Cum sa nu chelesti

Publicat in

Cosmarul multor barbati este sa ramana fara par. Aici gasesti 12 modalitati de a combate caderea parului.

Cade parul dintr-o singura cauza?

NU! Exista multe cauze ale caderii parului precum boli autoimune sau folosirea anumitor medicamente. Dar cea mai cunoscuta si enervanta cauza este ce anumita alopecie androgenica. Insamna caderea parului din cauze genetice (mostenite). Si nu se intampla doar la barbati. Si femeile pot trece prin asta. Este important de inteles cauzele caderii parului (calvitie) pentru a o putea combate eficient.

Cele mai des intalnite cauze includ

  • Genetic. Aproximativ 60% din barbati sufera intr-o anumita masura de caderea parului pana la varsta de 60 de ani. Principalul vinovat este metabolitul testosteronului, dihidrotestosteron (DHT). Se leaga de receptorii foliculilor firelor de par, ceea ce ii micsoreaza si ii priveaza de nutrienti, astfel ca parul nu poate creste. Medicamentele care blocheaza DHT sunt un remediu popular in astfel de situatii.
  • Estrogen in exces. Relatia dintre testosteron, estrogen si progesteron este complexa. S-a speculat ca estrogenul este declansatorul care poate initia caderea parului, nivelele ridicate de estrogen ducand la cresterea productiei de DHT in incercarera corpului de a contracara estrogenul. Progesteronul este supresiv atat pentru estrogen cat si pentru DHT iar productia sa este redusa in perioadele de stres si ca urmare a inaintarii in varsta. 
  • Medicamente. Unele medicamente pot afecta cresterea normala a parului sau pot exacerba efectul anumitor hormoni asupra parului.
  • Afectiuni medicale. Exista boli autoimune care provoaca anticorpii sa atace foliculii parului, dar si alte boli care afecteaza indirect cresterea parului.

Prevenirea caderii parului

Vestea buna este ca daca deja suferi de caderea parului sau ai o puternica predispozitie poti folosi unul din medicamentele deja disponibile si sa remediezi situatia sau macar sa o imbunatatesti.

Minoxidil

Probabil cel mai cunoscut tratament anti-calvitie de pe planeta, este cunoscut mai ales sub numele de Rogaine. Exista numeroase branduri care pot fi cumparate fara prescriptie medicala, brandurile generice fiind mai ieftine decat cele consacrate, dar toate contin minoxidil. 

Minoxidil a fost initial folosit pentru tratarea hipertensiunii arteriale, dar avea ca efect secundar cresterea excesiva a parului. Initial era considerat doar un efect secundar si atat, dar apoi s-a constatat ca medicamentul poate fi folosit pentru tratamentul caderii parului.

Minoxidil actioneaza prin cresterea fluxului sanguin catre firele de par ceea ce sustine livrarea de nutrienti si oxigen catre foliculi. Cum am spus este cel mai utilizat tratament impotriva caderii parului si se gaseste sub diferite forme, cele mai concentrate fiind superioare.

Ketoconazol

Initial ketoconazolul a fost utilizat ca fungicid, pana s-a descoperit ca are proprietati anti-androgenice. De fapt acest efect face din ketoconazol (Nizoral) un remediu bun, avand capacitatea de a trata caderea parului cauzata de ciuperci dar si pe cea cauzata de alopecie androgenica.

S-a demonstrat in studii de specialitate ca poate suprima efectele DHT in scalp prin legarea de receptorii foliculari androgeni si prevenirea interactiunii DHT cu acestia. Este important de mentionat: ketoconazol nu previne producerea de DHT, doar previne interactiunea DHT cu receptorii din scalp.

Spironolacton

Este un diuretic folosit la tratarea hipertensiunii arteriale. Si aici este cazul de o descoperire accidentala. Spironolacton, luat oral, este un alt anti-androgen puternic, legandu-se de receptorii androgeni si blocandu-le actiunea. Dar s-a aratat ca functioneaza la fel de bine si cand este aplicat topic pe scalp, aceasta metoda neavand efectele secundare asociate cu varianta orala (disfunctii sexuale, scaderea energiei si motivarii, etc).

