Competitii de ciclism: ce sunt si cum sa te pregatesti pentru ele

Publicat in

Competitiile de ciclism au devenit din ce in ce mai populare. Fie ca sunt pe sosea, prin paduri sau pe munti, aceste curse de ciclism atrag din ce in ce mai multa lume, asa ca este important sa vorbim despre ele.

In ultimii ani, evenimentele sportive de ciclism au devenit foarte populare in Romania (ca sa nu spun la moda). Daca te uiti pe diferite surse de ciclism, gasesti calendare pline de astfel de evenimente, in sezonul cald aproape in fiecare weekend. Si numele incep sa fie din ce in ce mai intrigante, fiecare cocnurs incercand sa atraga cat mai multi participanti.

Ce este o competitie de ciclism?

O competitie de ciclism este o cursa de bicicleta organizata, care dureaza de la o ora la cateva ore. De obicei exista mai multe categorii si trasee din care sa alegi si cateva dealuri ca sa ai parte de o provocare. Unele competitii constau in mai multe ture ale unui traseu, altele au un start si un finish. De regula se pleaca in valuri de la start, pentru a evita aglomerarile la inceputul traseului. In functie de competitie, participantii pot fie echipati cu dispozitive electronice care cronometreaza timpul in care termina traseul. Dar aceste evenimente nu intra in categoria de curse de biciclete.

Se adreseaza mai ales amatorilor si semi-profesionistilor. Traseele sunt marcate cu mici semne la intersectiile importante, si deseori pe traseu exista puncte de alimentare. Unele competitii asigura si suport tehnic. De regula cei care termina primii sau scot timpii cei mai buni sunt recompensati, dar majoritatea participantilor vin la astfel de competitii pentru placerea de a merge pe bicicleta intr-un cadru sportiv si cat de cat organizat.

De ce sa participi la o competitie de ciclism?

Exista numeroase motive sa participi la astfel de evenimente,. In primul rand sunt mai mult evenimente sociale decat curse de biciclete. Oamenii vin sa practice sportul pe care il iubesc si sa cunoasca alte persoane cu aceeasi pasiune. Pentru unii poate fi o provocare personala, sa participe la o anumita competitie sau sa termine un anumit traseu. Poate ca nu ai mai facut niciodata o distanta asa mare, cu o diferenta de nivel considerabila, si cel mai indicat este sa incerci intr-un cadru organizat, inconjurat de o multime de oameni cu aceeasi pasiune. 

Poate ca ai mai participat la o competitie si vrei sa o repeti pentru a termina pe o pozitie mai buna, sau sa alegi un traseu mai dificil. Poate sa fie o oportunitate de a vizita o anumita parte a tarii, noua pentru tine, lasand pe altcineva sa se ocupe de detaliile traseului si alimentatiei pe traseu! Dar in principal aceste curse sunt despre pasiunea pentru ciclism si destindere.

Pregatirea pentru o competitie de ciclism

Placerea unui astfel de eveniment va fi mai mare daca esti bine pregatit si eviti dramele de ultim moment. O trecere in revista a pregatirilor dinainte de eveniment se face cu cateva zile inainte pentru a avea timp sa remediezi eventualele probleme aparute. Sa descoperi cablul unei frane distrus cu o seara inainte nu mai lasa timp de reparatii.

Verifica spitele si cauciucurile sa nu aibe taieturi sau crapaturi. Ai grija ca vitezele sa se schimbe bine, discurile sa nu atinga de placute (sau sabotii de jante), asigura-te ca nu ai joc in pedale, si orice altceva se mai poate defecta la o bicicleta. Ai grija sa ai baterii noi sau acumulatori incarcati la echipamentul electronic, precum GPS sau ciclocomputer. 

Echipament

Vei merge ceva timp pe bicicleta, asa ca este bine sa ai la tine tot ce este nevoie pentru a remedia eventualele probleme care pot aparea pe traseu. Majoritatea evenimentelor serioase au un sistem de recuperare dupa traseu a ciclistilor cu defectiuni, dar sa ai la tine unele unelte de baza iti va permite sa remediezi tu probleme mici fara a pierde mult timp.

