Bauturile sportive cu carbohidrati consumate de sportivii de anduranta, si shake-urile proteice folosite de culturisti inainte de antrenamente, ar fii mai eficiente dar ar avea in compozitie si cateva grame de citrulina malat. Cercetatorii au descoperit ca L-citrulina creste gradul de absortie al nutritentilor in timpul efortului fizic.
Nutritia peri-antrenament (inainte, in timpul si imediat dupa antrenament) este o strategie de crestere a performantelor sportive bine documentata si testata, in toate disciplinele sportive. A consuma cantitati mai mari de carbohidrati in timpul unei sesiuni grele de antrenament ajuta sportivii de anduranta sa performeze mai bine, si grabeste refacerea rezervelor de glicogen din muschi. Culturistii acumuleaza mai multa masa musculara si se recupereaza mai repede, daca ingereaza o portie de proteine sau aminoacizi inainte de antrenament.
Dar in timpul efortului fizic intens, intestinele devin mai lente, si astfel absortia aminoacizilor descreste. Astfel, valoarea nutritiei peri-antrenament este diminuata. De exemplu, cantitatea de proteine care poate fii absorbita de culturisti in preajma antrenamentului nu este foarte mare: doar 18 grame.
Un grup de cercetatori au experimentat pentru a afla daca aminoacidul l-citrulina, care se naste din oxidarea argininei, poate creste functiile intestinelor in timpul activitatii fizice. Capilarele din intestine se ingusteaza in timpul efortului fizic pentru ca organismul prioritizeaza transportul nutrientilor si oxigenului la muschi. L-citrulina se converteste in l-arginina cand ajunge in intestine, si unele enzime din intenstin pot folosi arginina pentru a produce monoxid de nitrogen (NO).
Monoxidul de nitrogen dilata vasele de sange, imbunatatind functionarea intestinelor. Permite si un mai bun transport al nutrientilor, de la intestine catre restul corpului. Cel putin, asa este teoria!
Cercetatorii au pus sportivi antrenati sa mearga pe biciclete timp de o ora, cu doua ocazii diferite. Intensitatea a fost de aproximativ 70% din capacitatea lor maxima. Cu 30 de minute inainte sa inceapa antrenamentul, li s-a administrat prima data un palcebo, si la al doilea antrenament 10 grame de l-citrulina. Nu s-a experimentat cu L-arginina, pentru ca administrarea unei doze atat de mari, de 10 grame, ar cauza diaree. Mai mult, l-arginina este rapid descompusa de corp.
Dupa ce au luat placebo, concentratia proteinei care leaga acizii grasi (I-FABP) a crescut in fluxul sanguin. In mod normal, aceasta proteina se gaseste in celulele din intestine. Daca acestea sunt descompuse ca urmare a activitatii fizice intense, atunci creste si concentratia de I-FABP din sange. Concentratia de I-FABP nu a crescut atunci cand subiectilor li s-a administrat citrulina.
In timp ce subiectii pedalau, cercetatorii au folosit microscoape portabile pentru a le studia vasele de sange de sub limba. Daca acestea se largeau, probabil ca la fel se intampla si cu vasele de sange din intestine. Concluzia a fost ca efortul fizic cu palcebo a dus la ingustarea vaselor de sange, pe cand cel cu l-citrulina a dus la dilatarea lor.
O singura doza de citrulina malat ajuta la pastrarea functiilor intestinale si la diminuarea leziunilor, in timpul efortului fizic. Cel mai probabil, mecanismul de actiune are la baza arginina si vasodilatarea cu ajutorul NO. Suplimentarea cu citrulina malat inainte de antrenamente pare a fii o strategie buna pentru a creste absortia nutrientilor si a evita leziunile intestinelor, fara a avea efecte adverse de natura gastrointestinala, precum in cazul argininei.
Referinte