Foarte multi din cei care merg la sala ajung la un momendat in postura de a se intreba daca sa foloseasca sau nu steroizi anabolizanti si androgeni. O intrebare a celor care nu au mai folosit steroizi este daca exista unul fara prea multe efecte secundare. Dar multi nu stiu ce sa foloseasca pentru un prim ciclu, iar multi se tem de ace si aleg variantele orale. Raspunsul nu este chiar atat de simplu
Sa presupunem ca cineva cu o varsta de 25 de ani si cu 5-7 ani de antrenamente in spate se hotaraste sa ia steroizi anabolizanti. Se intreaba care steroid are cele mai putine efecte secundare? Apropo, daca te-ai apucat de sala de un an si deja te gandesti la steroizi...iti spun de acum ca nu este cazul. Mai antreneaza-te si vorbim apoi!
Dar sa revenim la intrebarea noastra. Ce steroid are cele mai putine efecte secundare?
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de ce intelegi prin efecte secundare. Dupa cum ar trebui sa stii deja, daca te gandesti sa folosesti astfel de substante, exista efecte secundare in mai multe zone. In general doar cateva lucruri ii preocupa pe majoritatea: caderea parului, ginecomastia si retentia de apa, toxicitatea pentru ficat si potenta.
Caderea parului
Este una din cele mai mari griji ale barbatilor care folosesc steroizi anabolizanti. Majoritatea vor sa ia steroizi pentru a arata mai bine. De regula asta nu inseamna sa isi dea parul de pe cap in schimbul muschilor. Aici raspunsul este destul de simplu: din pacate, daca esti predispus genetic la calvitie, TOTI steroizii anabolizanti te pot cheli. Caderea parului este mediata de aceeasi receptori care controleaza si cresterea muschilor.
Unii steroizi sunt mai blanzi in aceasta privinta decat altii: nandrolonul, oxandrolonul si metenolonul sunt primii care imi vin in minte. Dar nici acestia nu sunt benigni in privinta caderii parului. Si acestia pot accelera procesul de calvitie daca esti predispus genetic.
Vestile bune sunt ca daca nu esti predispus genetic la caderea parului niciun steroid nu te va cheli (sau este putin probabil sa o faca). Sa iti dai seama ce fel de gene ai in privinta parului este mai complicat, si nu este scopul acestui articol. Dar cu cat ai o varsta mai inaintata cu atat ar trebui sa iti fi dat seama pana acum daca parul iti cade cu usurinta sau nu.
Ginecomastie
Ginecomastia este un alt efect secundar estetic, unul care ii sperie pe multi. Multor barbati nu le surade ideea sa le creasca sani (cine ar fi crezut!). Iar cei care vor asta, gasesc metode mai eficiente. Acest efect secundar este legat de estrogenicitatea steroidului folosit, si anume capacitatea sa de aromatizare (trasformare in estrogen - hormonul feminin). Formele de testosteron, Anapolonul si Danabolul sunt cei mai predispusi la asta.
Alti steroizi nu se pot converti sau actiona precum estrogenul: Anavar, Primobolan, Winstrol, Masteron, etc.
Altii pot avea efecte estrogenice, dar rar si nu atat de agresiv: nandrolon si Equipoise. Si apoi exista o multime de antiestrogeni si inhibitori de aromatizare care rezolva problema ginecomastiei foarte usor. In privinta acestui efect secundar, totul tine de steroizii folositi si de ce iei alaturi de ei.
Hepatotoxicitatea
Hepatotoxicitate este un cuvant fandosit pentru ceva care este toxic pentru ficat. Am auzit cu totii de cazurile rare, dar grave, cand abuzul de steroizi a dus la complicatii serioase ale ficatului. Acest efect secundar este legat in mare parte de steroizii anabolizanti orali. Acestia au fost modificati pentru a rezista primei metabolizari prin ficat. Cei mai rai in aceasta privinta sunt Anapolonul, Winstrolul, Danabolul si Anavarul (desi acesta intr-o mai mica masura). Unii steroizi orali nu sunt deloc toxici pentru ficat, precum Undestor si Primobolan. Dar acestia sunt si foarte slabi anabolic si rareori folositi.
Steroizii injectabili precum testosteronul, nandrolonul, boldenonul si metenolonul sunt destul de puternice si fara toxicitate asupra ficatului. Exista si steroizi injectabili toxici pentru ficat precum Winstrol, Danabol injectabil si trenbolon.
Afectarea sistemului cardiovascular
Steroizii anabolizanti iti pot afecta negativ nivelele de colesterol, tensiunea arteriala si alti cativa factori de risc cardiovascular. Este un risc care vine odata cu abuzul de steroizi, dar unii sunt mai rai in aceasta privinta decat altii. Testosteronul este cel mai putin nociv in aceasta privinta, fiind echilibrat intre efectele androgene si estrogenice. Mai ales estrogenul este important pentru HDL (colesterolul bun). Principalul efect negativ al steroizilor anabolizanti asupra colesterolului este ca il scad foarte mult pe cel bun HDL, crescandu-l pe cel nociv, LDL. Si aici cei mai problematici sunt steroizii orali. Toti steroizii care au risc hepatotoxic ridicat o sa afecteze destul de rau si colesterolul.
Potenta sexuala
Exista steroizi care daca sunt folositi incorect pot afecta potenta pe durata folosirii lor: acestia includ Deca-durabolin, Anavar si trenbolon. Dar problema se rezolva usor daca se adauga si testosteron ciclului, macar in doze de 100-200 mg pe saptamana.
Singura perioada cand pot aparea probleme erectile fara sa poti face prea multe pentru a preveni asta este dupa incheierea ciclului de steroizi. Corpul are nevoie de timp sa isi reia productia proprie de testosteron, si in aceasta perioada poti avea un libidou mai mic si probleme de erectie. Daca lasi lucrurile asa corpul isi revine la normal in 1-4 luni. Dar daca faci o terapie post ciclu buna poti reduce timpul la o luna sau chiar mai putin; iar daca ciclul de steroizi nu a fost prea puternic, o terapie post ciclu te poate scuti complet de astfel de probleme. Un rol il joaca si geneticul, unii revenindu-si mai repede dupa curele de steroizi decat altii.
Acestea sunt efectele secundare ale steroizilor care ii preocupa cel mai mult pe potentialii utilizatori. Dar trebuie tinut minte ca utilizarea non-medicala a steroizilor vine cu riscuri reale. Asa ca informeaza-te cat mai temeinic inainte de a lua o astfel de decizie.
Referinte