Grasimea din zona axilei (subtioarei) este o problema persistenta pentru multe femei, dar majoritatea nu stiu ce o provoaca sau cum sa o rezolve.
Daca va suna familiar, acesta este articolul potrivit pentru dvs.
Fie ca ati mai incercat sa scapati de grasimea din zona subtioarei fara succes sau abia incepeti sa va intrebati cum sa scapati de aceasta grasime, acest articol va va ghida prin tot ce trebuie sa stiti despre cum sa pierdeti grasimea din zona axilei, inclusiv ce este grasimea din zona axilei, ce o provoaca, cum sa scapati de ea folosind dieta si exercitii specifice.
Ce este grasimea din zona subtioarei?
"Grasimea din zona subtioarei" este grasimea care iese in evidenta in zona axilei, unde bratul si pieptul se intalnesc.
Femeile se plang adesea de grasimea din zona axilei, deoarece sutienele sau alte articole vestimentare cu bretele pot evidentia aceasta proeminenta. Cu toate acestea, barbatii pot experimenta, de asemenea, grasime in zona subtioarei.
Tesutul mamar axilar vs. grasimea din zona subtioarei
Nu orice proeminenta in zona subtioarei este grasime. Uneori, o proeminenta in zona axilei se datoreaza tesutului mamar axilar sau tesutului mamar suplimentar, care este cresterea tesutului mamar in afara zonei sale obisnuite, cel mai adesea in zona axilara. Modificarile nivelurilor hormonale, cum ar fi estrogenul si progesteronul, pot influenta acest tesut. Acest lucru poate duce la un aspect mai pronuntat in perioade ca sarcina sau inainte de menstruatie.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu tesut axilar in exces probabil NU au tesut mamar axilar. Cercetarile arata ca acesta afecteaza doar 2-6% dintre femei si 1-3% dintre barbati.
Cu alte cuvinte, daca aveti grasime suplimentara in zona axilei, exista probabil o alta cauza, si nu este vorba de tesut mamar suplimentar.
Ce provoca aparitia grasimii din zona subratului?
Daca cautati pe internet, veti gasi multe idei fanteziste despre ce provoaca formarea unor proeminente de tesut in zona axilei. In realitate, se reduce de obicei la cinci lucruri: grasime corporala, genetic, hormoni, ganglioni limfatici umflati si postura.
Grasimea corporala
In cele mai multe cazuri, grasimea din zona subratului apare atunci cand procentul de grasime corporala este prea mare in ansamblu. Prin urmare, majoritatea oamenilor pot reduce usor grasimea din zona axilei pierzand in greutate prin dieta si exercitii (mai multe detalii mai jos).
Genetic
Genele noastre influenteaza locurile unde corpul depoziteaza grasimea. Daca parintii sau bunicii aveau grasime in zona axilei, s-ar putea sa fii predispusa si tu la ea. Etnia ar putea, de asemenea, sa joace un rol in cat de predispus esti sa depozitezi grasime in exces in zona axilei.
Hormoni
Schimbarile in nivelurile hormonale, in special in perioade precum pubertatea, menstruatia, sarcina sau menopauza, pot determina cresterea tesutului in partea superioara a bratului si a sanului, facandu-le sa para mai mari.
Limfedem
Limfedemul este umflarea ganglionilor limfatici. Daca o infectie sau o leziune determina umflarea ganglionilor limfatici din zona axilei, s-ar putea sa para ca aveti mai mult tesut in zona subratului decat de obicei. In astfel de cazuri, orice proeminenta ar trebui sa se reduca odata ce umflarea scade.
Afectiuni mai grave, cum ar fi limfomul sau cancerul de piele si de san, pot determina, de asemenea, umflarea ganglionilor limfatici din zona axilara. Prin urmare, ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca aveti umflaturi care persista in sau in jurul zonei axilare.
Postura
Desi o postura proasta nu poate creste dimensiunea proeminentelor de la subrat, poate accentua aspectul grasimii impinse in afara de sutien. Inclinarea inainte poate comprima pielea si grasimea din zona pieptului, facand orice grasime din zona axilei deja existenta, mai vizibila.
Cum sa scapi de grasimea de la subtioara?
Majoritatea persoanelor cu grasime in zona axilei nu au limfedem, ci au prea multa grasime corporala. Fluctuatiile hormonale, postura proasta si o predispozitie genetica la depozitarea grasimii in zona subratului pot agrava problema, dar nu sunt cauza principala.
Vestea buna este ca, daca grasimea din zona axilei se datoreaza excesului de grasime corporala, o puteti remedia usor cu o dieta de slabire si urmand un program de antrenament de forta conceput pentru a stimula pierderea in greutate.
Cum sa scapi de grasimea de la subtioara: Dieta
Consumati numarul potrivit de calorii
Cercetarile arata ca, consumul zilnic de 20-25% mai putine calorii decat ardeti va va ajuta sa pierdeti grasime rapid, fara a pierde muschi sau a va lupta cu foamea excesiva, letargia si alte neplaceri ale dietelor cu calorii reduse.
Consumati suficiente proteine
Dieta bogata in proteine este superioara dietei cu continut scazut de proteine in orice fel, in special atunci cand incercati sa slabiti. Ideal ar fi sa consumi in jur de 1,8 - 2 grame de proteine pe kilogram corp.
