Nu conteaza daca sunt barbati sau femei, tineri sau batrani, un procent mare dintre clientii mei de la antrenamentele personale vin sa ma vada pentru ca vor sa scape de grasimea de pe burta. Acest lucru nu inseamna neaparat ca isi doresc muschi abdominali ca in revistele de fitness, mai ales dupa ce le explic ce sacrificii trebuie sa faci pentru a avea un abdomen vizibil tot timpul, ci pur si simplu pentru ca au nevoie sa scape de ceva "burta" dupa prea multe luni de rasfat.
Pentru voi, fetele, care va place sa va descrieti ca si cum ati fi fructe, a avea grasime pe burta ar insemna ca aveti forma unui mar. Si tindeti sa acumulati grasimea in zona inferioara a abdomenului care uneori poate fi extrem de inestetica. La barbati, de obicei, inseamna ca sunt casatoriti, au doi copii si lucreaza mai ales la birou.
Grasimea de pe burta este de mult timp asociata cu hormonul de stres cortizol. Cortizolul este ceva necesar organismului; este hormonul care ne face sa fugim de un leu daca il vedem, cu exceptia cazului in care vorbim de bani, desigur.
Este hormonul raspunsului "lupta sau fugi" care ne permite sa facem fata situatiilor stresante. Este secretat in timpul sesiunilor intense de exercitii fizice, ceea ce este un alt motiv pentru care ne poate fi util, deoarece ne ajuta sa ne antrenam mai intens. Deci, daca cortizolul este un lucru bun, cum poate sa ne ingrase?
Problemele apar deoarece in zilele noastre, omul sau femeia moderna trebuie sa faca fata nivelurilor mari si prelungite de stres, in loc sa aiba perioade scurte de stres. Nu este rau ca producem cortizol, este un lucru bun, problema este ca nivelurile noastre de cortizol sunt prea ridicate tot timpul (cronic) si nu scad, pentru ca suntem sub stres constant. A intarzia la serviciu, blocajele in trafic, copiii care se cearta intre ei, mancarea pe care o mancam, lipsa somnului de calitate, toate pot crea haos in nivelurile noastre de cortizol si din cauza asta putem incepe sa acumulam grasime in zona abdominala.
Deci ce putem face in legatura cu asta? Iata cateva sfaturi pentru a scapa de grasimea de pe burta daca esti o femeie ocupata!
Exercitii scurte si intense
Asa cum am spus mai devreme, exercitiile pot creste nivelurile de cortizol, iar asta este un lucru bun. Totusi, daca traim intr-un stres cronic, vrem ca exercitiile noastre sa fie scurte si intense in loc de lungi si lente. Care este raspunsul? Renuntati la alergarile lungi si de joasa intensitate si inlocuiti-le cu antrenamente pe intervale de inalta intensitate. Acest lucru poate fi facut sub forma de sprinturi in parc, circuite la sala, exercitii facute in superseturi, etc. Poti gasi inspiratie in ghidul nostru creat special pentru femei, H.O.T.
Respira
Un „truc” simplu, dar ceva ce putem si ar trebui sa facem mai mult este sa respiram corect. Stiu la ce te gandesti; am (introduceti varsta) de ani si am respirat destul de eficient toata viata mea. Ei bine, poate ca nu. Bun venit la resipratia diafragmatica. Respiratia diafragmatica este respiratia efectuata prin contractarea diafragmei, un muschi situat intre cavitatile toracice si abdominale. Acest tip de respiratie este marcat de expansiunea stomacului in locul pieptului. In numeroase studii, s-a aratat ca respiratia diafragmatica reduce nivelurile de stres din organism.
Cum faci asta? Culcata pe spate intr-o camera intunecata respira prin stomac. Cel mai bun mod de a face asta este sa iti asezi mainile pe stomac si sa inspiri incet prin nas, incercand sa iti umpli stomacul cu aer, apoi expira pe gura, permitand stomacului sa devina treptat mai plat. Mainile puse pe burta te vor ajuta sa constientizezi mai bine miscarea abdomenului si astfel sa poti resipra mai concentrat (daca ma pot exprima asa). Incearca sa ajungi la un punct in care sa poti inspira si sa iti umpli stomacul cu aer timp de zece secunde si sa expiri si sa aplatizezi stomacul in aceeasi perioada de timp, astfel incat fiecare respiratie sa dureze 20 de secunde.
O noapte buna de somn
Cand esti obosita, poti produce mai mult dintr-un hormon numit ghrelina, care la randul sau poate duce la pofta de alimente dulci, care din motive evidente nu sunt ideale pentru un abdomen tonifiat si eliminarea grasimii din partea de jos a abdomenului.
Lipsa somnului poate fi, de asemenea, o cauza a cresterii nivelurilor prietenului nostru cortizol. Cand cortizolul este crescut, de obicei vrem sa mancam alimente dulci ca o modalitate de a depasi aceste perioade stresante. Se poate crea un cerc vicios aici, dar o sa rezum pentru tine: lipsa somnului poate duce adesea la consumul gustarilor dulci, care in timp vor crea haos cu talia ta.
Consuma proteine pe tot parcursul zilei
Ocolirea meselor este un mare "ASA NU" atunci cand vine vorba de arderea grasimii. Prin consumul de mese regulate, ne propunem sa mentinem arderile metabolismului si sa mentinem stabilitatea nivelului de zahar din sange (o glicemie liniara). Sarirea peste mese sau spatiile mari intre ele poate duce la pofta de zahar si, in final, poate determina pe multi dintre noi sa alegem ceva mai putin ideal nutritional pentru a le stinge.
Mancand regulat pe parcursul zilei va va permite sa mentineti stabil nivelul de zahar din sange. Consumul de proteina la fiecare masa este excelent pentru asta, deoarece nu numai ca ajuta la mentinerea acelui nivel sanatos de zahar din sange pe care il cautam, dar se stie ca proteina are un nivel mai bun de satietate, ceea ce inseamna ca ne simtim satui pentru mai mult timp cand o mancam.
Referinte