Amidonul este carbohidratul alb si fara gust din faina folosita la prepararea painii, pastelor si clatitelor. Este format din molecule de glucoza si corpul il descompune rapid pentru energie calorica. Mananca suficient si vei arata pufos!
Dar, cercetatorii de la colegiul Skidmore au descoperti ca pot folosi forma de amidon modificat nedigerabil, numit amidon rezistent, pentru a face (ca ceea ce pare dovada suprema ca exista un Dumnezeu), o clatita care arde grasimi si construieste masa musculara!
Ce au facut
Au recrutat 70 de femei si le-au impartit in doua grupuri. Toate femeile au primit un mic dejun izocaloric, continand unul din 4 tipuri de clatite:
- Clatite cu faina obisnuita.
- Clatite cu faina obisnuita si pudra proteica.
- Clatite cu amidon rezistent.
- Clatite cu amidon rezistent si pudra proteica.
Dupa ce au mancat clatitele, s-a masurat cata energie este produsa, alaturi de cati carbohidrati si grasimi au fost arse. Arderile calorice au crescut la toate grupurile, dar mai ales la grupul care a mancat clatite din faina obisnuita.
Dar, grupul care a mancat clatitele cu amidon rezistent si pudra proteica a ars mai multa grasime. Mai mult, aceste clatite au crescut satietatea, un atribut important la orice dieta de succes.
Rezultatele sunt logice, pentru ca amidonul rezistent are urmatoarele 4 proprietati:
- Creste satietatea.
- Scade glicemia dupa o masa.
- Creste sensibilitatea la insulina.
- Creste arderile grasimilor.
Cercetatorii au folosit proteina din zer in reteta lor, dar cazeina ar functiona si mai bine; zerul creste rapid insulina ceea ce poate opri arderile grasimilor. Cazeina este mai indicata pentru satietate si arderea grasimilor.
Cercetatorii au concluzionat ca schimbarea in oxidarea grasimilor, cauzata de clatitele cu amidon rezistent si proteine, este semnificativa si poate avea implicatii in controlul greutatii corporale.
Cum poti face clatite care ard grasimi?
Reteta din experiment a fost una clasica de clatite, cercetaorii doar au manipulat tipul de amidon. Este usor sa iti faci propria versiune a acestor clatite. Daca reteta ta necesita 150 g de faina inlocuieste-o cu 100 de grame de amidon rezistent si restul de 50 de grame cu pudra proteica (doua cupe).
Referinte
- Christopher L. Gentile, Emery Ward, Jens Juul Holst, Arne Astrup, Michael J. Ormsbee, Scott Connelly and Paul J. Arciero. "Resistant starch and protein intake enhances fat oxidation and feelings of fullness in lean and overweight/obese women." Nutrition, 29 October 2015