Finasterid

Finasterid este utilizat mai ales pentru tratarea prostatei marite. Dar este exceptional de bun si la tratarea simptomelor calvitiei; atat de eficient incat este al doilea medicament, dupa minoxidil, aprobabt pentru tratamentul calvitiei.

Este vandut mai ales sub denumirile comerciale de Proscar si Propecia, intre cele doua diferenta fiind in privinta concentratiei pe pastila. Finasterid este un inhibitor de 5-alfa reductaza, capabil sa previna conversia testosteronului in dihidrotestosteron (5-alfa reductaza este enzima care actioneaza asupra testosteronului si il transforma in DHT).

Dar finasterid nu este un medicament bine tolerat. Este cunoscut pentru multele efecte secundare pe care le provoaca, inclusiv inabilitatea de a mentine sau dobandi o erectie si probleme de libidou si de ejaculare. In trecut finasterid a fost declarat inutil cand este folosit topic, dar un studiu recent a determinat ca o doza topica este eficienta daca este combinata cu minoxidil pentru mentinere (dupa un tratament oral initial de doi ani). 

Finasterid este studiat in prezent pentru ca provoaca un fenomen numit "sindromul post-finasterid". Acest sindrom provoaca schimbari neurochimice dupa incetarea folosirii finasterid, ceea ce duce la ganduri de suicid si depresie, alaturi de pierderea totala a functiilor sexuale. Probabil ca rezultatele acestor cercetari plus presiunea pusa de consumatori va duce la retragerea de pe piata. 

Creme cu progesteron

Multi barbati nu stiu multe despre acest hormon, cu atat mai putin de rolul sau in tratamentul caderii parului. Este considerat mai ales un hormon feminin, dar este produs si in corpul barbatilor in cantitati mai mici decat la femei. 

Este un inhibitor puternic de 5-alfa reductaza si poate suprima nivelele prea mari de estrogen. Asta inseamna ca aplicarea de creme cu progesteron poate ajuta la combaterea caderii parului cat si limitarea producerii excesive de DHT.

Nivelele de progesteron scad mult la barbatii peste 45 de ani, ceea ce poate explica si accelerarea caderii parului dupa aceasta varsta, cat si aparitia multor probleme de prostata, lucru legat mai ales de DHT. 

Terapii alternative

Optiunile anterioare nu se potrivesc tuturor. Asadar, trebuie mentionate si aceste terapii alternative.

Hormon de crestere si IGF-1

Hormonul de crestere (HGH) este un hormon anti-imbatranire foarte important, dar nivelele incep sa scada dupa varsta de 18-20 de ani, iar dupa 30 de ani scad intr-un ritm si mai accelerat. Descresterea producerii acestui hormon duce la descompunerea accelerata a tesuturilor conjunctive precum par, piele si unghii. Descresterile accelereaza si imbatranirea organismului.

Deficientele de hormon de crestere cauzeaza si incetinireaa cresterii parului, albirea mai rapida a parului si in general o stare mai proasta de sanatate. Nivelele mici de IGF-1, principalul hormon care mediaza efectele hormonului de crestere, acompaniaza nivele mici de HGH in scalp. Prin promovarea sintetizarii naturale a hormonului de crestere si IGF-1 in scalp, caderea parului poate fi prevenita sau partial inversata.

Unele persoane au parte de caderi de par tranzitorii atunci cand trec pe o dieta low-carb. Pe masura ce corpul se obisnuieste cu un metabolism in care predomina grasimile si proteinele, nivelele de IGF-1 scad, ceea ce poate duce la accelerarea caderii parului.

Exista suplimente naturale care sustin producerea de hormon de crestere si nivele sanatoase de IGF-1. 

Fitoestrogeni

Fitoestrogenii sunt substante similare cu estrogenul, derivate din plante, care pot avea efecte similare cu acest hormon cand sunt consumate. In general, sa consumi prea multe alimente bogate in fitoestrogeni (precum soia) este rau, mai ales daca esti barbat. Iti vor da peste cap balanta testosteron-estrogen. 

