greutate rezulta in termogeneza adaptiva, o scadere drastica a ratei metabolice ca raspuns la pierderea in greutate. Ea explica de ce metabolismul incetineste cand ai perioade lungi de dieta.
Tipuri de grasimi
Grasimea este localizata sub piele (grasime subcutanata) si in jurul organelor interne (grasime viscerala). Cand slabim, pierdem mai multa grasime subcutanata decat viscerala. Din pacate nu poti alege de unde arzi grasime intai - sau deloc. Geneticul determina de unde slabesti.
Tesutul adipos alb, sau grasimea alba, este cea la care te gandesti in mod normal cand spui grasime. Grasimea alba este precum o rezerva de energie si protectie pentru organele interne. Dar mai exista un tip de grasime, numita grasime bruna.
Grasimea bruna ajuta la protejara nou nascutilor cand temperatura este mica, dar cantitatea ei scade pe masura ce crestem. Derivata din tesutul muscular, grasimea bruna arde calorii si poate fi generata prin expunerea la tempraturi scazute.
Multi din cei care isi propun sa slabeasca, esueaza in cele din urma, cauza cea mai deasa fiind dietele de tip yo-yo (slabesti destul de mult initial dar apoi pui totul la loc). Cauza este graba, si restrictionarea severa a aportului caloric ceea ce duce la adaptarile metabolice de care am vorbit mai sus.
Contrar a ceea ce cred unii, cand slabesti grasimea nu se poate transforma in muschi si nu iese din corp sub forma de apa/transpiratie decat intr-o mica proportie. Grasimea arsa este expirata afara din corp!
Referinte
- Meerman R, Brown AJ. When somebody loses weight, where does the fat go? BMJ. 2014;349:g7257. doi:10.1136/bmj.g7257
- Spalding KL, Arner E, Westermark PO, et al. Dynamics of fat cell turnover in humans. Nature. 2008;453(7196):783-787. doi:10.1038/nature06902
- Djurhuus CB, Gravholt CH, Nielsen S, et al. Effects of cortisol on lipolysis and regional interstitial glycerol levels in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002;283(1):E172-177. doi:10.1152/ajpendo.00544.2001
- Ashtary-Larky D, Ghanavati M, Lamuchi-Deli N, et al. Rapid Weight Loss vs. Slow Weight Loss: Which is More Effective on Body Composition and Metabolic Risk Factors? Int J Endocrinol Metab. 2017;15(3):e13249. doi:10.5812/ijem.13249
- Camps SGJA, Verhoef SPM, Westerterp KR. Weight loss, weight maintenance, and adaptive thermogenesis. Am J Clin Nutr. 2013;97(5):990-994. doi:10.3945/ajcn.112.050310
- Merlotti C, Ceriani V, Morabito A, Pontiroli AE. Subcutaneous fat loss is greater than visceral fat loss with diet and exercise, weight-loss promoting drugs and bariatric surgery: a critical review and meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2017;41(5):672-682. doi:10.1038/ijo.2017.31
- Saely CH, Geiger K, Drexel H. Brown versus white adipose tissue: a mini-review. Gerontology. 2012;58(1):15-23. doi:10.1159/000321319
- Martin CB, Ogden CL. Attempts to Lose Weight Among Adults in the United States, 2013–2016. 2018;(313):8.