  • Camere de rezerva: Nu ocupa spatiu mult si in caz de pana merita efortul de a le cara dupa tine. Chiar daca ai roti tubeless cu lichid anti-pana, o gaura suficient de mare te poate lasa cu bicicleta in drum. Nu arunca camera intepata pe traseu, mai ales daca esti intr-o zona izolata unde nu are cine sa stranga gunoiul. Ia-o acasa si repar-o folosind un kit cu petice.
  • Kit cu petice: Daca ai ghinionul de a face mai multe pene, aceste kituri sunt extrem de utile. Verifica sa ai petice suficiente si sa ai adeziv in tub (acesta tinde sa se evapore dupa ce tubul este deschis). Aceste kituri sunt foarte mici si usoare asa ca nu ai niciun motiv sa le lasi acasa.
  • Pompa: Fara pompa degeaba ai cele de mai sus. Exista sisteme de a prinde pompa de cadru iar impactul asupra greutatii totale a bicicletei este minim.
  • Leviere pentru cauciucuri: Nu sunt obligatorii, dar mai ales daca nu ai experienta in repararea penelor, te pot ajuta. Cei experimentati se pot descurca fara. De asemenea, daca nu ai mai facut niciodata o pana, este bine sa repeti macar o data inainte, dand cauciucul jos si punandu-l la loc pe janta.
  • Za pentru lant: Desi rar, lantul se poate rupe. Zalele de lant ocupa putin spatiu si daca traseul este prin zone izolate si fara asistenta o astfel de za te scoate din belea. Este bine sa ai si o presa de lant.
  • Briceag cu imbusuri si surubelnite: O unealta versatila, dotata cu multe capete pentru a face diverse ajustari.
  • Harta: Majoritatea evenimentelor de ciclism au traseele bine marcate, dar nu este neobisnuit ca participantii sa rataceasca traseul. Cel mai simplu este sa ai cu tine un GPS si track-ul luat de la organizatori incarcat pe el. Dar si o harta a zonei poate fi utila in caz ca te ratacesti. 
  • Telefon mobil: Pentru urgente sau cand ai nevoie de asistenta.

Imbracaminte

Verifica prognoza meteo zi de zi, incepand cu cateva zile inainte de eveniment. Daca ploua sau este frig ia hainele potrivite. Chiar daca te incalzesti in timp ce mergi pe bicicleta, corpul pierde caldura si daca te opresti este posibil sa ti se faca frig rapid. Un windstoper este ideal si o pelerina de ploaie.

Sa ai mainile si picioarele calde si uscate face o mare diferenta pe vreme rea. Investeste in sosete si manusi de calitate, tehnice, concepute pentru medii neprielnice.

Adu si ochelari de protectie. Daca ai fost lovit vreodata in fata de o insecta sau o craca, stii cat de utili sunt. Ochelarii opresc si praful si eventualele pietre mici sa iti intre in ochi. Nu trebuie sa ai ochelari foarte scumpi, doar sa nu altereze felul in care vezi prin ei. Cea mai buna alegere sunt cei cu lentile transparente.

Pune pe lista si haine de schimb la finalul competitiei. Nimic nu este mai rau decat sa conduci spre casa infometat si infrigurat, imbracat in costumul de ciclism ud.

Bauturi si mancare

Majoritatea oamenilor au cam 2000 de calorii din glucoza stocate in corp. Pedalatul intens va arde rapid aceste calorii. Pedalatul lejer arde mai ales grasime, care se gaseste din abundenta in corp. De exemplu, o persoana de 80 kg cu 18% grasime corporala are 130.000 de calorii disponibile din grasime. 

Cand nivelele de glucoza sunt pe sfarsite, capacitatea muschilor de a sustine un efort intens scade, pentru a se putea folosi grasime ca sursa de energie, in loc de glucoza. In cele din urma se ajunge la o intensitate mica, care se bazeaza exclusiv pe grasime. In practica asta inseamna ca orice eveniment care dureaza mai mult de doua ore si presupune pedalat intens necesita surse de energie aditionale. Hidratarea cu apa este esentiala, si este bine sa adaugi si ceva electroliti pentru a inlocui mineralele pierdute prin transpiratie.

Desi aceste evenimente au puncte de hidratare si alimentare pe traseu, acestea se pot afla la distante mari unele de altele sau poti avea ghinionul sa ramana fara provizii. Desigur, fiecare individ este unic, si unele persoane pot functiona perfect fara mancare ore intregi, in conditii de efort fizic intens. Dar daca esti o persoana obisnuita care vine la un astfel de eveniment sa se intreaca cu sine, nu cu altii, atunci este bine sa ai la tine putina mancare si ceva de baut. De asemenea ai avantajul de a lua la tine ce stii ca iti palce si ca nu iti cauzeaza probleme gastro-intestinale. Bauturile sportive si gelurile cu zaharuri sunt bune pentru a furniza cantitati mici de energie. Iti pot aduce cam 240 de calorii pe ora. 

Dar nu este ok sa te bazezi doar pe alimente bogate in zaharuri simple. Este indicat sa consumi si ceva alimente cu eliberare lenta de energie. Eliberarea lenta de energie se refera la rapiditatea cu care sunt digerate acele alimente. De exemplu fructe (care nu te baloneaza!), sandwichurile si batoanele de ovaz sunt alegeri bune.

 masa musculara pe cale naturala

Antrenament

Aceste competitii pot fi lungi si se desfasoara intr-un ritm ridicat. Asta inseamna ca antrenamentele trebuie si ele sa fie lungi si intense. Aceste antrenamente iti vor creste nivelul de anduranta imbunatatind metabolismul grasimilor si glucozei si sanatatea cardiovasculara. 