Dar, doze mici de fitoestrogeni pot fi foarte benefice pentru ca ajuta la reducerea DHT-ului activ din scalp. Majoritatea fitoestrogenilor nu au efecte estrogenice puternice si se leaga de receptorii estrogenici fara a cauza efecte secundare specifice acestui hormon. Dar este bine sa iti iei fitoestrogenii din surse de calitate, precum rodii sau resveratrol. 

Izoflavone din soia si capsaicina

Soia in sine este fitoestrogenica si nu este recomandat consumul in mod regulat, dar exista extracte de izoflavone din soia, sub forma de suplimente alimentare, care se pot combina cu capsaicina (extract din ardei iute). Aceasta combinatie poate creste nivelele de IGF-1. Nivelele mici de IGF-1 duc la caderea accelerata a parului.

RU-58841

Nu este o substanta aprobata pentru uzul uman, dar se gaseste pe piata neagra a steroizilor si substantelor de doping. Este un anti-androgen foarte puternic care previne interactiunea DHT cu receptorii din scalp.

Singurul studiu pe oameni a fost facut in 2001, dar a fost intrerupt brusc asa ca nu s-au tras concluzii. RU-58841 a fost redenumit PSK 3841 intr-un proces al drepturilor asupra patentului, asa ca se poate gasi sub ambele denumiri. 

Tine minte ca nu este aprobat petnru consum uman, ilegal in unele tari, interzis in sporturi, scump si greu de procurat. Dar forumurile de culturism si anabolizante sunt pline de tipi care il comanda online si il folosesc cu succes. Dar este imposibil sa se cunoasca efectele pe termen lung si mai ales daca primesti exact ceea ce ai comandat (piata neagra reprezinta un mediu riscant in care tepele sunt la ordinea zilei). 

Acid azelaic

Acidul azelaic este un preparat topic despre care se spune ca are proprietati antiinflamatorii, blocand activitatea 5-alfa reductaza, fiind si un agent anti-microbian. Se pare ca este util in tratarea unei alte forme de alopecie, numita alopecie areata (o boala autoimuna a pielii). Dar pare promitator si in tratamentul alopeciei androgenice, cand este combinat cu un inhibitor de 5-alfa reductaza mai puternic. 

L-carnitina

L-carnitia promoveaza cresterea parului, cel putin in vitro. Faptul este atribuit multor mecanisme de actiune, unul din cele mai importante fiind abilitatea sa de a imbunatati functiile mitocondriilor foliculilor de par, care e posibil sa fi fost afectate de DHT. In cel mai rau caz, l-carnitina poate fi folosita ca adjuvant al unor tratamente mai agresive.

Recomandari

Daca esti predispus genetic la caderea parului nu exista o slotie usoara. Dar este posibil sa inversezi partial sau sa mentii nivelul actual de par prin folosirea unui cocktail de ingrediente. Numeroase samponuri si creme contin multe din ingredientele care urmeaza. Este recomandat sa folosesti cat mai multe din aceste ingrediente.

  • Minoxidil. Ar trebui sa reprezinte baza tratamentului tau impotriva caderii parului. Nu va bloca niciun hormon, dar va ajuta la mentinerea unui flux de sange sanatos si va stimula cresterea.
  • O crema care blocheaza dihidrotestosteronul. Poti folosi o crema pe baza de ketoconazol sau spironolacton. Ambele actioneaza pe scalp prin mecansime similare. Dar, daca caderea parului este cauzata de o bacterie sau ciuperca, ketoconazol este o optiune mai buna.
  • Crema cu progesteron. Aceste creme sunt optionale, dar sunt mai importante pentru cei trecuti de 40 de ani (sau care se apropie de aceasta varsta), ei suferind de nivele mici de progesteron.
  • Izoflavonoide din soia si capsaicina. Aceasta combinatie creste nivelele de IGF-1 din scalp, regenerand parul.
  • Fitoestrogeni. Nu exagera cu acestia, mai degraba bea suc de rodii (ajuta si la erectii mai puternice, ca bonus!) sau ia un supliment cu resveratrol.
  • L-carnitina. Foloseste un supliment cu l-carnitina de o calitate cat mai inalta, de exemplu cel cu standardul carnipure. 

