Reducerea exagerata a caloriilor mancate
Este o greseala des intalnita la cele care vor sa slabeasca. Te-ai ingrasat putin in ultima perioada si te decizi ca este timp[ul sa mai slabesti. Primul lucru pe care il faci este sa elimini "prostiile" din dieta, si eventual orice urma de grasime sau carbohidrat. Poate ca alegi calea low carb si o duci atat de departe incat nici macar nu te uiti la fructe cand mergi la hipermarket.
Initial o sa scazi in greutate rapid. Zic scadere in greutate si nu slabire (arderea grasimilor) pentru ca cel mai probabil vei arde putina grasime si multa din greutatea pierduta va fi din alte parti. De exemplu, glicogen din muschi si apa. Asta te pacaleste sa crezi ca reducerea drastica a caloriilor este solutia si o dai inainte cu abordarea care (crezi tu) a functionat.
Dar dupa cateva saptamani, scaderea in greutate se opreste. Ajunsa aici reduci si mai mult caloriile si mananci din ce in ce mai putin, eventual crescand si durata si frecventa antrenamentelor. Dupa cateva saptamani, in ciuda efortului, tot nu slabesti. In acest punct este ceva des intalnit sa iti bagi picioarele in ea de slabire si sa incepi sa mananci alimente bogate in calorii si zahar. Rezultatul? Revii la punctul de plecare.
Sfatul meu este sa mananci cantitatea maxima de calorii, care iti permite sa slabesti. Calculeaza-ti rata metabolica bazala (poti cauta pe google cum), si afla cate calorii trebuie sa mananci zilnic. Scade doar cateva sute (maxim 400-500) din acestea si ajusteaza-ti dieta pentru a avea rezultate sustenabile pe termen lung.
Te feresti de grasimi
Exista un motiv pentru care unele grasimi se numesc acizi grasi esentiali. Daca nu ai ghicit din nume, sunt esentiale!
Cineva, in trecut, a decis ca daca un gram de grasime contine mai multe calorii decat un gram de carbohidrati sau proteine, eliminarea lor din dieta duce la slabire. Asa au aparut decenii de evitare a grasimilor si a consumului de alimente degresate. Mare parte din alimentele fara grasimi de pe rafturi contin mai mult zahar, pentru a avea gust. Urmand aceste sfaturi, s-a ajuns la epidemia de obezitate pe care o vedem astazi. Un real succes!
Mananca grasimi sanatoase zi de zi, sub forma de peste gras, ulei din nuca de cocos presat la rece, ulei de masline extravirgin, avocado, masline, unt (cu moderatie), oleaginoase, unturi de oleaginoase. Daca urmezi o dieta saraca in carbohidrati incearca sa ai grasimi la fiecare masa.
Vezi mancarea ca pe o recompensa
De cate ori nu am auzit "am ars 500 de calorii azi, o sa ma recompensez cu un pahar cu vin" sau "saptamana asta am mancat bine o sa ma rasfat cu o pizza in weekend".
Nu am o problema daca bei vin sau mananci pizza. Dar nu este bine sa vezi mancarea ca pe o recompensa. Termenul...oficial, este "masa trisata". Dar poate fi un termen nociv, in raport cu felul in care percepi mancarea. Daca vezi unele alimente precum un rasfat sau recompensa risti sa dezvolti o relatie nesanatoasa cu mancarea.
Mananca alimente care te fac fericita, pana la urma astfel de mancare exista pentru a te bucura. Dar nu gandi ca te recompensezi cu alimente.
Daca mananci ce trebuie 90% din timp si lasi 10% din alegerile alimentelor in contextul intalnirilor cu prietenii/familia, atunci esti pe drumul cel bun. Nu fa o obsesie din mese trisate si recompense.
Referinte