Ai tot auzit de minunile pe care le face testosteronul in ceea ce priveste masa musculara si arderea grasimilor, dar si a sanatatii in general? Vrei si tu mai mult, dar il vrei pe cai naturale? Nu esti sigur ca stimulatoarele hormonale de care tot ai auzit sunt ceea ce iti trebuie? Citeste in continuare si poate te vei lamuri.
Beneficiile si neajunsurile testosteronului
Testosteronul te-a facut barbatul care esti astazi. Este cel mai puternic androgen, sau hormon sexual masculin. In timpul pubertatii, secretia de testosteron a crescut masiv pentru a completa dezvoltarea sistemului reproductiv. Cand vine vorba de culturism, in timpul antrenamentului cu greutati, concentratiile de testosteron din sange cresc cu pana la 37%.
Nivele mari de testosteron sunt cheia biologica in a acumula rapid masa musculara lina. Nu exista alt factor hormonal atat de important in "ecuatia muschilor". Cei mai multi sportivi aleg solutia injectarii testosteronului artificial (steroizi), o practica care sa dovedit a fi cea mai eficienta. Dar, ca orice lucru bun, are si multe neajunsuri. In primul rand, testosteronul adus din afara corpului opreste secretia proprie, nu o stimuleaza. In plus, din cauza dozele foarte mari necesare in scopul construirii masei musculare, vor exista si efecte secundare neplacute.
Din fericire exista si variante mai putin invazive disponibile in industria suplimentelor sportive. Este vorba de stimulatoarele hormonale, suplimente care stimuleaza corpul sa secrete mai mult testosteron, pe cale naturala. Desigur, nu vor fi niciodata la fel de eficiente ca steroizii, dar pentru multi poti fi cea mai apropiata cale naturala de acestia.
Testosteronul este un hormon sexual din grupul androgenilor. Este format din colesterol, ca multi alti hormoni, si este creat de celulele Leydig din testicule. Efectele testosteronului la oameni si vertebrate se manifesta prin doua cai majore: prin activarea receptorilor androgeni si prin conversia in estradiol si activarea anumitor receptori de estrogen.
Simptomele nivelelor scazute de testosteron
Cu varsta scad si nivelele naturale de testosteron, dar aceste scaderi sunt din ce in ce mai frecvente si la persoane tinere, din cauza alimentatiei si mediului poluat in care traim. Simptomele sunt:
- oboseala;
- pierderea tesutului muscular sau incapacitatea de a il construi;
- libidou scazut;
- disfunctii erectile;
- pierderea memoriei si incapacitatea de a se concentra;
- stari de nervozitate;
- ingrasare si metabolism scazut;
In lumea suplimentelor sportive, totul sa redus la generarea mediului anabolic ideal. Folosirea stimulatoarelor hormonale este unul din cele mai controversate aspecte ale culturismului din ziua de astazi.
Medicamentele functioneaza, si folosirea testosteronului nu este neaparat rea pentru sanatate. Partea negativa este ca testosteronul este doar o picatura intr-o galeata. Multi culturisti, de la amatori la cei profesionisti, incearca aproape orice hormon si substanta anabolica, multe din acestea avand efecte secundare serioase. Cand ma refer la folosirea testosteronului ca medicament, ma refer la steroizii care contin testosteron legat de diferiti esteri (enantat, cipionat, propionat, etc.). Ceilalti steroizi din spectru sunt derivati ai testosteronului, avand caracteristici diferite, de multe ori mai periculoase.
Testosteronul este format din 19 molecule de carbon, 28 de molecule de hidrogen si alte 2 molecule de carbon. Cum iti poti mari secretia de testosteron pe cale naturala, fara a iti injecta in corp un inlocuitor? Mai jos sunt prezentate cateva din cele mai populare suplimente naturale, disponibile in industria sportiva.
Androstenedion
Este unul din multele stimulatoare hormonale prezente pe piata. Variatiile sale chimice sunt Androstenediolul, Nor-androstenediolul si Nor-Androstenedionul. Aceste produse au fost initial dezvoltate in germania si au fost gandite sa aibe efecte anabolice similare steroizilor. Principala diferenta dintre acestea si steroizi, este ca cei din urma sunt variante sintetice ale hormonului sexual masculin. Produsele Andro sunt precursori ai testosteronului, ceea ce inseamna ca nu sunt chiar testosteron, dar se pot transforma in el prin reactii biochimice in corp.
Andro sunt substante derivate din plante, care se transforma in testosteron cand intra in contact cu anumite enzime din ficat. Compusii Andro pot mari secretia de testosteron cu pana la 600% si sunt considerati de unii a fii un fel de "steroizi mai slabi".
Efectele de crestere a testosteronului ale produselor Andro pot fi insotite de unele efecte secundare precum ginecomastie, acnee si agresivitate mai mare. Dar aceste efecte sunt cu mult mai mici si mai putin probabile decat in cazul steroizilor anabolizanti si androgeni, de aceea sunt si vandute legal, riscurile fiind considerate mici.
Efectele anabolice ale produselor Andro nu pot fi comparate cu cele ale steroizilor, dar acest lucru este compensat prin efectele nocive reduse si costul mai mic. Dar si acestea sunt produse androgenice, asa ca nu trebuie folosite de persoane cu varsta mai mica de 18 ani.
In S.U.A o parte din acesti compusi au fost inclusi si ei pe lista substantelor controlate, in 2004, precum 4 Androstenediol, 5 Androstenediol, etc.
Tribulus Terrestris
Tribulus Terrestris este o radacinoasa din Bulgaria, care a fost folosita timp de sute de ani pentru cresterea testosteronului. A fost des folosit ca afrodiziac si tratament al disfunctiilor sexuale. Tribulusul creste secretia hormonului luteinizant, care la randul sau creste productia de testosteron, mareste cantitatea de sperma si libidoul. Extractul de tribulus se pare a fi foarte sigur, si nu are niciun efect secundar.
Neajunsul acestui supliment este ca probabil este cel mai contrafacut. Multe produse ce se vand contin tribulus de foarte proasta calitate sau li se adauga extracte de protodioscine. Poate fii inclus inprodusele cu prohormoni pentru a le mari eficienta.
DHEA
Un prohormon destul de "rau", care atunci cand ajunge in corp, pe langa testosteron, se converteste si in estrogen si progesteron, ducand la efecte secundare urate.
Stimulatoare HGH
Aceste produse sustin ca pot stimula secretia de hormon de crestere si IGF-1, dar si pe cele ale testosteronului. De fapt, contin compusi de tip androstenedion si un mix de aminoacizi si extracte din plante. Nu sunt cu nimic mai bune decat stimulatoarele hormonale clasice.
ZMA
ZMA este abrevierea de la zinc-metionina-aspartat, un amestec de 30 mg de zinc, 450 mg magneziu aspartat si 10.5 mg vitamina B6. Alaturi de tribulus terrestris este probabil cel mai cunoscut stimulator hormonal. Din pacate, studiile initiale care ii demonstrau eficienta erau controlate de firma care l-a patentat. Studiile independente ulterioare au aratat ca ZMA nu exercita nicio functie de stimulare a productiei de testosteron. In prezent, culturistii experimentati il folosesc ca si supliment de minerale, luat inainte de culcare pentru un somn mai bun.
Referinte