Acidul linoleic conjugat (pe scurt, CLA), este o mixtura de diferite tipuri de izomeri ai acidului linoleic, in principal izomeri de pozitie si geometrici, care se gaseste cu precadere in produsele lactate si carnuri. CLA este probabil suplimentul de care ati auzit, dar despre care nu stiti prea multe. Acidul linoleic conjugat este unic si pentru ca este prezent in hrana animalelor, si proprietatile sale anticancerigene se exprima in concentratii apropiate consumului uman.
Informatii despre CLA si beneficiile sale
Acidul linoleic conjugat este o forma alterata a acidului linoleic (LA), un acid gras omega-6 important sanatatii. Acizii grasi omega-6 sunt derivati din alimentele pe care le mancam, in special carnuri si produse lactate. De aceea, asa cum am spus si mai sus, CLA se gaseste mai ales in aceste grupe alimentare.
CLA a atras pentru prima data atentia oamenilor de stiinta in 1988, cand s-au observat pentru prima data proprietatile sale anticancerigene, pe un grup de soareci hraniti numai cu hamburgeri. CLA nu poate fii sintetizat de organism, dar poate fii obtinut prin alimente precum lapte integral, unt, carne de vita sau carne de miel.
CLA este un puternic antixoidant, anticancerigen si anticatabolic, precum si un bun stimulator al sistemului imunitar. Este utilizat si in timpul curelor de slabire, pentru prorietatile sale de a arde grasimile si protejarea si construirea tesutului muscular.
Suplimentarea cu CLA are urmatoarele beneficii:
- Rata metabolic crescuta - este o proprietate binevenita pentru oricine vrea sa slabeasca si sa isi modifice compozitia corpului.
- Crestere musculara accentuata - muschii ard grasime, si contribuie la cresterea ratei metabolice, un alt avantaj atunci cand se urmareste slabirea.
- Scade colesterolul si trigliceridele - cum multe persoane au un colesterol prea mare si la fel si cu trigliceridele, poate avea un impact benefic asupra oricui se lupta cu colesterolul.
- Scade rezistenta la insulina - pe langa faptul ca ne fereste de diabet, ajuta foarte mult la slabit; insulina este cea care da semnalul depunerii grasimilor - secretand mai putina, scad mult sansele de ingrasare.
- Reduce alergiile cauzate de alimente - cum alergiile la unele alimente iti pot da peste cap dieta cand vrei sa slabesti, este un avantaj evident.
- Intareste sistemul imunitar - cred ca oricine isi da seama de avatajul de a avea un sistem imunitar solid.
Suplimentarea cu CLA modifica pozitiv si balanta dintre grasime si tesut muscular slab, prin descresterea tesutului adipos, in special pe abdomen, si promovarea construirii tesutului muscular. Face asta prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina, astfel acizi grasi si glucoza pot trece mai usor prin peretii celulari ai muschilor, si se indeparteaza de grasime.
Se pare ca promoveaza si revigorarea metabolismului, si scaderea masei adipoase. Mecanismul unic prin care acizii grasi protejeaza impotriva virusilor si bacteriilor, face din CLA un supliment important pentru orice sportiv.
Partea proasta a societatii in care traim este industrializarea agriculturii. Asta a dus la schimbarea modului de hranire a vitelor, fapt care a dus la scaderea concentratiei de CLA. Si cum CLA provine cu precadere din carne rosie si produse lactate, a scazut implicit si aportul nostru. Vitele trebiue hranite cu iarba pentru a produce destul CLA. Cele hranite cu furaje au o concentratie de CLA in carne de 4 ori mai mica. Iar pordusele lactate au doar o treime din acidul linoleic conjugat pe care il aveau in 1960.
Partea buna este ca exista si suplimente de CLA. Parerile sunt impartite asupra eficientei acestor suplimente. Majoritatea studiilor au fost facute pe animale mici, dar exista si studii facute pe oameni, care sustin proprietatile de ardere a grasimilor si anabolice ale acestui preparat. Nu o sa citez aici studiu dupa studiu, suntem satui de asta. Concluzia este ca desi in multe din ele s-a inregistrat o scadere a tesutului adipos, si in special a taliei, au fost destule studii in care CLA nu a avut niciun impact major asupra procesului de slabire.
Cu totii stim ca suntem diferiti; ceea ce functioneaza pentru unii, nu functioneaza si pentru altii. De aceea trebuie sa experimentam, chiar si in cazul suplimentelor, si sa vedem ce functioneaza cel mai bine pentru noi.
Unde pot gasi CLA natural?
Cum am tot pus, CLA se gaseste in produse lactate, carne rosie, pasari, oua si, suprinzator, in ulei de porumb. Exista si unele bacterii in tractul intestinal uman care pot produce CLA din acidul linoleic.
Surse naturale de CLA
Aliment |
mg de CLA pe gram de grasime |
% CLA sub forma de izomerc9t11 |
Miel |
5.6 |
92 |
Lapte de vaca crescuta cu iarba |
5.5 |
92 |
Carne de vita crescuta cu iarba |
4.8 |
84 |
Unt |
4.7 |
88 |
Branza dulce de vaca |
4.5 |
83 |
Carne de vitel |
4.3 |
85 |
Branza chedar |
3.6 |
93 |
Pui |
0.9 |
84 |
Porc |
0.6 |
82 |
Efecte secundare CLA
Efectele secundare sunt necunsocute, datorita cercetarilor putine efectuate asupra oamenilor, in special pe termen lung. Se pare ca la doze mari, cel mai comun efect secundar sunt deranjamentele gastro-intestinale. La momentul actual nu s-au raportat complicatii majore in ceea ce priveste CLA si nici interactiuni cu alte substante sau medicamente.
Cloncluzii
Acidul linoleic conjugat este un potent antioxidant, anticancerigen si anticatabolic. O deficienta de CLA in alimentatie poate cauza o ingrasare mai accentuata.
Nu are rot sa incercati sa luati CLA din alimentatie. Dozele sunt mari (5-7 grame pe zi), si ar trebui sa consumati peste 500 de grame de grasime saturata; calculele duc la un total caloric de 4500 calorii pe zi, pentru a asigura aportul optim de CLA. Asadar, singura varianta sunt suplimentele de CLA.
Referinte