Daca aveti un exces de greutate mare (25% sau mai mult grasime corporala la barbati si 30% sau mai mult la femei), reduceti aceasta cantitate la aproximativ 40% din totalul caloriilor pe zi.
Luati suplimentele potrivite
Cele mai bune suplimente care va pot ajuta sa scapati de grasimea din zona axilei sunt. . .
- 3-6 mg de cafeina pe kilogram de greutate corporala pe zi. Daca doriti o sursa curata si delicioasa de cafeina, incercati Fat Burn extreme.
- Incercati ceva pentru glanda tiroida precum Thyroid supliment ala.
- O portie de Silvetes pe zi.
Cum sa scapi de grasimea de la subtioara: Antrenament
Majoritatea recomandarilor despre cum sa scapati de grasimea din zona subtioarei recomanda exercitii amuzante, precum a da din maini in aer in timp ce faceti sarituri (jumpingjacks). Acestea nu va vor oferi rezultatele pe care le doriti, deoarece nu puteti arde grasime dintr-o zona specifica ("slabirea localizata") efectuand miscari care fac sa vibreze acea parte a corpului.
Pentru a maximiza efectele arderii grasimilor prin antrenamentul de forta, concentrati-va asupra urmatoarelor aspecte:
- Exercitii compuse: Un exercitiu compus este orice exercitiu care vizeaza mai multe grupe musculare simultan. Studiile arata ca exercitiile compuse produc cele mai mari cresteri ale ratei metabolice, masei musculare si fortei, ceea ce inseamna ca sunt cel mai bun tip de exercitiu pentru sorirea arderii grasimilor corporale. Genuflexiunile, fandarile, ramaturile si presele pentru partea superioara toate sunt exemple de exercitii compuse.
- Ridicarea de greutati mari: Cercetarile arata ca antrenamentul cu 75-85% din greutatea maxima pe care o puteti face (o greutate cu are poti face 6-12 repetari inainte de a ajunge la epuizare) construieste mai multi muschi si arde mai multa grasime decat antrenamentul cu greutati mai usoare.
- Incarcarea progresiva: Pentru a maximiza efectele de construire a muschilor si de ardere a grasimilor prin ridicarea greutatilor, incercati sa adaugati greutate sau repetari la fiecare exercitiu in fiecare sedinta de antrenament.
Cele mai bune exercitii pentru a scapa de grasiema de la subtioara
- Genuflexiuni cu bara in spate
- Indreptari
- Flotari sau flotari din genunchi
- Impins cu gantere pentru umeri
- Tractiuni sau tractiuni asistate
- Ramat cu gantera pe un brat
Antrenament pentru reducerea grasimii de la subtioara
Fa urmatoarele antrenamente de 2-3 ori pe saptamana, in zile neconsecutive.
Referinte
- Bhave, Medha A. “Axillary Breast: Navigating Uncharted Terrain.” Indian Journal of Plastic Surgery, vol. 48, no. 03, Sept. 2015, pp. 283–287, https://doi.org/10.4103/0970-0358.173126.
- Rask-Andersen, Mathias, et al. “Genome-Wide Association Study of Body Fat Distribution Identifies Adiposity Loci and Sex-Specific Genetic Effects.” Nature Communications, vol. 10, no. 1, 21 Jan. 2019, https://doi.org/10.1038/s41467-018-08000-4.
- Sun, Chang, et al. “Genetics of Body Fat Distribution: Comparative Analyses in Populations with European, Asian and African Ancestries.” Genes, vol. 12, no. 6, 29 May 2021, p. 841, https://doi.org/10.3390/genes12060841. Accessed 5 Oct. 2021.
- Jemstrom, H., and H. Olsson. “Breast Size in Relation to Endogenous Hormone Levels, Body Constitution, and Oral Contraceptive Use in Healthy Nulligravid Women Aged 19-25 Years.” American Journal of Epidemiology, vol. 145, no. 7, 1 Apr. 1997, pp. 571–580, https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.aje.a009153. Accessed 29 Mar. 2022.
- Huovinen, Heikki T., et al. “Body Composition and Power Performance Improved after Weight Reduction in Male Athletes without Hampering Hormonal Balance.” Journal of Strength and Conditioning Research, vol. 29, no. 1, Jan. 2015, pp. 29–36, https://doi.org/10.1519/jsc.0000000000000619. Accessed 4 Nov. 2020.
- Farinatti, Paulo TV, and Antonio G Castinheiras Neto. “The Effect of Between-Set Rest Intervals on the Oxygen Uptake during and after Resistance Exercise Sessions Performed with Large- and Small-Muscle Mass.” Journal of Strength and Conditioning Research, vol. 25, no. 11, Nov. 2011, pp. 3181–3190, https://doi.org/10.1519/jsc.0b013e318212e415. Accessed 6 Jan. 2020.
- MARX, JAMES O., et al. “Low-Volume Circuit versus High-Volume Periodized Resistance Training in Women.” Medicine and Science in Sports and Exercise, Apr. 2001, pp. 635–643, https://doi.org/10.1097/00005768-200104000-00019. Accessed 24 Nov. 2020.
- Schoenfeld, Brad J. “The Mechanisms of Muscle Hypertrophy and Their Application to Resistance Training.” Journal of Strength and Conditioning Research, vol. 24, no. 10, 2010, pp. 2857–72, journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2010/10000/the_mechanisms_of_muscle_hypertrophy_and_their.40.aspx, https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181e840f3.