Referinte

  1. Eil C., Ketoconazole binds to the human androgen receptor. Hormone and metabolic research, 24(8):367-70. 2002.
  2. Rey FO, Valterio C, Locatelli L, Ramelet AA & Felber JP., Lack of endocrine systemic side effects after topical application of spironolactone in man. Journal of endocrinological investigation, 11(4):273-8, 1988.
  3. B. S. Chandrashekar, T. Nandhini, Vani Vasanth, Rashmi Sriram, and Shreya Navale, Topical minoxidil fortified with finasteride: An account of maintenance of hair density after replacing oral finasteride. Indian dermatology online journal, 6(1): 17–20, 2015
  4. Mauvais-Jarvis P, Kuttenn F & Wright F., Progesterone administered by percutaneous route: an antiandrogen locally useful. Annales d'endocrinologie(FR), 36(2):55-62, 1975.
  5. Kunelius P, Lukkarinen O, Hannuksela ML, Itkonen O & Tapanainen JS., The effects of transdermal dihydrotestosterone in the aging male: a prospective, randomized, double blind study. The Journal of clinical endocrinology and metabolism, 87(4):1467-72, 2015.
  6. Signorello LB, Wuu J, Hsieh Cc, Tzonou A, Trichopoulos D & Mantzoros CS., Hormones and hair patterning in men: a role for insulin-like growth factor 1?. Journal of the American Academy of Dermatology, 40(2 Pt 1):200-3, 1999.
  7. Harada Naoaki, Okajima Kenji, Arai Masatoku, Kurihara Hiroki, Nakagata, Administration of capsaicin and isoflavone promotes hair growth by increasing insulin-like growth factor-I production in mice and in humans with alopecia. Growth hormone & IGF research , 408-415, 2007
  8. Sasmaz S & Arican O, Comparison of azelaic acid and anthralin for the therapy of patchy alopecia areata: a pilot study. American journal of clinical dermatology, 6(6):403-6, 2005.
  9. Foitzik K, Hoting E, Förster T, Pertile P & Paus R, L-carnitine-L-tartrate promotes human hair growth in vitro. Experimental dermatology, 16(11):936-45, 2007.

 

Articole din aceiasi categorie

memoria musculara si steroizii Memorie musculara, steroizi si creatina Tesutul muscular se adapteaza la stimuli, atat functional cat si structural. Cand un muschi sufera de atrofie, numarul de nuclei care reguleaza sinteza proteinelor scade. Iar atunci cand muschiul este intr-o stare de hipertrofie (crestere) exista mai mult ADN disponibil pentru fibrele musculare. 14 Feb, 2016
Proteine animale sau din plante ce pudra proteica sa alegi Proteine animale sau din plante: ce pudra proteica sa alegi Invata despre diferentele dintre proteinele animale si cele vegetale, pentru a alege cel mai bun supliment proteic pentru scopul tau. 01 Mar, 2021
totul despre terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii! 24 May, 2016
echilibreaza balanta hormonala pentru a arata mai bine Balanta testosteron-estrogen la barbati Vrei sa ai muschi, sa fii masculin si sa inspiri forta? Atunci ai grija ca nivelele de testosteron si estrogen sa fie in echilibru. Iata despre ce este vorba. 17 Oct, 2016
Suplimente nutritive obligatorii pentru orice culturist Ce suplimente ar trebui sa iei Pentru ca nu toata lumea are destui bani sa arunce pe fereastra, acest articol incearca sa faca putina lumina privind calitatea suplimentelor nutritive existente pe piata. Nu ne vom referi la anumite firme ci doar la substantele active din suplimente. 14 Feb, 2016
Mituri despre pudrele proteice 9 mituri despre proteine Adevar sau minciuna? Este timpul ca 9 dintre cele mai cunoscute mituri despre suplimentul tau preferat, proteina, sa fie deconspirate. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.