Cand trebuie sa slabesti si sa fii in forma, dieta este inamicul public numarul unu. Este cea mai grea parte din industria fitnessului, mai ales pe termen lung. Nu ma intelegeti gresit, sa alergi sau sa faci genuflexiuni cu greutati mari, mai ales dupa o zi de munca, este ceva dificil; dar sa rezisti tentatiei sa dai gata o pizza intreaga este si mai dificil. Poate ca esti pofticios de fel, si iti plac dulciurile si mancarurile considerate nesanatoase, dar din fericire exista ceva ce te poate ajuta sa rezisti tentatiilor: mesele trisate.
Ca sa nu o iei razna este indicat sa folosesti metoda 90/10 (90% din timp mananci curat si 10% din timp mananci ce vrei). Cand sunt folosite corect, mesele trisate sunt o unealta importanta in definirea musculara si arderea grasimilor. Pot reseta hormonii responsabili cu reglarea metabolismului si regleaza insulina, reumplu rezervele de glicogen pentru a avea energie si mentine ridicate mecanismele de ardere a grasimilor.
Inainte sa te duci la fast foodul preferat, tine cont ca mesele trisate nu inseamna sa mananci orice vrei, cat vrei, cand ai pofta. Este bine sa urmezi anumite reguli cand iei o masa trisata.
1. Intelege stiinta din spatele dietelor restrictive caloric
Oricat iti propui sa mananci sanatos cand tii o dieta, reducerea caloriilor vine cu un cost. Pentru a te defini, inevitabil trebuie sa urmezi saptamani la rand diete restrictive caloric si eventual cu un continut redus de carbohidrati. Este important sa cunosti schimbarile din organism care survin ca urmare a acestor restrictii alimentare. Astfel vei intelege de ce o masa trisata este de fapt benefica! Iata un tur hormonal!
Leptina, o proteina produsa in special de tesutul gras, regleaza foamea si balanta energetica. Actioneaza asupra hipotalamuslui pentru a creste consumul de energie si a suprima apetitul. Leptina are un rol cheie in controlul greutatii si nivelelor de grasime corporala. De exemplu, dupa 24 de ore de abstinenta de la mancare, nivelele de leptina scad cu 30% fata de normal.
Dar nu se rezuma totul la leptina. Grelina, un hormon peptidic produs in special in stomac, este un stimulent al apetitului, care declanseaza si eliberarea de hormon de crestere. Restrictionarea caloriilor si exercitiile fizice facute regulat duc la cresterea nivelelor de grelina, ceea ce duce la un aport mai mare de mancare si eventual o crestere in greutate.
Pe langa afectarea acestor doi hormoni, dietele restrictive duc si la dereglarea hormonilor tiroidieni, T3 si T4, pentru ca organismul incearca sa conserve cat mai multa energie. Dietele sarace in carbohidrati, urmate perioade mai lungi de timp, duc la epuizarea rezervelor de glicogen din muschi, ceea ce duce la senzatia de oboseala si apatie, cu efecte negative asupra exercitiilor fizice.
Dietele urmate inainte de competitii sportive pot duce la definiri extreme, si pot schimba radical felul cum arata cineva. Uneori, efectele lor pot imita pe cele vazute la unii pacienti cu anorexie nervoasa si hipotiroidism. Unele diete te duc aproape de pragul de foamete, ceea ce creaza dezechilibre hormonale si metabolice.
Ca sa eviti astfel de situatii si sa ai succes, fii la fel de indarjit si in planificarea zilelor de odihna, a meselor trisate si a avea cat mai multa varietate in dieta. Daca faci antrenamente intense, fii constient ca acestea iti afecteaza oprganismul si in moduri negative, si monitorizeaza-ti permanent starea de sanatate si felul in care te recuperezi.
2. Foloseste stiinta in avantajul tau
Cum schimbari majore in nivelele de leptina si grelina se vad la 72 de ore dupa ce se restrictioneaza caloriile, mese saptamanale trisate bogate in carbohidrati si calorii pot ajuta la cresterea leptinei si scaderea grelinei. Este foarte important, pentru ca normalizarea nivelelor hormonale are un impact pozitiv asupra metabolismului, poftei de mancare si consumarea energiei. Mai mult, surplusul de calorii va creste functia glandei tiroide, crescand si mai mult metabolismul.
