Exista cel putin trei medicamente sau suplimente din culturism care sunt utilizate frecvent si intr-un mediu clinic pentru tratarea diferitelor afectiuni:
- Nandrolon (deca-durabolin)
- Hormon de crestere
- Creatina
Primul este un steroid anabolizant si androgen. Exista si alti steroizi utilizati pentru combaterea bolilor catabolice precum cancer, SIDA, boala celiaca, insuficienta cardiaca congestiva, scleroza multipla, etc. Dar nandrolonul este cel mai des intalnit.
Hormonul de crestere este utilizat la copiii cu probleme de dezvoltare, dar ar putea fi folosit si la arsi, sau la refacerea tendoanelor si articulatiilor.
Creatina poate fi folosita in tratamentul multor boli, de la afectiuni ale coloanei vertebrale la boli cardiopulmonare.
Primele doua au un stigmat puternic asupra lor, asa ca exista o reticenta (nejustificata) in a le utiliza pe o scara mai larga. Dar creatina nu are scandaluri legate de numele sau, si este naturala, asa ca poate fi adoptata mai usor ca tratament pentru anumite afectiuni.
Cel putin asta este concluzia unei echipe de cercetatori de la Universitatea Centrala din Florida, care au facut o recenzie a cercetarilor existente asupra suplimentelor care ar putea opri degradarea musculara ca urmare a imobilizarii la pat, accidentari. boli neurodegenerative, boli cardiopulmonare si alte boli ale sistemului muscular.
Creatina? Adica pudra aia alba de o pun in shake?
Punctul de plecare al cercatatorilor mentionati mai sus este urmatorul: mare parte din bolile care afecteaza oamenii duc la o forma de disfunctie fizica, degradare celulara si chiar imobilizare, toate ducand in cele din urma la pierderea de masa musculara.
Aceste disfunctii, imobilizari, apar si la bolile neurodegenerative, cardiovasculare si chiar miopatii. Mai ales la varstnici, degradarea musculara poate duce in cele din urma la deces.
Dar creatina, sugereaza autorii, cu proprietatile ei pro forta, pro anduranta, pro anabolice, poate atenua procesul de refacare si chiar il poate accelera. Cel putin aceasta era teoria lor. Dar pentru a o demonstra au trebuit sa revizuiasca toate studiile care au fost facute asupra creatinei pentru reabilitarea fizica.
Ce au descoperit a fost putin mixt. Creatina poate fi intr-adevar utilizata in refacere la multe boli si afectiuni, dar a dat gresc la cateva boli la care ai fi zis ca sigur va functiona. Iata o lista succinta cu ce au descoperit.
Creatina ajuta la urmatoarele
Recuperare dupa efort
Au descoperit 16 studii care cercetau efectele creatinei asupra avariilor musculare cauzate de efortul fizic. Toate studiile au aratat ca poate imbunatati markerii musculari dupa efortul fizic.
Vatamari ale coloanei vertebrale
Evident, o vatamare a coloanei vertebrale poate avea consecinte grave asupra mobilitatii si fortei musculare. Nu au fost multe cercetari asupra creatinei din acest punct de vedere, dar ce exista pana acum este promitator.
Boli artritice
Un studiu randomizat, in dublu orb, pe femei cu osteoartrita la genunchi, a descoperit ca suplimentarea cu creatina (20 g timp de 7 zile apoi 5 grame/zi timp de 11 saptamani) a dus la imbunatatirea functiilor fizice a membrelor inferioare.
Un alt studiu pe pacienti cu artrita reumatoida a observat ca suplimentarea cu creatina imbunatateste forta musculara chiar si in absenta antrenamentelor.
Distrofii musculare
Creatina ajuta semnificativ copiii care sufera de distrofii musculare, creascand forta si timpul pana la epuizare. Dar se pare ca nu are aceleasi efecte pronuntate cand vine vorba de adultii care sufera de distrofii musculare. Dar pacientii de acest fel care s-au suplimentat cu creatina au inregistrat imbunatatiri subiective; adica au raportat imbunatatiri ale calitatii vietii de zi cu zi.
Creatina POATE ajuta la urmatoarele
Imobilizare si atrofiere cauzata de imobilizare
Nimic nu duce mai rapid la catabolism decat imobilizarea unui membru (sau mai multe). 7 studii arata ca suplimentarea cu creatina poate atenua pierderea de tesut muscular in astfel de situatii.
Dar exista si studii care nu au descoperit niciun beneficiu in aceasta situatie la suplimentarea cu creatina. Au observat o atenuare a pierderilor musculare dar nu suficient de mare incat sa previna atrofierea sau pierderea fortei.
Accidentari acute
Avariile musculare si ale nervilor pot afecta negativ mobilitatea si activitatea fizica ducand in mod natural la atrofiere. Nu exista multe cercetari asupra creatinei in acest camp, dar ce exista pana acum pare promitator. Tot este nevoie de mai multe cercetari pentru un verdict sigur.
Boli cardiopulmonare
Creatina are functii in reglarea sistemului cardiovascular, dar includerea ei in tratamentul pacientilor a avut rezultate mixte. Unele studii au gasit beneficii, pe cand altle nu.
Boli ale mitocondriilor
Sunt boli rare, dar exista afectiuni genetice care perturba lantul de transport al electronilor (ceea ce afecteaza negativ producerea de ATP).
Un studiu a gasit beneficii la suplimentarea cu creatina, dar alte doua nimic. Verdicul? Mai trebuie studiat!
Creatina nu prea ajuta la urmatoarele
Au existat studii care au observat efectul creatinei asupra pacientilor cu Parkinson, scleroza multipla si scleroza laterala amiotrofica. Niciunul din aceste studii nu a descoperit vreun beneficiu al creatinei in aceste situatii.
Nu se stie exact de ce nu a fucntionat, pentru ca teoretic, avand in vedere proprietatile creatinei, ar fi trebuit sa ajute.
Referinte
- Kylie K. Harmon, Jeffrey R. Stout, David H. Fukuda, Patrick S. Pabian, Eric S. Rawon, and Matt S. Stock, “The Application of Creatine Supplementation in Medical Rehabilitation,” Nutrients 2021, 13, 1825.