Circuitele de forta generala sunt de regula facute cu greutatea corpului, fara alte echipamente care sa aplice forte externe. Astfel de circuite de forta generala ajuta la mentinerea sanatoasa a articulatiilor si tesuturilor conjunctive, sustin capacitatea aeroba, te ajuta sa te recuperezi dupa antrenamentele grele, intaresc abdomenul, ajuta la echilibru/proprioceptie si coordonare si imbunatatesc performantele motorii generale.
Circuitele de forta generala pot fi folosite de orice sportiv din orice disciplina sportiva, tot timpul anului. Se folosesc mai des in extra-sezon si pre-competitional dar pot fi incluse si in timpul sezonului competitional.
Ideal este sa faci astfel de circuite a doua zi dupa un antrenament greu, precum cele de viteza. Antrenamemntele de forta sau viteza sunt foarte solicitante pentru sistemul nervos central si dureaza 24-48 de ore pentru a te recupera dupa ele. De aceea nu poti face antrenamente de viteza/forta/putere zi de zi (poti, dar e ca si cum ai cauta sa te accidentezi). Asadar circuitele de forta generala sunt folosite pentru recuperarea fizica a sportivului si pregatirea pentru un nou antrenament greu. Circuitele de forta generala stimuleaza secretia de hormoni care ajuta la recuperare, dar si elimina hormonii nedoriti din corp. Vor creste pulsul dar sunt suficient de scazute in intensitate incat sa nu afecteze recuperarea, din contra o vor sustine.
Exemplu de circuit de forta generala pentru orice sportiv
Circuitul se bazeaza pe saritul corzii. Acest exercitiu a fost adaugat nu numai pentru varietate dar si pentru ca mareste capacitatea aeroba si creste viteza picioarelor, proprioceptia si coordonarea. Si partea buna este ca dureaza doar 25 de minute pentru a termina circuitul.
Se fac 2-4 astfel de circuite de forta generala, in functie de cum te simti si cat iti ia sa termini fiecare circuit. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 25-30 de minute un astfel de antrenament.
La final se poate lucra si abdomenul, folosind un volum ridicat si rezistenta mica.
Referinte