Ce muschi trebuie sa isi antreneze inotatorii

Publicat in

Inotul este un sport care foloseste mai toti muschii din corp, dar exista 5 grupe musculare care pot face diferenta in performantele unui inotator.

Marele dorsal

Marele dorsal este muschiul aflat la mijlocul spatelui. Daca iti impingi una in alta mainile in fata corpului, in dreptul partii de jos a pieptului, iti poti flexa marele dorsal.

Aceasta grupa musculara joaca un rol vital in abilitatea ta de a trage. Folosesti si flexezi acesti muschi de cand bagi mana in apa si pana ce bratul iti trece de piept, moment in care miscarea de inaintare este preluata mai ales de tricepsi.

Tractiunile sunt cel mai bun exercitiu pentru dezvoltarea marelui dorsal. Sunt si foarte simplu de facut. Ai nevoie doar de o bara suspendata la o inaltime suficient de mare incat sa poti atarna de ea. Desigur, conteaza si felul cum faci o tractiune. Trebuie sa pleci de jos, cand ai bratele compelt intinse, si sa treci cu barbia de bara. Omoplatii trebuie stransi pe masura ce te tragi.

Tricepsii

Tricepsii sunt muschii aflati in spatele partii superioare a bratelor, opusi bicepsilor. Tricepsii sunt muschii care termina miscarea atunci cand inoti in stilurile liber, spate si fluture. Tricepsul este cel care iti da ultimul impuls in timp ce te tragi si iti permite sa termini o rotatie completa a bratului, ca sa ajungi cu mana pana la sold. Fara forta necesara de a termina o rotatie completa prin apa a a bratului esti nevoit sa faci mai multe miscari (sa dai mai des si mai mult din brate) ceea ce te va incetini.

Un exercitiu eficient si sigur pentru a iti intari tricepsii sunt extensiile la helcometru. Se face la aparate speciale, gasite in salile de forta, si presupunea impingerea in jos a unei greutati, din dreptul pieptului spre talie. Se pot folosi diferite tipuri de manere, care schimba unghiul de lucru.

Muschii pectorali

Muschii pectorali reprezinta un termen simandicos pentru piept. Acesti muschi sunt foarte importanti la stilul liber si bras. Pieptul stabilizeaza intregul corp si dau cadenta cu care bati apa in timpul acestor stiluri; nu contribuie foarte mult la forta cu care te propulsezi in fata. 

Cel mai bun exercitiu pentru cresterea fortei pieptului este impinsul cu haltera din culcat sau inclinat. Din nou este nevoie de o banca speciala, gasita in salile de forta.

Abdomen

Abdomenul este important pentru orice sportiv. Abdomenul si toata zona mediana stabilizeaza intregul corp si este foarte important pentru pozita ta in apa.

Daca ai un abdomen slab nu te vei putea ridica deasupra apei creand o forta de tractiune inutila. Un abdomen puternic te face mai hidrodinamic, astfel vei deveni mai eficient si rapid.

Uita de abdomenele fara numar facute la sol. Muschii abdominali sunt compusi mai ales din fibre musculare de tip II, fibre puternice care necesita repetari putine cu greutati mari. Asa ca foloseste greutati atunci cand lucrezi abdomenul si nu depasi 12-15 repetari pe set.

Cvadricepsi

Cvadricepsii sunt cunoscuti mai ales sub numele de coapse. Sunt folositi cand sari sau lovesti ceva cu piciorul. In unele stiluri de inot picioarele sunt mai putin importante, dar loviturile de picioare sunt importante in stilurile pe spate si fluture. Chiar daca cvadricepsii joaca un rol mic in propulsie, sunt extrem de importanti la start si la intoarceri. 

Daca ai picioare puternice poti sari mai mult in aer, ceea ce va creste viteza pentru ca este mai usor sa inaintezi prin aer decat prin apa. Intoarcerile, mai ales la probleme de 1500 m, pot face diferenta dintre locul 5 si locul 1. 

Este important sa te poti impinge puternic in peretele bazinului, pentru a profita de inertie, altfel vei supra-solicita partea de sus a corpului si vei obosi mai rapid. 

Un exercitiu bun pentru inotatori in privinta picioarelor sunt fandarile cu greutati. Dupa ce avansezi poti incerca si genuflexiuni cu bara in spate, acesta fiind un exercitiu de baza.

Acestea sunt cele 5 grupe musculare care te vor face un inotator mai rapid. Antrenamentele cu greutati iti vor da un impuls care te vor duce la urmatorul nivel. Dupa urmatorul antrenament de inot du-te si la sala de forta si lucreaza-ti grupele musculare descrise mai sus.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara in sezonul competitional 6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara in sezonul competitional Antrenamentele cu greutati ar trebui facute tot anul, de orice sportiv. Dar febra musculara care poate aparea in urma lor iti poate compromite antrenamentele specifice si competitiile. Iata 6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara, dar sunt foarte eficiente. 06 Feb, 2019
33 de motive pentru a face antrenamente strongman 33 de motive pentru a face antrenamente strongman Adevaratele antrenamente functionale sunt cele de tip strongman. Aceste antrenamente te fac mai puternic decat credeai ca este posibil. Iata 33 de motive pentru a folosi antrenamentele strongman. 21 Sep, 2021
ce sa nu faci inainte sa mergi cu bicicleta 5 lucruri pe care nu trebuie sa le faci inainte de a merge cu bicicleta Vrei sa profiti la maxim de urmatoarea tura pe bicicleta? Evita aceste greseli de incepator. 04 Aug, 2016
gantere kettlebelle pentru priza mai puternica 3 exercitii cu gantere kettlebell pentru o priza de fier Forta antebratelor si prizei spune multe despre un sportiv. Daca ai forta de strangere a unui copil de 12 ani, inseamna ca nu prea ai multa forta generala! 28 Feb, 2018
Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Fie ca esti ciclist profesionist sau amator, te gandesti constant cum sa te antrenezi pentru a iti imbunatati performantele. Poate acorzi importanta si dietei, mai exact macronutrientilor (proteine, carbohidrati, grasimi). Dar cum ramane cu micronutrientii? 10 Apr, 2019
sportivii nu trebuie sa faca antrenamente cardiovasculare in exces 3 motive pentru care sportivii trebuie sa limiteze antrenamentele cardiovasculare Sportivii de performanta nu ar trebui sa faca prea mult efort cardiovascular pentru ca nu aduce multe beneficii si poate chiar lucra impotriva lor. Iata despre ce este vorba. 31 Aug, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.