De ce ar trebui sa iti pese de rabdomioliza? Pentru ca te poate omori! Rabdomioliza este o afectiune foarte rara, dar foarte serioasa, cauzata de intensitati prea mari ale efortului fizic. Antrenamentele de CrossFit, ca orice alte antrenamente extrem de intense, pot cauza rabdomioliza in anumite circumstante. Rabdomioliza este foarte, foarte rara.
Daca te simti foarte rau dupa un antrenament, apoi a doua zi ai o febra musculara extrema si te umfli, iar urina capata culoaraa maronie - ai facut rabdomioliza. Du-te imediat la urgente! Fara gluma! Poate fi fatala daca nu este tratata la timp. Rabdomioliza are loc cand muschii se descompun atat de rau incat tesut muscular patrunde in fluxul sanguin. Rinichii nu pot face fata. In cele din urma se blocheaza. De aceea rabdomioliza poate fi fatala - blocaj renal! Cel mai important lucru pe care sa il retii din acest articol este: daca incepi sa urinezi maro dupa un antrenament intens, fugi la urgente!
Simptomele rabdomiolizei
- Dureri musculare severe.
- Umflaturi.
- Dificultati in miscarea muschilor afectati.
- Slabiciune a muschilor afectati.
- Urina maro (spre culoarea de coca-cola)
Febra musculara severa dupa fiecare antrenament
Stiu cum este sa patesti asta. Mai ales in CrossFit. Febra musculara dureroasa face parte din joc. Dar daca ai rabdomioliza, durerile ajung la cu totul alt nivel. Nu vei mai putea msica zona afectata si te vei simti ca si cum un camion a dat peste tine. Dar da, cu totii suntem indurerati dupa antrenamentele intense. Nu este vorba de rabdomioliza. Uita-te dupa urina maronie. Acela este semnul distinctiv, nu febra musculara uzuala.
Ce fel de antrenamente cauzeaza rabdomioliza?
Utilizarea de greutati mici, pentru multe, multe repetari, in cadrul unor antrenamente lungi, este de regula de vina. Sa faci multe repetari la rand ale aceluiasi exercitiu, fara sa schimbi exercitiul sau sa faci pauze, poate duce tot la rabdomioliza. Dar in general utilizarea de greutati medii sau grele NU provoaca rabdomioliza. Sa folosesti greutati provocatoare te forteaza sa te opresti inainte ca muschii sa se descompuna atat de rau. De exemplu, sa faci 5 seturi de genuflexiuni a cate 5 repetari nu poate cauza rabdomioliza. Dar sa faci 100 de repetari la genuflexiuni, intr-un timp cat mai scurt, cu o greuate mica, are un anumit risc.
Cine face de regula rabdomioliza?
Nu foarte multi. Rabdomioliza este foarte rara. Este opusul castigarii la loto. Sansele sunt sa nu se intample, dar daca se intampla consecintele sunt severe. Literatura de specialitate sustine ca barbntii au sanse mai mari sa faca rabdomioliza decat femeile. Dar s-ar putea sa tina mai mult de faptul ca barbatii in general fac un efort mai intens decat femeile, si sa nu fie ceva biologic. In comunitatea CrossFit sexele sunt mai egalizate, femeile facand la fel de intens ca barbatii.
Apoi, ai sanse mai mari sa faci rabdomioliza daca ai facut ceva pauza de la efort si revii prea in forta. Cineva cu o foarte buna conditie fizica in trecut dar care a luat o pauza de 6 luni si apoi revine la acelasi volum cu care era invatat, are risc de rabdomioliza. De regula astfel de indivizi au determinarea si vointa de a se impinge dincolo de limitele fizice.
Ce exercitii provoaca rabdomioliza?
Nu exista un exercitiu magic. Dar unele exercitii au riscuri mai mari decat altele. De regula este vorba de exercitiile care au o componenta excentrica accentuata. Partea excentrica a unui exercitiu este partea negativa, de coborare a greutatilor (intinderea muschilor). De exemplu, cand cobori la o genuflexiune, este vorba de partea excentrica. Partea excentrica este foarte solicitanta pentru muschi.
Iata cateva exemple de exercitii cu o componenta excentrica pronuntata: tractiuni cu saritura, fandari in mers, abdomene GHD. Nu inseamna ca trebuie evitate. Doar sa nu le faci pentru repetari absurd de multe.
Cititind toate acestea nu trebuie sa iti fie frica sa mai intri intr-o sala de CrossFit sau sport. Ai sanse si sa faci accident cu masina, dar tot mergi cu ea, nu? Rabdomioliza este extrem de rara. Daca nu exagerezi la modul grav (ceea ce este greu pentru multi) nu ar trebui sa ai niciun risc. Dar nu strica sa stii depsre ea, pentru a putea practica in siguranta sportul pe care il iubesti.
Referinte