Puterea uitata a antrenamentelor de volum in ciclism

Publicat in

Volumul antrenamentelor de ciclism este deseori ignorat, mai ales de ciclistii amatori. Nu neglija aceasta componenta daca vrei sa performezi mai bine si sa te simti mai bine pe bicicleta.

Un fost ciclist profesionist povestea cum intr-un sezon, partenerul sau de antrenament a inceput sa adauge volum antrenamentelor sale, cate 5-10 km la finalul fiecarei ture. Cei doi mergeau cam la acelasi nivel, si acesta s-a gandit initial ca ceea ce face prietenul sau este o pierdere de timp, sa mearga in plus pe bicicleta distante relativ mici la intensitati scazute. 

Dar incet-incet a inceput sa mearga ceva mai bine ca el pe parcursul intregului sezon. Aceasta experienta trebuie sa ne invete ca modificari mici ale antrenamentelor pot avea un impact semnnificativ pe termen lung. Si mai subliniaza un pont valoros: schimbarile mici sunt mai usor de tolerat decat unele majore.

Uneori trebuie sa faci acel kilometru in plus. E mai mult decat un impuls mental. Si pasii mici se aduna in timp. Daca mergi cu bicicleta de 5 ori pe saptamana si adaugi cate 5 km la fiecare tura, ajungi sa faci 100 de km mai mult intr-o luna. Este mult mai lejer si usor de tolerat decat sa adaugi mai multi kilometrii in cateva zile sau sa introduci o noua zi de antrenament pe saptamana. Si te ajuta si mental sa stii ca progresezi constant. Daca incepi de acum sa iti cresti volumul antrenamentelor, sunt sanse bune ca in 6 saptamani performantele sa iti creasca.

Cu cat trebuie sa iti cresti volumul antrenamentelor de ciclism?

Iti sugerez sa adaugi doua ore volumului pe care il ai in prezent. Pentru majoritatea asta insemana +/- 20%. Daca mergi cu bicicleta doar 5-6 ore pe saptamana, sa adaugi doua ore in plus poate parea mult. Dar e suficient sa adaugi 1-2 zile de mers pe bicicleta pe saptamana si sa iti ramana si suficiente zile libere pentru recuperare. Asadar, daca ai o structura buna a antrenamentelor pe bicicleta este usor sa iti sporesti volumul, fara sa te supraantrenezi.

Daca te antrenezi 20 de ore sau mai mult pe saptamana, ar trebui sa faci modificari in alte zone ale antrenamentului. Sa adaugi mai mult volum nu este raspunsul pentru tine. Dar cel mai important pont pe care il poate invata cineva care merge cu bicicleta este sa aibe o structura buna a antrenamentelor.

Daca ai o structura solida a antrenamentelor - cu un amestec perfect de zile cu antrenamente grele si zile de recuperare - vei deveni constant mai bun la mersul pe bicicleta.

Daca vrei sa mergi mai mult cu bicicleta pentru a iti mari volumul antrenamentelor dar crezi ca nu ai destul timp, analizeaza atent cum iti petreci timpul. Vei fi surprins cat timp petreci cu lucruri legate de ciclism dar care nu tin de antrenamente. Vorbesti cu alti ciclisti inainte si dupa ture de bicicleta, repari si reglezi bicicleta constant, te uiti la curse de ciclism la TV sau citesti reviste de specialitate. 

Da, ciclismul este in primul rand un hobby, si cele de mai sus fac parte din acest hobby. Dar daca vrei sa ai mai mult timp sa mergi pe bicicleta pentru a iti spori performantele trebuie sa elimini ceea ce iti consuma timpul. Este rezonabil sa stai mai putin de vorba inainte si dupa turele de bicicleta si in loc de asta sa mergi pe bicicleta! Adauga 10-15 minute in plus cat de des poti si in curand vei acoperi distante mai mari decat esti obisnuit

Daca scopul tau este suficient de important pentru tine iti vei face timp! Si este extrem de important sa ai un scop bine definit. 

Volumul antrenamentelor conteaza

Antrenamentele pe intervale de intensitate sunt foarte utile, dar mai mult volum (efort de anduranta) ajuta orice sportiv, mai ales ca ciclismul este un sport de anduranta. Ciclistii care au volume mari de antrenament au rezultate bune! Desigur, niciun ciclist bun nu se bazeaza doar pe volum, antrenamentele trebuie sa fie cat mai eficiente intr-un timp rezonabil. Dar aceasta componenta nu trebuie neglijata!

Cea mai buna combinatie pentru a te antrena este intre curse lungi de anduranta si curse pe distante scurte, in care faci intervale de intensitate (cum ar fi sprinturi pe dealuri sau contratimpuri). Desigur, la fel de importante sunt si zilele de recuperare

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.