Suplimentele care blocheaza carbohidratii sunt suplimente nutritive pentru slabit. Blocheaza absortia carbohidratilor, si producatorii sustin ca poti manca o parte din carbohidrati fara sa absorbi caloriile lor. Dar sunt atat de benefice precum promit? Mai jos este o analiza detaliata a suplimentelor care blocheaza absortia carbohidratilor si efectele lor asupra sanatatii si greutatii.
Ce sunt suplimentele care blocheaza carbohidratii?
Astfel de suplimente ajuta la blocarea unor enzime necesare pentru digerarea anumitor carbohidrati. De regula astfel de ingrediente sunt vandute ca supliment in sine (carb blockers), sau fac parte din alcatuirea unor arzatoare de grasimi mai complexe.
Sunt derivate din compusi numiti inhibitori de alfa-amilaza, care apar natural in unele alimente. De regula acesti compusi sunt extrasi din fasole si se regasesc sub denumirea de extras Phaseolus vulgaris sau extras de fasole alba. Mai exista si forme medicamentoase numite inhibitori de alfa-glucozidaza, folosite la tratarea glicemiei ridicate in diabetul de tip 2.
In acest articol vom vorbi de suplimentele care blocheaza carbohidratii, nu de medicamente.
Cum functioneaza suplimentele care blocheaza carbohidratii
Carbohidratii digerabili se pot imparti in doua mari categorii: simplii si complecsi. Carbohidratii simplii se gasesc in natura in alimente precum fructe sau lapte. Se gasesc din abundenta in alimente procesate precum sucuri, deserturi si iaurturi cu arome.
Carbohidratii complecsi se gasesc in alimente precum paste, paine integrala, orez si legume amidonoase precum cartofii.
Carbohidratii complecsi sunt formati din carbohidrati simplii uniti intre ei pentru a forma lanturi, care trebuie intai descompuse de enzime speciale inainte de a fi digerati. Suplimentele care blocheaza carbohidratii inhiba o parte din enzimele care descompun acesti carbohidrati complecsi. Astfel carbohidratii complecsi trec in intestinul gros fara a fi absorbiti si fara a influenta aportul caloric sau glicemia.
Suplimentele care blocheaza carbohidratii pot ajuta in procesul de slabire
Astfel de suplimente se vand ca suplimente pentru slabit. Sunt promovate ca suplimente care iti permit sa mananci carbohidrati fara a le absorbi caloriile. Dar efectele lor pot fi limitate si studiile aduc rezultate contradictorii.
Cat de eficiente sunt suplimentele care blocheaza carbohidtatii
Suplimentele care blocheaza carbohidratii previn doar o parte din absortia carbohidratilor pe care ii mananci. In cel mai bun caz blocheaza 50-65% din enzimele care digera carbohidratii.
Este foarte important de mentionat ca blocarea acestor enzime nu inseamna neaparat si blocarea absortiei carbohidratilor in aceeasi proportie. De exemplu, un studiu care a examinat un puternic supliment care inhiba carbohidratii a descoperit ca 97% dintre enzime erau inactivate, dar doar 7% din carbohidratii ingerati nu erau blocati. Asta se intampla pentru ca aceste suplimente nu afecteaza in mod direct carbohidratii pe care ii mananci. Uneori pot doar sa creasca timpul necesar enzimelor pentru a ii digera.
Mai mult, carbohidratii complecsi reprezinta doar o parte din carbohidratii prezenti in dieta multor oameni. Pentru majoritatea, zaharurile din alimentele procesate reprezinta adevarata problema, nu carbohidratii complecsi, proveniti din surse naturale. Zaharurile din alimentele procesate sunt carbohidrati simplii precum sucroza, glucoza sau fructoza. Acestia nu sunt afectati de suplimentele care blocheaza carbohidratii!
Asadar, trebuie retinut ca: aceste suplimente blocheaza de la absortie doar un procent mic din carbohidratii mancati si eficienta lor depinde de tipul carbohidratilor.
Ce spun dovezile stiintifice
Mai multe studii arata ca suplimentele care blocheaza carbohidratii pot ajuta in procesul de slabire.
