30 de motive pentru a te apuca de ciclism

Publicat in

Imbunatateste-ti psihicul, relatiile cu cei din jur, sanatatea si fericirea. Poti obtine toate astea daca faci din ciclism un hobby.

Fie ca te apuci de ciclism pentru sanatate, pentru a slabi, pentru relaxare sau din placere, este una din cele mai bune decizii pe care le poti lua. Nu esti convins? Iata 30 de motive pentru care a iti lua o bicicleta este o idee buna.

1. Vei ajunge mai rapid unde ai nevoie

O cercetare din Marea Britanie facuta de Citroen a descoperit ca in orice oras mare, naveta cu bicicleta te duce in locul unde ai nevoie de doua ori mai repede decat masina. De multre ori cu masina pierzi timp stand pe loc, pe cand cu bicicleta inaintezi constant.

2. Dormi mai profund

O tura matinala cu bicicleta poate ca te oboseste pe moment, dar te va ajuta sa dormi mai profund seara. Cercetatorii de la Universitatea Medicala din Stanford au pus sedentari care sufereau de insomnii sa cicleze 20-30 de minute o data la doua zile. Rezultatul? Timpul necesar pentru a adormi s-a redus la jumatate si durata somnului a crescut cu aproape o ora.

Exercitiile fizice in aer liber te expun luminii soarelui ceea ce iti resincronzieaza ritmul circadian, si te scapa de excesul de cortizol, hormonul de stres care previne somnul si regenerarea organismului.

3. Arati mai tanar

Aceeasi cercetatori de la Universitatea Standford au vazut ca mersul regulat pe bicicleta iti poate proteja pielea de razele UV nocive si reduce semnele imbatranirii. Dermatologul Dr. Christopher Rowland Payne explica: "Circulatia crescuta a sangelui datorita efortului fizic duce oxigen si nutrienti la celulele pielii si in acelasi timp elimina toxinele. Se creeaza si un mediu mai propice producerii de colagen, reducand ridurile si grabind procesele de vindecare." Totusi, in zilele insorite nu uita sa iti dai cu crema de protectie daca mergi mult prin soare.

4. Iti imbunatatesti tractul digestiv

Conform expertilor de la Universitatea din Bristol, ciclismul are beneficii care se extind adanc in corp. Ciclismul ajuta la diminuarea timpului necesar pentru mancare sa treaca de intestinul gros, limitand cantitatea de apa absorbita inapoi in corp, avand scaune mai moi, mai usor de eliminat. 

Cum ciclismul este o forma aeroba de efort, se accelereaza respiratia si pulsul, ceea ce stimuleaza contractiile intestinelor. Aceasta reduce balonarile si protejeaza de cancerul de intestine.

5. Iti cresti puterea creierului

Vrei sa iti pui in miscare materia cenusie? Pedaleaza! O crestere de 5% a conditiei fizice prin ciclism a dus la o imbunatatire de 15% a rezultatelor la teste de inteligenta. Ciclismul ajuta la crearea de noi celule neuronale in hipotalamus - zona din creier responsabila cu memoria, care incepe sa se degradeze dupa 30 de ani.

Ciclismul creste aportul de sange si oxigen catre creier, care activeaza si regenereaza receptorii, de aceea exercitiile fizice combat boala Alzheimer.

6. Invingi bolile

Uita de mere, sa mergi cu bicicleta tine doctorul la distanta. Exercitiile fizice moderate stimuleaza celulele imunitare, fiind mai pregatite sa lupte cu infectiile. Conform unui experiment de la Universitatea din Carolina de Nord, cei care merg cu bicicleta 30 de minute, 5 zile pe saptamana, se invoiesc de la munca pe motiv de boala de doua ori mai putin decat sedentarii. 

mersul pe bicicleta va aduce impreuna

7. Traiesti mai mult

Un studiu a comparat 2500 de gemeni identici si a descoperit ca cei care au facut 3 curse de bicicleta pe saptamana, de 45 de minute fiecare, aveau o varsta biologica cu 9 ani mai mica fata de celalalt geaman, indiferent de alti factori nocivi precum fumat sau indice ridicat de masa corporala.

Corpul devine mai bun la a se proteja si a se regenara daca faci exercitii fizce regulate. Vei avea un risc mai mic de boli cardiovasculare, diabet, cancere si obezitate.

8. Salvezi planeta

20 de biciclete pot fi parcate in locul unei masini. Sunt necesare 5% din materialele si energia necesare pentru a produce o masina ca sa construiesti o bicicleta, si bicicleta nu polueaza deloc. 

Biciclistii sunt mai eficienti - te misti de trei ori mai mult cu aceeasi energie pe care ai folosi-o ca sa mergi. 

