Utilizatorii de steroizi (si aici ma refer la culturisti si alti sportivi sau amatori, nu la uzul medical) sunt mai predispusi la a face acnee din cauza schimbarilor care au loc la nivelul pielii, care creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriei numite Propionibacterium acnes, cea care cauzeaza acneea. Aceasta descoperire a fost facuta de bacteriologii de la Universitatea de Stiinte Medicale Shiraz , din Iran. Se pare ca practicantii de culturism natural nu sunt expusi acestui risc.
Cam jumatate din toti cei care folosesc steroizi anabolizanti au probleme cu acneea. Alaturi de iritabilitate si agresivitate, acneea este unul din cele trei efecte secundare care apar cel mai des la utilizatorii de steroizi anabolizanti si androgeni. Dar, nu se stiu multe despre felul in care steroizii cresc sansele de aparitie a acneei.
Pana in prezent se stie doar ca steroizii anabolizanti sporesc cantitatea de sebum secretata de celulele din piele. Sebumul contine acizi grasi. Acizii grasi sunt toxici pentru mai toate bacteriile neutre de pe piele, asa ca "curata" pielea lasand loc bacteriilor nocive precum Propionibacterium acnes, care rezista la acizii grasi. In plus, aceste bacterii secreta enzima lipaza, ce descompune grasimile in glicerol si acizi grasi. Ca urmare, stafilococul auriu si Propionibacterium acnes colonizeaza glandele sebacee, provocand acnee.
Aceasta este teoria. Cercetatorii iranieni s-au decis sa compare pielea a 71 de culturisti care foloseau steroizi cu cea a 23 de culturisti care nu foloseau steroizi, si cu cea a 46 de barbati care nu faceau sport, pentru a vedea daca teoria de mai sus se sustine. S-a dovedit a fi pe jumatate adevarata. Toti subiectii au fost barbati cu media de varsta de 24 de ani.
Cercetatorii nu au constatat o legatura clara intre uzul steroizilor anaboliozanti si stafilococul auriu. Culturistii naturali aveau pe piele stafilococ auriu la fel de des ca si culturistii care foloseau steroizi anabolizanti. Dar, s-a constatat o crestere semnificativa a bacteriei Propionibacterium acnes la utilizatorii de steroizi. Bacteria era prezenta pe pielea a 45% din subiectii care foloseau steroizi. Doar 17% din culturistii naturali aveau aceasta bacterie pe piele, si in colonii mai mici.
Cercetatorii au numarat si cosurile care nu contineau puroi (papule) si pe cele care care contineau puroi (pustule). S-a ajuns la concluzia ca, culturistii naturali aveau o piele mai curata decat cei care foloseau steroizi.
S-a mai observat si ca cei care practicau culturismul natural erau mai predispusi sa aibe pe piele bacteria Propionibacterium acnes decat cei care nu faceau sport deloc. Cu toate acestea, culturistii naturali aveau pielea cea mai curata si sanatoasa dintre toti participantii la studiu.
Asa ca ramane ca alte studii sa raspunda la intrebarea care se naste in mod natural: este stilul de viata al culturistilor naturali ceea ce ii protejeaza impotriva acneei?
Referinte