Perioada pe care s-au intins studiile variaza de la 4 la 12 saptamani si cei care au luat astfel de suplimente nutritive au slabit de regula cu 1 kg - 2,5 kg mai mult decat grupurile de control, care nu au folosit suplimente care blocheaza carbohidratii. In mod interesant, participantii la studii care au mancat cei mai multi carbohidrati au fost si cei care au slabit cel mai mult. Este oarecum logic, avand in vedere ca o data cu cresterea cantitatii de carbohidrati din dieta creste si eficienta suplimentelor care blocheaza carbohidratii.
Dar exista si studii care nu au observat nicio diferenta intre participantii care luau suplimente care blocheaza carbohidratii si cei care nu luau. Asa ca este greu de tras o concluzie certa. Iar multe din studii au fost mici, conduse prost si deseori finantate de companii producatoare de suplimente, asa ca rezultatele nu sunt 100% de incredere. Este nevoie de studii mai calitative, independente.
Suplimentele care blocheaza carbohidratii reduc apetitul
Pe langa blocarea absortiei carbohidratilor pot afecta unii hormoni implicati in senzatia de foame si senzatia de satietate. Pot si sa incetineasca golirea stomacului dupa masa.
Un motiv poate fi faptul ca extractul de fasole alba contine si fitohemaglutinina. Acest compus poate creste nivelele unor hormoni responsabili de senzatia de satietate.
Un studiu pe sobolani a constatat ca fitohemaglutinina din fasolea alba poate decsreste semnificativ cantitatea de mancare ingerata. Soarecii care au primit acest compus au mancat cu 20-30% mai putin. Dar efectul a durat doar cateva zile.
Mai exista si alte modalitati prin care suplimentele care blocheaza carbohidratii reduc apetitul. Studii similare au descoperit ca administrarea de suplimente care blocheaza carbohidratii a redus cantitatea de mancare ingerata de soareci cu 20-25%, timp de o perioada consistenta de timp si chiar i-a facut sa manance mai putine alimente bogate in grasimi si zahar.
Acest efect nu este pe deplin cercetat la oameni, un studiu recent a descoperit ca un extract de fasole alba concentrat si standardizat a scazut senzatia de foame, probabil prin diminuarea nivelelor hormonului fomei, ghrelina.
Este greu de spus daca suplimentele care blocheaza carbohidratii existente pe piata au acest efecte si cat contribuie la slabire.
Suplimentele care blocheaza carbohidratii pot ajuta la controlul glicemiei
Probabil cel mai pronuntat efect al suplimentelor care blocheaza carbohidrati este asupra glicemiei. Incetinesc sau opresc digestia carbohidratilor complecsi. Ca urmare, reduc si cresterea glicemiei care apare cand acesti carbohidrati trec in sange. Dar acest fapt este valabil doar pentru carbohidratii afectati de aceste suplmente.
Un alt avantaj este ca sustin revenirea mai rapida la normal a nivelelor glicemiei dupa o masa.
Suplimentele care blocheaza carbohidratii contin amidon benefic
Un efect poziiv neintentionat al acestor suplimente este ca duc la cresterea amidonului rezistent din intestinul gros. Asta pentru ca blocheaza unii din carbohidratii care se absorb in intestinul subtire, si astfel cresc cantitatea de amidon rezistent din intestinul gros.
Asemanator fibrelor alimentare, amidonul rezistent este un tip de amidon care nu poate fi descompus de enzimele din intestinul subtire. Se gaseste in alimente precum cartofi cruzi, banane necoapte, legume si unele cereale integrale. Cand amidonul rezistent ajunge in intestinul gros, este fermentat de bacteriile benefice si se elibereaza gaze si acizi grasi cu lanturi scurte (sunt niste grasimi sanatoase).
Cand suplimentele care blocheaza carbohidratii previn digerarea carbohidratilor complecsi in intestinul subtire, acestia actioneaza precum amidonul rezistent. Multe studii au asociat amidonul rezistent cu procente mici de grasime corporala, flora intestinala mai sanatoasa si sensibilitate la insulina mai buna. Mai mult, amidonul rezistent poate creste cantitatea de grasimi pe care corpul o arde dupa o masa.
Sunt sigure suplimentele care blocheaza carbohidratii?
In privinta efectelor secundare, aceste suplimente sunt considerate foarte sigure. Totusi, fermentarea carbohidratilor de catre bacterii in intestinul gros poate cera unele probleme nedorite. Acestea includ, diaree, balonare, flatulenta si crampe. Aceste efecte nu sunt severe si dispar cu timpul.