9. Iti imbunatatesti viata sexuala

Sa fii mai activ fizic imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce duce la cresterea libidoului. Sportivii au sanatatea sexuala a unor persoane de 2-5 ori mai tineri ca ei, iar femeile care fac sport amana menopauza tot de atatea ori.

Alte cercetari au descoperit ca cei peste 50 de ani care merg cu bicicleta cel putin 3 ore pe saptamana au un risc cu 30% mai mic de impotenta decat cei care nu fac sport aproape deloc.

10. Te ajuta sa ai copii mai sanatosi

Si copiii din pantec beneficiaza de pe urma ciclismului. Conform unui studiu de la Universitatea din Michigan viitoarele mame care fac exercitii fizce in timpul sarcinii au o nastere mai usoara si se recupereaza mai rapid, avand si o stare de spirit mai buna in decursul celor 9 luni. Copiii au sanse cu 50% mai mici sa devina obezi si beneficiaza de o dezvoltare neuronala mai buna.

Nu exista dubii, exercitiile precum mersul moderat pe bicicleta in timpul sarcinii protejeaza si mama si fatul.

11. Iti vindeci inima

Studii facute la Universitatea Purdue din S.U.A. au aratat ca mersul regulat pe bicicleta poate scadea riscul de boli cardiovasculare cu 50%. 30-35 de km pe saptamana de mers cu bicicleta iti poate scadea riscul de infarct cu mai mult de jumatate fata de cei care nu fac sport deloc.

12. Seful te va iubi

Nu vreau sa spun ca pantalonii tai de licra iti vor tenta seful sa se dea la tine! Va aprecia ceea ce ciclismul face in privinta eficientei tale la locul de munca. Un studiu pe 200 de oameni, facut la Universitatea din Bristol, a descoperit ca angajatii care faceau sport inainte de munca sau in timpul pauzei de pranz si-au imbunatatit capacitatea de munca si au avut o motivatie mai mare fiind mai capabili sa faca fata stresului.

Studiul a raportat si ca angajatii care au facut sport s-au simtit mai eficienti, au luat mai putine pauze si li s-a parut mai simplu sa isi termine sarcinile la timp. Din pacate studiul nu a descoperit o legatura directa intre a merge pe bicicleta si o avansare!

mersul pe bicicleta iti aduce noi prieteni

13. Te feresti de cancer

Sunt multe dovezi cum ca orice fel de miscare fizica iti reduce sansele de a face cancer, dar unele studii spun ca mersul pe bicicleta este mai eficient decat alte forme de sport. Un studiu de lunga durata facut de finlandezi a descoperit ca barbatii care au facut exercitii fizice moderate 30 de minute pe zi au avut cu jumatate mai putine sanse de a face cancer decat barbatii sedentari. Una din formele moderate de efort fizic citate a fost mersul pe bicicleta catre munca. Alte studii au descoperit ca femeile care faceau ciclism in mod regulat si-au redus riscul de cancer la san cu 34%.

14. Slabeste stand pe sa

Multi din cei care vor sa slabeasca cred ca daca se apuca de jogging gasesc solutia usoara. Alergatul poate functiona (mai ales facut pe intervale de intensitate), dar daca esti supraponderal nu este bine sa incepi direct cu o forma de sport cu un impact asa mare asupra articulatiilor. Cu cat ai o greutate mai mare cu atat mai multa presiune este pusa pe genunchi si glezne cand alergi. In cazul bicicletei, mare parte din greutate este preluata de sa, asa ca articulatiile nu sufera. Iar pedalarea in sine are un impact mult mai mic asupra genunchilor si altor articulatii.

15. Vei castiga mai multi bani

Daca faci ciclism ca sa slabesti, e posibil sa dai peste niste bani! Intr-un fel! Un cercetator de la Universitatea Ohio din S.U.A. a analizat mai multe date, cu peste 7300 de oameni intervievati intre 1985 si 2000, sa vada cum obezitateaa si starea materiala s-au modifcat de-a lungul timpului. Zagorsky (asa il cheama pe cercetator) a concluzionat ca o crestere de o unitate in indexul de masa corporala a corelat cu o reducere a castigurilor de 8%. Asa ca dai pedale pentru a iti reduce masa corporala si incepi sa faci mai multi bani!

16. Eviti poluarea

Ai crede ca cineva care merge cu bicicleta prin oras absoarbe mai multe toxine decat soferii si pasagerii din masini. Se pare ca nu este asa. Cercetatorii au descoperit ca cei din masini sau autobuze au inhalat mult mai multe substante nocive decat ciclistii sau pietonii. 

In medie, pasagerii taxiurilor au fost expusi la 100.000 de particule ultrafine - care se pot instala in plamani si avaria celulele - pe centimetru cub. Pasagerii din autobuze au aspirat sub 100.000 iar cei din masini personale undeva la 40.000. Ciclistii au fost expusi doar la 8000 de particule ultrafine pe centimetru cubic. Se crede ca ciclistii absorb mai putine particule pentru ca merg la margina drumului si nu sunt direct in linie cu tevile de esapament. 