Cresterea metabolismului poate dura zile intregi dupa digerarea unei mese trisate, amanand scaderea nivelelor hormonale care are loc dupa reluarea dietei restrictive. Astfel, o masa trisata planificata din timp te poate ajuta sa eviti plafonarile, si sa continui sa slabesti in acelasi ritm, prin impiedicarea organismului de a intra in modul de supravietuire la foamete.
Concentratia totala de leptina se reflecta in masa adipoasa. Asadar, cu cat ai un procent mai mic de grasime, cu atat ai nivele mai mici de leptina. Aceasta schimbare a nivelelor de leptina pe masura ce progresezi este un motiv in plus sa adaugi mese trisate.
Studiile pe oameni arata ca la indivizii cu procent mic de grasime, nivelele de leptina scad foarte rapid daca se restrictioneaza caloriile, dar si marea parte a leptinei disponibile este legata. Cand leptina este legata, nu poate suprima foame si mari producerea de energie. Optimizeaza leptina disponibila prin mese la ore regulate si nu sari niciodata peste o masa.
3. Alcatuieste mese trisate intr-un mod inteligent
Daca ideea ta de masa trisata este sa spargi usa la KFC si sa dai pe gat cateva galeti de aripioare, ar trebui sa iti regandesti strategia! Chiar daca ai voie sa rupi dieta de zi cu zi, nu folosi masa trisata pentru a exagera. Poti manca si alimente cu zaharuri, dar nu exagera cu ele, pentru ca pot strica efortul unei saptamani intregi.
In schimb, mananca o masa echilibrata care este mai bogata in carbohidrati si calorii, fata de o masa obisnuita. Un exemplu este un cheeseburger mare, o pizza medie, o portie de paste, taietei asiatici cu pui, etc.
Astfel de mese sunt bogate in carbohidrati si proteine, si sunt gustoase. Poti manca si o prajitura, sau altceva dulce, dar nu exagera. Daca nu te omori dupa dulciuri, atunci evita-le!
4. Planifica-ti mesele trisate
Cea mai buna modalitate de a trisa este sa planuiesti din timp. Mesele trisate trebuie sa te detensioneze putin si sa revigoreze metabolismul. Dar nu trebuie sa se transforme in zile de trisat! De asemenea, nu trebuie sa mananci mai putin la alte mese. Pur si simplu inlocuieste o masa normala, cu una trisata. restul raman la fel. Scopul mesei trisate este de a adauga calorii dietei. Daca sari peste alte mese, iti limitezi efectele benefice ale mesei trisate.
Evita asta prin cunoasterea logisticii din spatele mesei trisate. Alege o masa care sa iti permita sa te rasfeti, fara a exagera. De exemplu, un moment bun este cina, pentru ca se evita tentatiile de a rontai cate ceva in restul zilei.
Pe langa masa pe care o inlocuiesti, si ziua cand iei masa trisata este importanta. Si starea mentala si emotionala a mesei trisate conteaza. In loc sa mananci o shaorma in masina, in drum spre serviciu, mai bine ia masa trisata impreuna cu prietenii sau familia, intr-o atmosfera palcuta si destinsa.
De asemenea, daca iti este greu sa te abtii de la mancaruri proaste daca iei masa trisata la mijlocul weekendului, mut-o duminica seara. Si cum luni iti vei relua dieta normala, tentatiile vor fii mult mai mici.
5. Cunoaste-ti toleranta la mesele trisate
Chiar daca pana acum am spus avantaleje fizice si psihice ale meselor trisate, trebuie spus si ca aceste mese pot afecta negativ anumite persoane. Din pacate, nu poti afla cum vei reactiona decat incercand. Daca iti este greu sa revii la dieta normala dupa o astfel de masa, sau ai pofte greu de controlat, trebuie sa reevaluezi daca o masa trisata iti este benefica sau nu.
Uneori, a devia de la pieptul de pui cu lgeume la o friptura de vita cu cartofi copti, este o masa trisata sanatoasa, si de preferat in loc de pizza. O idee buna este sa iti gatesti acasa mesele trisate. Restaurantele pot adauga mai multa sare, zahar si alte ingrediente neprietenoase cu talia. Daca gatesti acasa stii exact ce bagi in corp!
Referinte