Diabeticii care folosesc insulina trebuie sa discute cu un medic inainte de a lua suplimente care blocheaza carbohidratii, putand reduce glicemia daca doza de insulina nu este ajustata.
Asadar, astfel de suplimente care blocheaza carbohidratii complecsi te pot ajuta cand vrei sa slabesti, dar raman doar un supliment nutritiv, fara efecte in lipsa exercitiilor fizice si a unei diete bine puse la punct.
Referinte
- Barrett ML, Udani JK. A proprietary alpha-amylase inhibitor from white bean (Phaseolus vulgaris): a review of clinical studies on weight loss and glycemic control. Nutr J. 2011 Mar 17;10:24. doi: 10.1186/1475-2891-10-24
- Carai MA, Fantini N, Loi B, Colombo G, Riva A, Morazzoni P. Potential efficacy of preparations derived from Phaseolus vulgaris in the control of appetite, energy intake, and carbohydrate metabolism. Diabetes Metab Syndr Obes. 2009 Sep 7;2:145-53.
- Mosca M, Boniglia C, Carratù B, Giammarioli S, Nera V, Sanzini E. Determination of alpha-amylase inhibitor activity of phaseolamin from kidney bean (Phaseolus vulgaris) in dietary supplements by HPAEC-PAD. Anal Chim Acta. 2008 Jun 9;617(1-2):192-5. doi: 10.1016/j.aca.2007.12.046. Epub 2008 Feb 1.
- DiNicolantonio JJ, Bhutani J, O'Keefe JH. Acarbose: safe and effective for lowering postprandial hyperglycaemia and improving cardiovascular outcomes. Open Heart. 2015 Oct 19;2(1):e000327. doi: 10.1136/openhrt-2015-000327. eCollection 2015.
- Mojica L, de Mejía EG. Optimization of enzymatic production of anti-diabetic peptides from black bean (Phaseolus vulgaris L.) proteins, their characterization and biological potential. Food Funct. 2016 Feb;7(2):713-27. doi: 10.1039/c5fo01204j.
- Brugge WR, Rosenfeld MS. Impairment of starch absorption by a potent amylase inhibitor. Am J Gastroenterol. 1987 Aug;82(8):718-22.
- Celleno L, Tolaini MV, D'Amore A, Perricone NV, Preuss HG. A Dietary supplement containing standardized Phaseolus vulgaris extract influences body composition of overweight men and women. Int J Med Sci. 2007 Jan 24;4(1):45-52.
- Luzzi R, Belcaro G, Hu S, Dugall M, Hosoi M, Ippolito E, Corsi M, Gizzi G. Beanblock® (standardized dry extract of Phaseolus vulgaris) in mildly overweight subjects: a pilot study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2014 Oct;18(20):3120-5.
- Grube B, Chong WF, Chong PW, Riede L. Weight reduction and maintenance with IQP-PV-101: a 12-week randomized controlled study with a 24-week open label period. Obesity (Silver Spring). 2014 Mar;22(3):645-51. doi: 10.1002/oby.20577. Epub 2013 Sep 5.
- Udani J, Hardy M, Madsen DC. Blocking carbohydrate absorption and weight loss: a clinical trial using Phase 2 brand proprietary fractionated white bean extract. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):63-9.
- Onakpoya I, Aldaas S, Terry R, Ernst E. The efficacy of Phaseolus vulgaris as a weight-loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Br J Nutr. 2011 Jul;106(2):196-202.
- Udani JK, Singh BB, Barrett ML, Preuss HG. Lowering the glycemic index of white bread using a white bean extract. Nutr J. 2009 Oct 28;8:52. doi: 10.1186/1475-2891-8-52.
- Birt DF, Boylston T, Hendrich S, Jane JL, Hollis J, Li L, McClelland J, Moore S, Phillips GJ, Rowling M, Schalinske K, Scott MP, Whitley EM. Resistant starch: promise for improving human health. Adv Nutr. 2013 Nov 6;4(6):587-601. doi: 10.3945/an.113.004325. eCollection 2013.
- Keenan MJ, Zhou J, Hegsted M, Pelkman C, Durham HA, Coulon DB, Martin RJ. Role of resistant starch in improving gut health, adiposity, and insulin resistance. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):198-205. doi: 10.3945/an.114.007419. Print 2015 Mar.