Toata lumea stie ca suplimentele cu proteine din zer sunt cele mai bune. S-a scris mult despre eficienta lor, sunt recomandate a fi consumate imediat dupa antrenament, inainte de antrenament, dimineata la trezie si de-a lungul zilei. Se pare ca totul se invarte in jurul proteinei din zer. Si, intr-adevar, astfel de suplimente sunt foarte bune, fiind o sursa proteica calitativa.
Dar suplimentele cu proteine din zer sunt si foarte scumpe, si nu sunt mereu disponibile la barul proteic de la sala. Si atunci apare intrebarea: cu ce se poate inlocui proteina din zer? Primul raspuns logic ar fii cu proteina din lapte. Exista numeroase suplimente care contin proteine din lapte, dar in ultima vreme au inceput sa fie privite ca ceva inferior, pe care doar aruncii banii de pomana. Ne referim aici la izolatul din proteina de lapte si concentratul din proteina de lapte, sau pudrele proteice care contin aceste doua forme proteice, alaturi de alte surse.
Deci, sunt izolatul sau concentratul proteic din lapte o sursa inferioara de proteine? Cu siguranta nu! Este exact inversul, o sursa proteica de inalta calitate.
Din ce este facuta proteina din lapte?
Proteina din lapte este facuta din proteina din zer si cazeina. Mai exact, este 20% proteina din zer si 80% cazeina. Se obtine prin inlaturtarea carbohidratilor si grasimilor din lapte prin procese de filtrare. Astfel, se obtine o proteina din lapte naturala, avand aceeasi structura si aceleasi calitati ca si cum ar fii in lapte. Contine aceleasi peptide benefice si microfractii precum beta-lactoglobulina, alfa-lactolabumina, peptide serice de albumina de provenienta bovina, imunoglobuline, lactoferrine si lactoperoxidaze. Toate acestea ofera beneficii in ceea ce priveste performanta sportiva si aspectul fizic.Mai mult, au si proprietati antioxidante si imbunatatesc sistemul imunitar.
Si cazeina din lapte este tot in forma sa naturala, fiind cunoscuta ca si cazeina micelara. Aceasta forma de cazeina are cea mai lenta digestie, conferind un flux continuu si indelungat de aminoacizi fibrelor musculare.
Singurul motiv pentru care lumea crede ca proteinele din lapte sunt inferioare este acela ca s-a perpetuat ideea ca proteina din zer este singura sursa proteica de calitate, si toate celelalte pudre proteice sunt, prin comparatie, inadecvate si inferioare.
Nu se poate spune ca proteina din zer nu este superioara. Este important ca atunci cand bei un shake proteic acesta sa contina si niste proteina din zer, in special imediat dupa antrenament. Asta datorita continutului mare de BCAA din proteina din zer, si a absortiei sale foarte rapide. In plus, contine si peptidele si microfractiile de care am vorbit anterior.
Dar trebuie sa tinem cont si ca proteinele din laptele sunt si proteine din zer. Cel putin 20% din ele. Restul este cazeina micelara, dar asta nu reduce valoarea si calitatea proteinelor din lapte, ci o creste.
S-a demonstrat stiintific ca adaugarea de cazeina proteinei din zer sporeste efectul anabolic. Proteina din zer este importanta pentru a declansa rapid sinteza proteinelor in muschi, dar cand alaturi de proteina din zer se consuma si cazeina, sinteza proteinelor in muschi este mentinuta o perioada de timp mult mai mare decat daca s-ar fii consumat doar proteina din zer. Cazeina opreste si catabolismul (descompunerea tesutului muscular). Si cum cresterea musculara are loc cand sinteza proteinelor este mai mare decat catabolismul, rezulta o crestere musculara mai mare.
Nu subestima proteinele derivate din lapte
Ca sa fiu sincer, daca e sa ai a alege intre doar o proteina din zer si un izolat proteic din lapte, ai face bine sa alegi izolatul proteic din lapte. Asta pentru ca obtii un amestec de proteina din zer si cazeina, ambele in formele lor naturale.
Optim este sa sporesti putin cantitatea de proteina din zer, si sa inlocuiesti cazeina cu o proteina cu o absortie medie, precum cea derivata din oua. Solutia ar fii faimoasa proteina Milk&Egg, dar daca ai disponibila doar o proteina din lapte, atunci isi va face treaba fara probleme.
Atunci cand nu ai sau nu iti permiti o proteina din zer, inlocuieste-o cu varianta mai ieftina, dar la fel de eficienta, izolatul proteic din lapte (sau si mai bine, cu Milk&Egg).
Referinte