Cum sa cresti densitatea de receptori androgeni

Publicat in

Stiinta si-a dat seama de ce unii sunt hardgaineri si altii monstrii ai masei musculare! Iata despre ce este vorba si ce poti face!

Tragi tare si greu la sala. Mananci cel putin 1,6 grame de proteine pe kilogram corp, zi de zi, si ai un jurnal alimentar. Citesti tot ce prinzi despre domeniul asta, studii si articole. Folosesti suplimentele corecte. Te duci si la biserica si dai acatiste sa iti creasca muschii! In ciuda dedicarii, te uiti cu invidie la nenoricitii de fac tot ce nu trebuie si tot au mai multi muschi decat poti spera tu vreodata!

Te intrebi ce genetic pot sa aibe! Fibre musculare mai bune? Echilibru mai bun testosteron/estrogen? Sensibilitate la insulina mai buna? Sau poate poseda anumite tehnici secrete de antrenament?

Conform unui studiu, nu este niciunul din factorii de mai sus, iar darul lor genetic este ca au multi receptori androgeni

Ce sunt receptorii androgeni? 

Receptorii androgeni sunt "contactele de pornire" ale celulelor, care atunci cand sunt activati de androgeni (testosteron, dihidrotestosteron si alti hormoni) initiaza procesele care duc la productia de proteine - materia prima din care sunt facute tesuturile, si in acest caz, muschii. 

Surprinzator, cercetatorii au descoperit ca densitatea acestor receptori androgeni a fost cel mai important factor in acumularea de masa musculara si ca nivelurile de hormoni andorgeni nu joaca un rol atat de important. 

Ce au facut

Cercetatorii au examinat hormonii din circulatie, hormonii intramusculari si diferite variabile intramusculare inrudite cu hormonii, la barbati care aveau experienta la antrenamente si care apoi au urmat un program de antrenamente de 12 saptamani. 

Au evaluat nivelurile unor hormoni anabolici precum testosteron, testosteron liber, dehidroepiandrosteron, dihidrotestosteron, IGF-1, IGF-1 liber, alaturi de schimbari ale masei musculare induse de antrenamentele de forta. 

 masa musculara pe cale naturala

Ce au descoperit

In functie de rezultate, barbatii au fost catalogati fie ca hiper-responderi (cei care reactioneaza foarte bine la antrenamente) sau hipo-respoderi (cei care reactioneaza mai prost la antrenamente). Numarul de receptori androgeni nu s-a schimbat la antrenamente, dar a fost mai mare tot timpul la grupul de hiper-responderi. 

De fapt a existat o relatie directa intre numarul de receptori androgeni si schimbarile in masa musculara slaba. S-a concluzionat ca densitatea receptorilor androgeni intramusculari a determinat hipertrofia muschilor, nu hormonii sau enzimele regulatoare aflate in circulatie

Ce inseamna toate acestea pentru tine

Aceste descoperiri par sa explice cum hardgainerii si campionii de culturism pot exista in acelasi timp pe aceeasi planeta, fiind din aceeasi specie! Hardgainerii, desi se antreneaza la fel precum culturistii de succes, pur si simplu nu au sificienti receptori androgeni, pe cand monstrii plini de muschi au o groaza.

Adevaratul avantaj al unui culturist profesionist pare a fi ca genetic, este inzestrat cu suficienti de multi receptori androgeni incat sa fie foarte responsiv la steroizii anabolizanti. Avand mai multi receptori pot creste cu mult mai mult decat o poti face tu, chiar daca ai lua doze la fel de mari de steroizi, si chiar mai mari. 

Asta nu inseamna ca sa ai niveluri mari de hormoni anabolici nu te ajuta deloc, dar te pot ajuta pana la o limita, limita fiind data de densitatea receptorilor androgeni ai muschilor tai. Daca nu ai suficiente "contacte" care sa fie activate de hormonii anabolici, transcriptia proteinelor este limitata. 

Ce poti face

Exista cai teoretice si practice care pot creste densitatea receptorilor androgeni, sau cel putin sensibilitatea celor pe care ii ai deja. 

Antrenamentele cu greutati in sine pot duce la cresterea numarului si sensibilitatii receptorilor androgeni, dar presupun ca deja faci totul in aceasta privinta. Socurile electrice sunt destul de eficiente, dar nu s-au facut experimente decat pe soareci si...pare putin cam peste mana! 

Postul intermitent functioneaza bine, aproape dubland sensibilitatea la androgeni. La fel, studiile au aratat ca proteina din zer (posibil si cazeina), alaturi de suplimente precum forskolina, tribulus terrestris si cafeina, functioneaza bine si ele. Le si poti combina! 

  • Bea 1-2 cesti de cafea dimineata alaturi de un stimulator hormonal precum Metadrol.
  • 6-8 ore mai tarziu mai ia o portie de Metadrol
  • Bea 1-2 cupe pe zi de proteina din zer sau amestec de zer cu cazeina. 

Cea mai buna varianta ramane ca la urmatoara reincarnare sa iti alegi parinti mai dotati genetic! 

Referinte

  1. Robert W. Morton1, 2, Koji Sato3, Michael P. Gallaugher2, Sara Y. Oikawa1, 2, Paul D. McNicholas2, Satoshi Fujita4 and Stuart M. Phillips1. "Muscle Androgen Receptor Content but Not Systemic Hormones is Associated with Resistance Training-Induced Skeletal Muscle Hypertrophy in Healthy, Young Men," Front. Physiol. | doi: 10.3389/fphys.2018.01373 (full text yet to be published).

Articole din aceiasi categorie

uleiul de cannabis poate creste performantele sportive Ulei de canabis pentru sportivi Uleiul de canabis (CBD) nu te va droga, dar poate fi exact ce ai nevoie, mai ales daca esti cineva care se antreneaza serios cu greutati. 03 Dec, 2018
noutati despre hormonul de crestere uman si deca-durabolin Noutati din lumea anabolizantelor Un articol care intra putin in lumea subterana a substantelor folosite de sportivi. Mai exact o sa vorbim de ultimele descoperiri in privinta hormonului de crestere si deca-durabolinului. 16 Jan, 2017
Colostru bovin pentru masa musculara Colostru bovin Te face mai mare, mai puternic, mai rapid, pentru mai mult timp. Colostrul pare sa ofere totul, dar este oare atat de eficient? 14 Feb, 2016
tribulus terrestris functioneaza cu adevarat? Tribulus terrestris - functioneaza? Este eficient tribulus terrestris in a mari masa musculara si forta musculara? In acest articol analizam eficienta acestui cunoscut supliment, si vedem ce spun studiile despre eficienta sa. 14 Feb, 2016
nutrienti de origine animala gasiti in suplimente sportive Nutrienti care se gasesc doar in alimentele de origine animala Proteinele de origine animala reprezinta o sursa superioara de proteine fata de cele vegetale, acestea continand anumiti nutrienti unici, nutrienti extrem de importanti pentru oricine face sport si vrea sa arate mai bine. Iata despre ce este vorba si cum sa te suplimentezi pentru a compensa eventualele deficite. 16 Oct, 2017
totul despre terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii! 24 May, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.