Licopenul este un pigment rosu de origine vegetala (un carotenoid) gasit in rosii, dar apare si in pepenele verde, grapefruit roz si papaya. Licopenul are o afinitate deosebita pentru prostata. Dovezile sunt coplesitoare:
- O meta-analiza a 26 de studii, cu peste 560.000 de participanti, a gasit o relatie inversa intre nivelurile de licopen si cancerul de prostata.
- Un studiu realizat pe aproape 50 de mii de barbati a aratat ca cei cu un aport mai mare de licopen erau mai putin susceptibili sa dezvolte cancer de prostata.
- O meta-analiza a 17 studii a constatat ca barbatii cu un consum crescut de produse pe baza de rosii aveau o rata a cancerului de prostata cu 15-20% mai mica.
- Exista, de asemenea, numeroase cercetari care arata cum licopenul inhiba cresterea prostatei, cunoscuta sub numele de hipertrofie benigna de prostata sau HBP.
Iata cat de important este acest carotenoid pentru sanatatea umana, plus mai multe informatii de fundal.
Beneficiile licopenului: Doar faptele
- Dintre toti carotenoizii (peste 600), licopenul are cea mai mare capacitate de a neutraliza radicalii liberi.
- Cand barbatii care sufereau de infertilitate au luat 2 miligrame de licopen de doua ori pe zi, timp de trei luni, 66% au aratat o imbunatatire a concentratiei spermei, iar 73% au aratat o imbunatatire a motilitatii spermatozoizilor.
- Pe langa faptul ca promite sa combata cancerul de prostata, licopenul a demonstrat potential impotriva cancerului de vezica urinara, col uterin, oral, esofagian, pancreatic si rectal, precum si impotriva leucemiei si a cancerelor de colon, plamani si san.
- Nivelurile de licopen sunt invers corelate cu nivelurile de glucoza plasmatica si cu nivelurile de insulina pe nemancate. Asta inseamna ca te face mai sensibil la insulina, prevenind astfel diabetul de tip II si metabolismul ineficient al carbohidratilor (da, daca vrei sa slabesti, un supliment cu licopen poate fi foarte util).
- O cantitate de doar 5 pana la 7 mg de licopen pe zi se considera ca reduce riscul de boli cardiovasculare. In cazurile de boli cardiovasculare existente, pot fi necesare doze de 35 pana la 75 mg pe zi.
- Licopenul pare sa protejeze pielea impotriva daunelor provocate de radiatiile UV-B.
- Licopenul poate inhiba factorul de crestere derivat din plachete, care inhiba cresterea, invazia si metastazarea melanomului.
- La soarecii fara par, licopenul a imbunatatit aspectul vizual al pielii, a facut pielea mai hidratata si chiar a crescut grosimea pielii. (Cand animalele imbatranesc, pielea lor devine mai subtire, ceea ce permite aparitia mai multor riduri.)
- Cresterea nivelului de licopen poate fi asociata cu un risc mai mic de degenerescenta maculara legata de varsta.
- Licopenul poate activa raspunsul imun adaptativ – celulele T si B care produc anticorpi ce ataca infectii specifice.
- Se crede ca licopenul promite sa combata unele boli neurodegenerative.
- O meta-analiza a 12 studii a constatat ca 25 mg de licopen luate zilnic au redus LDL (colesterolul „rau”) si tensiunea arteriala ridicata.
- Un studiu observational pe 6.000 de persoane a constatat ca, consumul de rosii protejeaza impotriva cancerelor digestive (cele ale gatului, stomacului si colonului).
- Consumul de pana la 3 grame de licopen pe kilogram de greutate corporala nu are efecte adverse. Este extrem de sigur.
Cum face licopenul toate acestea?
Licopenul este un antioxidant puternic, ceea ce explica multe dintre efectele sale benefice (reducerea glucozei in sange pe nemancate, imbunatatirea calitatii si cantitatii spermei, reintoarcerea initierii tumorale etc.).
Dar licopenul este, de asemenea, un agent antiinflamator puternic, are actiune hipocolesterolemica (previne placa in artere), manifesta o modulare imuna puternica (protejeaza impotriva infectiilor bacteriene), afiseaza proprietati antiangiogene (previne „hranirea” tumorilor prin vase de sange) si are capacitati semnificative de a modula enzimele din faza I si faza II, permitandu-i sa protejeze celulele si tesuturile in general.
Cel mai interesant este faptul ca licopenul favorizeaza ceva cunoscut sub numele de „comunicatii jonctionale de tip gap”, ceea ce inseamna ca permite schimbul de molecule de semnalizare si nutrienti intre celulele vecine. Acest lucru este important deoarece una dintre caracteristicile cancerului este pierderea comunicatiilor jonctionale de tip gap.
De ce sa nu mananci doar rosii?
Rosiile contin in general cantitati relativ mari de licopen (aproximativ 31 mcg pe gram). Cu toate acestea, obtinerea unor cantitati adecvate sau terapeutice de licopen nu este la fel de simpla precum sa mananci o rosie in fiecare zi.
Frustrant este ca moleculele de licopen dintr-o rosie proaspata sunt toate in configuratia trans. Trans inseamna la propriu „cealalta parte a” in latina si se refera la conditia cand atomii sau gruparile functionale sunt pe parti opuse ale unei linii imaginare trasate pe mijlocul unei molecule. Configuratia trans impiedica absorbtia unei mari parti din licopen.
