Alergatori: sindrom de compartiment si dureri de tibie

Publicat in

Daca alergi mult s-ar putea sa suferi de unul din aceste doua sindromuri, dar sa le ignori socotind durerile ca facand parte din joc. Invata ce sunt sindromul de compartiment si durerile de tibii.

In mod normal nu as scrie prea mult despre accidentari si diagnostice pentru ca nu sunt doctor. Dar, exista multi doctori care habar nu au ce fac cand vine vorba de medicina sportiva asa ca uneori o alternativa buna este documentarea online, pana ce ajungi la un specialist adevarat. 

Din pacate exista foarte multi oameni prin salile de forta si pe terenurile de sport care trag dupa ei accidentari fara sa le da prea multa atentie, in vreme ce daca ar fi ceva mai educati si-ar putea imbunatati calitatea vietii prin evitarea durerilor cauzate de aceste accidentari.

Iata doua scenarii - ai doua persoane, ambele competitive si care cred ca sunt intr-o forma fizica buna. 

Persoana #1: alearga pe distante mari de ani de zile dar nu s-a gandit niciodata sa isi analizeze postura de alergare sau sa caute o pereche buna de adidasi care sa se potriveasca cat mai bine cu stilul sau de alergare. Nu prea crede ca o pereche de incaltari de calitate fac o diferenta atat de mare comparativ cu adidasii sai clasici de alergare. 

El doar vrea sa alerge. De curand a decis sa alerge pe un traseu mai agresiv decat este obisnuit si in zilele urmatoare a paltit pretul. Durerea resimtita in tibii a fost extrem de intensa!

Persoana #2: Este ceva mai sedentara, joaca cate un meci de fotbal in weekend si isi mai provoaca prietenii la o alergare din cand in cand. Acum doi ani si-a lasat mandria sa ii scape de sub control si a alergat mai tare ca de obicei, pe o distanta mai mare, si a ajuns sa stea in pat aproape o saptamana din cauza durerilor pe care le avea la muschii picioarelor. Are aceste obiceiuri de ani de zile asa ca da vina pe inaintarea in varsta pentru durerile resimtite. Din acea zi picioarele sale nu au mai fost la fel ca inainte. 

Analizand aceste doua persoane, multi dintre cei care practica alergarea pot spune ca s-au confruntat cu aceleasi probleme de suprasolicitare a picioarelor, de-a lungul anilor. Durerile pe care le au sunt cauzate de decizia lor de a face cat mai multa miscare. Adevarat! 

Dar aici trebuie sa inveti diferenta dintre sindromul de compartiment si durerile de tibii, medical denumite sindrom de stress tibial medial.

Persoana #1 nestiind prea multe despre alergare decat ca ii place sa alerge a trecut prin sindrom de stress tibial medial de-a lungul anilor. Cum durerile sale nu sunt cronice, ci apar doar in anumite momente, nu este ceva foarte grav, dar totusi ar fi bine sa isi monitorizeze simptomele.

Persoana #2 pare sa aibe dureri similare dar are prostul obicei de a exagera cu efortul din cand in cand. Are acest obicei de ani de zile si incepe sa isi spuna cuvantul. Faptul ca are dureri cronice ridica un steag rosu. Ar putea suferi de sindrom de compartiment fara sa stie.

arzator grasimi

Sindromul de compartiment contra durerilor de tibii

Durerile de tibii sau sindromul de stress tibial medial apare de regula cand faci prea mult, prea brusc. Apare mai ales la incepatorii care nu isi cres progresiv efortul ci incearca sa faca totul deodata, dar si la avansatii care schimba destul de mult rutina de antrenament fara sa scada intensitatea. 

Practic este o inflamatie a periostului, a muschiilor din jurul tibiei sau o combinatie intre acestea. De regula se rezolva prin repaus, reducerea intensitatii si cresterea graduala a efortului. In cazurile de durere persistenta se recomanda consultul medical si se poate ajunge si la kinetoterapie. In general durerile de tibii sunt bine cunoscute de alergatori si se gasesc suficiente informatii pe inetrnet.

Vreau sa ne concentram mai ales pe sindromul de compartiment, o afectiune mai putin cunoscuta. La fel ca durerile de tibii, sindromul de compartiment afecteaza partea de jos a picioarelor (poate aparea si in alte zone, dar o sa ne concentram pe picioare). Muschii corpului sunt grupati si legati impreuna in compartimente. Fiecare compartiment are propriile vene, artere si nervi care sa inerveze acel compartiment si sa pompeze sange oxigenat in el. 

Aceste compartimente pot suferi leziuni sau se pot uza excesiv (ani de sport sau stil de viata foarte activ) si se pot suprasolicita. Cand un anumit compartiment este ezeat sau suprasolicitat fascia care inconjoara compartimentul poate deveni prea stransa, sugrumand arterele, venele si nervii din acel compartiment. 

Cand se intamnpla asta, aportul diminuat de sange si vatamarea nervilor pot duce la leziuni permanente. Cand tesuturile se strang prea rau durerile devin cronice.

Cum stii daca suferi de sindrom de compartiment

Te duci al doctor! Este cea mai buna solutie. Se fac o serie de teste, cel mai evident si relevant fiind testul de presiune pe compartimente. Pur si simplu testeaza presiunea compartimentului care doare. Daca presiunea este mare probabil esti diagnosticat cu sindrom de compartiment, mai ales daca ai dureri de ani de zile.

Daca presiunea este normala atunci probabil ca ai o froma mai serioasa de sindrom de stress tibial medial. Singura modalitate de a scapa de sindromul de compartiment este operatia, doctorul intrand efectiv in compartimentul de muschi si eliberand presiunea. Deloc placut!

Cum poti preveni?

La fel ca in cazul durerilor de tibii, trebuie sa ai grija cu cresterea brusca a activitatii fizice. Daca abia incepi si vrei sa o faci in forta, alergand direct 5 km, nu este o idee buna. Trebuei sa cresti gradual distanta, in cateva saptamani. Astfel corpul are timp sa se adapteze. 

O alta problema des intalnita este tehnica de alergare. Alergam in mod natural prin pronatie, adica lovim cu calcaiul in pamant si ducem degetele in sus. Asta ridica probleme pentru ca pronatia piciorului necesita contractareaa muschiului anterior tibial. Daca pronezi prea tare sau acest muschi se suprasolicita duce la dureri de tibii, sau mai rau, sindrom de compartiment. 

Daca ai dureri de tibii iata are pot fi cauzele. Remediaza aceste probleme si vei reduce durerile, avand o recuperare mai rapida.

  • Cresti prea rapid distanta de alergare.
  • Nu te recuperezi suficient intre alergari.
  • Nu faci stretching dupa alergari sau efort intens. 
  • Pronezi prea tare piciorul. 
  • Alergi mai ales pe calcaie.
  • Accidentari care provoaca tumefierea tesuturilor pentru perioade mari de timp.

Daca remediezi aceste probleme si durerile nu dispar, du-te la medic.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.