17. Iti petreci mai placut timpul impreuna cu familia

Ciclismul este o activitate pe care toata familia o poate face impreuna. Cei mici se vor distra de minune, si cum mersul pe bicicleta este bland cu articulatiile si bunicii il pot practica. Mai important, studiile arata ca cei mici sunt infleuntati de ce sporturi practica parintii. Daca copiii te vor vedea mergand regulat pe bicicleta vor crede ca e ceva normal si iti vor urma exemplul. 

18. Gustari lipsite de vina

Sa iei o gustare mica de-a lungul zilei, mai ales daca contine multa sare, te poate face sa te simti vinovat. Chiar daca noile studii indica faptul ca sarea nu are un rol in cresterea tensiunii, daca nu crezi in aceste noi date, afla ca daca intentionezi sa faci ture mai lungi de ciclism, sau participi la un concurs, este chiar indicat sa ai gustari bogate in sare, pentru a evita hiponatremia, care apare atunci cand bei foarte multa apa (ca in timpul efortului fizic prelungit), dar in sange nu exista suficient sodiu. Aceasta tulburare poate duce la crampe, dezorientare, boli.

19. Iti imbunatatesti conditia fizica pentru orice sport

Fie ca vrei sa fii in forma sau sa iti imbunatatesti jocul de tenis de la final de saptamana, sa pedalezi te ajuta. Un studiu medical din Norvegia a descoperit ca eforturile de anduranta, precum ciclismul, imbunatatesc jocul fotbalistilor.

20. Esti mai creativ

Scriitori, muzicanti, artisti si directori de top, toti folosesc exercitiile fizice pentru a depasi blocajele mentale si a lua decizii mai bune. Doar 25 de minute de exercitii aerobice cresc cu cel putin o masura gradul de gandire creativa. Asta se datoreaza crestrerii fluxului de oxigen catre creier dar si reducerii stresului.

21. Ii ajuti pe cei din jur

Multi ciclisti isi transforma pasiunea pentru sanatate si fitness in strangeri de fonuri pentru cei mai putin nocorcosi. Cursele de biciclete in scopuri caritabile devin din ce in ce mai dese, asa ca nu pierde ocazia de a face ceva bun; apuca-te de pedalat!

22. Capeti o buna conditie fizica fara sa te chinui prea tare

Mersul pe bicicleta regulat, zilnic, are beneficii enorme. Conform unor cercetari, cei care pedaleaza zilnic au o conditie fizica cu cel putin 10 ani mai buna decat varsta lor biologica.

23. Iti cresti capacitatea pulmonara

Nu este o surpriza ca plamanii lucreaza mult mai mult cand pedalezi. Un adult care merge pe bicicleta la o intensitate moderata consuma de 10 ori mai mult oxigen decat daca ar sta pe canapea in fata televizorului. In timp sistemul cardiovascular se va fortifica, inima si plamanii functionand mai eficient, ducand mai mult oxigen, mai repede, unde este nevoie de el. Asta inseamna ca poti face mai mult efort fizic fara a obosi prea tare. 

ciclismul te face mai sanatos

24. Arzi mai multe grasimi

Rata metabolica - eficienta cu care arzi calorii si grasime - nu creste doar in timp ce mergi pe bicicleta, dar si la cateva ore dupa. Si daca mergi cu bicicleta doar 30 de minute, arzi mai multe calorii cateva ore dupa. Pe masura ce conditia fizica iti creste, si beneficiile sunt mai mari. Ciclistii care introduc in antrenamentele lor intervale intense ard de 3,5 ori mai multa grasime decat cei care merg cu o viteza medie constanta. Asa ca atunci cand vezi un deal, urca-l cat de repede si intens poti!

25. Capeti o dependenta pozitiva

Inlocuieste un viciu nociv - tigari, prea multa cafea, alcool sau mancare proasta - cu un viciu pozitiv, cum ar fi ciclismul. Asa vei deveni o persoana mai vesela, mai sanatoasa, care va avea nevoie doar de doze de ciclism pentru a se binedispune.

26. Fii "high" legal

Candva un mit, "euforia alergatorului" a fost dovedita stiintific. In ciuda numelui, se aplica tuturor sportivilor, in special celor de anduranta. Printr-o tehnica numita Emisii Pozitive Tomografice, s-au putut masura endorfinele din creierul unor persoane, inainte de a face efort fizic si dupa doua ore de cardio. S-a descoperit ca dupa efortul fizic receptorii opioizi din regiunile frontale si limbice ale creierului au fost mai activi; aceste zone sunt implicate in procesele emotionale si adaptarea la stres, fiind stimulate de hormonii fericirii.

