5 lucruri pe care nu trebuie sa le faci inainte de a merge cu bicicleta

Publicat in

Vrei sa profiti la maxim de urmatoarea tura pe bicicleta? Evita aceste greseli de incepator.

Daca vrei sa te tii de grup data viitoare cand iesi la o tura cu bicicleta, trebuie sa fii pregatit. Dar asta nu se rezuma doar la ce trebuie sa faci ci si la ce NU trebuie sa faci. Iata 5 lucruri pe care nu trebuie sa le faci inainte de a merge cu bicicleta.

Sa mananci alimente foarte bogate in grasimi si fibre alimentare

Combustibilul inainte de tura ar trebui sa fie ceva ce se digera usor. Grasimile si fibrele nu se califica! Alimentele bogate in fibre alimentare precum salatele sau portiile mari de legume fara amidon necesita mult timp sa se digere si raman mult in stomac. La fel si in cazul alimentelor cu multe grasimi. Pe langa faptul ca pot provoca greata, alimentele care stau mult in stomac nu se digera suficient de rapid pentru a iti da energia de care ai nevoie cand mergi cu bicicleta. Asta inseamna ca mancarea nu se descompune destul de repede pentru a furniza energie muschilor. 
Asa ca opteaza pentru carbohidrati si proteine.

Sa bei multa apa

Apa, evident, este necesara, dar regula de "totul cu moderatie" se aplica si aici. Daca nu te-ai hidratat bine pana inainte de a iesi cu bicicleta poti fi tentat sa bei multa deodata pentru a compensa. Nu este o idee buna. Ficatul si stomacul pot procesa o cantitate limitata de apa deodata. Bei prea multa si vei simti cum ti se plimba prin stomac si vei opri la toaleta destul de repede si des. 

Daca bei extrem de multa poti face hiponatremie. Este foarte rara, asa ca nu trebuie sa iti faci prea multe griji, dar trebuia mentionata daca tot vorbim de a bea prea multa apa. Simptomele includ dureri de cap, oboseala si greata. Toate iti vor incheia cursa de bicicleta rapid. Este mai bine sa bei incet 05, - 1 l de apa cu 1-2 ore inainte de a merge cu bicicleta, lasand suficient timp pentru a folosi toaleta inainte de a iesi. In timp ce mergi pe bicicleta ia guri de apa la fiecare 15-20 de minute.

Pleci fara sa iti verifici echipamentul

Cand pelci la o tura mai lunga nu este bine sa iti dai seama ca ai franele slabite dupa 20 de minute de pedalat. Este recomandat sa faci o inspectie scurta a bicicletei si echipamentului inainte sa iesi. Un cauciuc taiat, o frana slabita sau un schimbator dereglat te vor face sa repeari bicicleta pe marginea drumului in loc sa mergi pe ea.

Daca pleci la o cursa mai lunga sau la munte, verifica bicicleta cu cateva zile inainte, pentru a avea timp sa mergi la un mecanic daca ceva nu e bine. 

Faci stretching static

Stretchingul nu este rau in sine dar sa te apleci sa iti atingi degetele de la picioare si sa stai in pozitia asta doua minute nu este o idee buna. Exista dezbateri asupra stretchingului, dar multe studii indica ca stretchingul static inainte de efort fizic slabeste muschii. Mai bine incepi sa pedalezi usor pentru primele 10 minute, ca sa te incalzesti. Pastreaza strechingul pentru finalul plimbarii cu bicicleta.

Pleci fara sa spui nimanui unde te duci

Sa te gandesti ca vei ajunge ranit si izolat undeva nu este placut, dar este mai bine decat chiar sa ramai ranit si izolat undeva. Asa ca mai bine gandeste-te la asta ca o posibilitate reala ("nu mi s-o intampla chiar mie" nu te fereste de belele) si fii precaut. Anunta pe cineva apropiat unde te duci. Spune-le si cat crezi ca va dura, cu aproximatie, si desigur ia dupa tine telefonul mobil. 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Cand sa te antrenezi cu greutati supramaximale in strongman? Cand sa te antrenezi cu greutati supramaximale in strongman? Ar trbuie sa folosesti la antrenamentele de strongman greutati mai mari decat o faci in competitie? 02 Jul, 2024
antrenament pentru boxeri cu scopul de intarire a gatului Antrenamentul gatului la boxeri Multi boxeri se concentreaza doar pe antrenamentele specifice boxului si muschilor necesari generarii de forta cand se loveste cu pumnul si ignora unele grupe musculare precum cele ale gatului. Dar aceasta grupa musculara este vitala pentru un boxer, protejandu-l de comotii. 15 Feb, 2017
Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Fie ca esti ciclist profesionist sau amator, te gandesti constant cum sa te antrenezi pentru a iti imbunatati performantele. Poate acorzi importanta si dietei, mai exact macronutrientilor (proteine, carbohidrati, grasimi). Dar cum ramane cu micronutrientii? 10 Apr, 2019
12 sfaturi pentru hipertrofie 12 sfaturi pentru hipertrofie Sfaturi despre cum orice sportiv isi poate creste masa musculara. Aceste sfaturi functioneaza doar daca te antrenezi suficient de intens. 14 Feb, 2019
exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Aruncatul sulitei face parte din probele atletice de aruncari. Ca in orice sport, este important si antrenamentul cu greutati pentru imbunatatirea performantelor. Iata aici cele mai utile exercitii cu greutati pentru un aruncator cu sulita. 10 May, 2017
antrenament cu greutati pentru luptatorii de MMA Cum se antreneaza un luptator de MMA Luptatorii de MMA sunt printre cei mai duri sportivi din lume. Ca sa castige in cusca au nevoie de o serie intreaga de abilitati. Invata cele mai bune metode pentru a te antrena precum un luptator de MMA. 10 Jan, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.