Ca sa fii bun la un sport anume, trebuie sa faci antrenamente care sa simuleze acel sport. Competitiile de ciclism includ urcarea de dealuri, asa ca pentru a fi bun la asta trebuie sa te antrenezi urcand dealuri. Daca dealurile din zona ta nu sunt suficient de lungi, urca-le de mai multe ori, in maniera antrenamentelor pe intervale de intensitate. Vei capata si experienta necesara pentru a schimba in asa fel vitezele incat oboseala maxima sa fie atinsa dupa ce ai urcat dealul. Coboara dealul, timp in care te si recuperezi, apoi urca-l din nou.

Combina antrenamente in care urci pantele in sprinturi (efort cat mai intens) cu antrenamente la care ai o viteza constanta, mai scazuta. 

Important este sa te obisnuiesti sa mergi pe bicicleta intr-un grup, pentru ca la astfel de competitii vei fi nevoit sa mergi avand alti ciclisti in jurul tau. Cauta un grup local de ciclism si mergi cu ei. Cum la evenimentele de ciclism nu ii stii pe ceilalti ciclisti, lasa mereu loc intre tine si alte biciclete, pentru ca cei cu mai putina experienta sa poata face greseli fara a te afecta si pe tine. Nu este placut sa fii motivat si plin de energie si cineva sa cada peste tine, stricandu-ti cursa!

Dupa eveniment

In primul rand felicita-te! Ti-ai atins un tel si te-ai simtit bine facand asta. Apoi fa niste stretching, Dupa ore de stat intr-o pozitie flexata, stretchingul iti relaxeaza muschii si ii ajuta sa se recupereze mai bine. Dar nu exagera, doar cat sa te simti putin mai relaxat inainte de a te urca in masina ca sa te intorci acasa.
Ca regula generala intinde fiecare grupa musculara doar o data. Stretchingul excesiv poate afecta capacitatea de recuperare dupa efort fizic.

Recapitulare

  • Tine minte de ce participi la eveniment!
  • Antreneaza-te cat mai asemanator cu ceea ce va implica traseul competitiei.
  • Verifica starea tehnica a bicicletei cu o saptamana inainte si fa o lista cu ce sa iei la tine.
  • Informeaza-te asupra inceperii si terminarii evenimentului.
  • Ia ceva mancare si bauturi sportive la tine.
  • Ia si haine de schimb pentru intoarcerea acasa.
  • Imbraca-te in functie de cum va fi vremea.
  • Simte-te bine!

Referinte

Articole din aceiasi categorie

tehnica corecta de a face sprinturi Cum faci un sprint corect Faci sprinturi fie pentru ca esti un sprinter si asta este sportul tau, fie ca vrei sa slabesti rapid sau/si sa iti cresti conditia fizica. Indiferent de motiv, este foarte important sa ai o tehnica corecta pentru a nu te accidenta! 16 Nov, 2016
nevoia de a executa in viteza un exercitiu ascunde dezechilibre structurale Viteza ascunde slabiciunile In sport viteza este buna. Este ravnita chiar. Dar uneori, viteza de executie a unor exercitii sau miscari ascunde slabiciuni si dezechilibre. Iata despre ce este vorba. 12 Jul, 2017
Micronutrientii din dieta unui ciclist Importanta micronutrientilor in dieta ciclistilor Fie ca esti un ciclist profesionist sau unul amator, cand te antrenezi trebuie sa te gandesti si la alcatuirea dietei. Dar alcatuirea dietei merge dincolo de zaharuri, grasimi si proteine. Exista si alte elemente nutritionale la fel de importante, si despre acestea vom discuta in acest articol. 21 Apr, 2016
beneficiile antrenamentelor cu greuitati pentru maratonisti si alergatori De ce maratonistii ar trebui sa se antreneze si cu greutati Maratonistii, amatori sau profesionisti, beneficiaza enorm de pe urma includerii in rutina lor a antrenamentelor cu greutati. Iata 10 motive pentru care oricine iubeste alergarile pe distante mari ar trebui sa mearga periodic si la o sala de forta. 05 Jul, 2017
Powerlifting  3 trucuri pentru a atinge noi recorduri personale Powerlifting: 3 trucuri pentru a atinge noi recorduri personale Trei trucuri prin care powerlifterii (dar si orice sportiv care lucreaza cu greutati mari) isi poate atinge noi recorduri personale in sala de forta si la competitii! 01 Nov, 2018
antrenamente si muschi pentru triatlon Cum sa te antrenezi pentru forta si anduranta in acelasi timp In orice sport este nevoie de anduranta, aproape orice sport de anduranta fiind bazat pe rezistenta fizica, dar forta este cea care separa un sportiv performant de unul mediocru. Antrenamentele clasice din sporturile de anduranta sunt in mare parte ... de anduranta; dar exista modalitati prin care sa te antrenezi concomitent pentru anduranta si forta musculara. 22 Sep, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.