Exista o legatura directa intre efortul fizic si sentimentele de fericire, iar mecanismele care stau in spatele acestor legaturi au fost descoperite.

27. Iti faci prieteni noi si te mentii sanatos

Partea sociala a ciclismului iti poate face la fel de mult bine ca exercitiul fizic in sine. Socializarea duce la eliberarea hormonului oxitocina, care tempereaza impulsul "lupta sau fugi" declansat de amigdala.

Cei cu multi prieteni isi reduc riscul de moarte timpurie cu 60%, avand o tensiune arteriala mai mica si un sistem imunitar mai bun. Impactul este atat de mare incat cercetatori de la Harvard au concluzionat ca a nu avea prieteni apropiati sau confidenti este la fel de nociv precum a fuma sau a fi obez. Daca mai pui la socoteala si elementul de fitness din ciclism, iesi mult pe plus!

28. Esti mai fericit

Chiar daca esti nefericit cand te asezi pe sa, pe masura ce pedalezi si kilometrii trec, devii mai fericit. Ciclismul, ca orice exercitiu fizic moderat, elibereaza endorfine care combat stresul si te calmeaza. De aceea depresiile minore se trateaza mai ales cu sport. Si doar trei sesiuni de 30 de minute pe saptamana iti pot ridica moralul. Dincolo de eliberarile hormonale provocate de exercitiul fizic in sine, mersul pe bicicleta iti  da un sentiment de bine si de libertate, care ii sporeste si mai mult eficienta de a te face fericit. Nu vei intalni persoana care sa se urce pe bicicleta si sa nu aibe un zambet larg dupa cateva pedale.

29. Te simti obosit? Fa o tura cu bicicleta

Poate parea contra-productiv, dar daca te simti prea obosit sa mergi cu bicicleta, cel mai bine iesi la o tura! Activitatea fizica, chiar si pentru cateva minute, are darul de a te trezi! O evaluare a 12 studii facute intre 1945 si 2005 a descoperit ca exercitiile fizice scad in mod direct nivelele de oboseala.

30. Petreci clipe de calitate cu partenerul de viata

Nu conteaza daca aveti conditii fizice diferite - incetinesti si te bucuri de compania celuilalt. Multe cupluri merg pe bicicleta macar de 1-2 ori pe saptamana. Si e logic: exercitiile fizice elibereaza hormoni care te fac sa te simti bine, asa ca dupa o tura de bicicleta impreuna va simtiti mai apropiati unul de celalalt.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Creste-ti forta de lovire cu pumnul Cum sa lovesti mai tare cu pumnul Daca vrei sa lovesti cu pumnul mai tare, doar sa te antrenezi la sac nu este suficient. Trebuie sa inveti sa lovesti corect dar si sa iti cresti forta generala. 01 Dec, 2016
ce muschi sunt implicati cand pedalezi pe bicicleta Principalele grupe de muschi cu care pedalezi si cum sa le antrenezi Orice sport are anumiti muschi de baza. In cazul ciclismului acestia se gasesc pe solduri si picioare. Iata care sunt acestia si cum sa ii antrenezi corect. 04 Oct, 2017
cum sa iti cresti anduraanta sportiva prin forta Sistemele energetice si testul la smuls Un sportiv adevarat ar trebui sa poata trece testul la smuls cu lejeritate. Daca inca nu poti, iata aici un antrenament pentru asta si cum utilizeaza acesta sistemele energetice ale corpului pentru a iti transforma corpul intr-o masinarie mai eficienta. 15 Mar, 2018
mersul pe bicicleta si durerile de genunchi 7 feluri in care iti ranesti genunchii In general ciclismul este un sport nu foarte solicitant pentru genunchi si articulatii. Daca il practici corect! 21 Apr, 2016
exercitii care sa iti imbunatateasca prestanta la crossfit 8 exercitii pe care orice Crossfiter trebuie sa le faca CrossFit-ul presupune executia unor exercitii destul de hardcore, dar sunt unele exercitii de baza pe care multi crossfiteri le ignora si este o mare greseala. Daca practici CorssFit ar trebui sa incluzi cat mai des aceste 8 exercitii in antrenamentele tale. 24 Jan, 2018
antrenamente si muschi pentru triatlon Cum sa te antrenezi pentru forta si anduranta in acelasi timp In orice sport este nevoie de anduranta, aproape orice sport de anduranta fiind bazat pe rezistenta fizica, dar forta este cea care separa un sportiv performant de unul mediocru. Antrenamentele clasice din sporturile de anduranta sunt in mare parte ... de anduranta; dar exista modalitati prin care sa te antrenezi concomitent pentru anduranta si forta musculara. 22 Sep, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.