Ceea ce trebuie sa facem este sa „rasturnam” gruparile functionale in configuratia cis („aceasta parte a”). Putem face acest lucru prin procesarea rosiilor, adica expunerea lor la caldura, acid sau lumina, sau prin pasarea lor. Dar chiar si daca reusim sa transformam licopenul, lucruri precum varsta, sexul, starea hormonala, fumatul, alcoolul, cat de bine mestecam rosia si cata fibra mancam cu ea (fibrele reduc absorbtia) afecteaza cat de mult licopen extrage sistemul nostru digestiv dintr-o rosie.
Desi consumul de pasta de rosii sau de rosii fierte este, cel putin in teorie, o modalitate mult mai viabila de a obtine cantitati adecvate de licopen, este totusi problematica. La fel ca in cazul majoritatii fructelor si legumelor, continutul oricarui carotenoid specific, cum ar fi licopenul, variaza enorm in functie de varietatea de rosii, calitatea solului, durata sezonului de crestere si factorii de mediu.
Apoi, exista problema dozei. Estimarile cantitatilor necesare pentru o sanatate optima ajung la 25 mg pe zi sau mai mult, ceea ce face extrem de dificil sa obtinem atat de mult din surse naturale.
Acest lucru ne lasa cu doua optiuni: 1) sa mancam zilnic o cantitate mare de pasta de rosii sau 2) sa luam licopen sub forma de supliment. Din fericire exista destule suplimente cu licopen pe piata. Ai grija sa alegi unul care sa iti furnizeze o doza zilnica de cel putin 25 mg. Si, in rest, mananca rosii si produse pe baza de rosii, cat de des poti!
Referinte
- Caseiro M et al. "Lycopene in Human Health." LWT. 2020 Jun;127:109323.
- Selvan VK. "Lycopene's Effects on Health and Diseases." Natural Medicine Journal. March 2011 Mar;3(3).
- Chen P et al. "Lycopene and Risk of Prostate Cancer A Systematic Review and Meta-Analysis." Medicine (Baltimore). 2015 Aug;94(33):31260.
- Lane JA et al. "ProDiet: A Phase II Randomized Placebo-controlled Trial of Green Tea Catechins and Lycopene in Men at Increased Risk of Prostate Cancer." Cancer Prev Res (Phila). 2018 Nov;11(11):687-696. PubMed: 30309839.
- Wang Y et al. "Lycopene, tomato products and prostate cancer-specific mortality among men diagnosed with nonmetastatic prostate cancer in the Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort." Int J Cancer. 2016 Jun 15;138(12):2846-55. PubMed: 26830232.
- Graff RE et al. "Dietary lycopene intake and risk of prostate cancer defined by ERG protein expression." Am J Clin Nutr. 2016 Mar;103(3):851-60. PubMed: 26817504.
- Rowles JL et al. "Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis." Prostate Cancer Prostatic Dis. 2017 Dec;20(4):361-377. PubMed: 28440323.
- Chen J et al. "Lycopene/tomato consumption and the risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies." J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(3):213-23. PubMed: 23883692.
- Wang Y et al. "Effect of Carotene and Lycopene on the Risk of Prostate Cancer: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Observational Studies."PLoS One. 2015 Sep 15;10(9):e0137427. PubMed: 26372549.
- Beynon RA et al. "Investigating the effects of lycopene and green tea on the metabolome of men at risk of prostate cancer: The ProDiet randomised controlled trial." Int J Cancer. 2019 Apr 15;144(8):1918-1928. PubMed: 30325021.
- Zu K et al. "Dietary lycopene, angiogenesis, and prostate cancer: a prospective study in the prostate-specific antigen era." J Natl Cancer Inst. 2014 Feb;106(2):djt430. PubMed: 24463248.
- Jiang LN et al. "Lycopene exerts anti-inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression." Asian J Androl. 2018 Sep 7;21(1):80-85. PubMed: 30198495.
- Rafi MM et al. "Lycopene modulates growth and survival associated genes in prostate cancer." J Nutr Biochem. 2013 Oct;24(10):1724-34. PubMed: 23746934.
- Ellinger S et al. "Tomatoes and lycopene in prevention and therapy–is there an evidence for prostate diseases?** Aktuelle Urol. 2009 Jan;40(1):37-43. PubMed: 19177320.
- Chen L et al. "Oxidative DNA damage in prostate cancer patients consuming tomato sauce-based entrees as a whole-food intervention." J Natl Cancer Inst. 2001 Dec 19;93(24):1872-9. PubMed: 11752012.
- Li D et al. "MicroRNA-let-7f-1 is induced by lycopene and inhibits cell proliferation and triggers apoptosis in prostate cancer." Mol Med Rep. 2016 Mar;13(3):2708-14. PubMed: 26847233.
- Paur I et al. "Tomato-based randomized controlled trial in prostate cancer patients: Effect on PSA." Clin Nutr. 2017 Jun;36(3):672-679. PubMed: 27406859.
- Bureyko T et al. "Reduced growth and integrin expression of prostate cells cultured with lycopene, vitamin E and fish oil in vitro." Br J Nutr. 2009 Apr;101(7):990-7. PubMed: 18718045.
- Wan L et al. "Dietary tomato and lycopene impact androgen signaling- and carcinogenesis-related gene expression during early TRAMP prostate carcinogenesis." Cancer Prev Res (Phila). 2014 Dec;7(12):1228-39. PubMed: 25315431.
- Mohanty NK et al. "Lycopene as a chemopreventive agent in the treatment of high-grade prostate intraepithelial neoplasia." Urol Oncol. Nov-Dec 2005;23(6):383-5. PubMed: 16301113.