Curcumina este principalul ingredient activ din turmenic. Ne putem suplimenta cu ea fie mancand mai mult turmenic, fie luand suplimente cu turmenic sau curcumina. Curcumina are efecte anabolice/anticatabolice asupra muschilor, opreste conversia aminoacizilor in enegrie (un lucru benefic cand vrem sa aratam mai bine), protejeaza prostata de androgeni, sporeste efectul de dilatare al vaselor de sange promovat de oxidul nitric si poate descreste ritmul de incaruntire al parului. Deloc rau!
Studiul
Cercetatorii japonezi au publicat recent cateva studii in care au observat efectele curcuminei asupra vaselor de sange la femei aflate la menopauza. Dupa menopauza, femeile sunt mai predispuse la boli cardiovasculare si cercetatorii au studiat daca un program simplu de exercitii fizice le poate ameliora sanatatea.
La inceputul studiului cercetatorii au pus 22 de subiecti sa mearga sau sa cicleze timp de 30 de minute de 3 ori pe saptamana, la 60% din ritmul cardiac maxim. Spre finalul studiului s-a ajuns la 40-60 de minute la 70-75% din ritmul cardiac maxim.
11 femei au facut doar exercitii fiice (Exercitii). Alte 11 femei au facut exercitiile fizice dar s-au suplimentat si cu 150 mg/zi de curcumina (Curcumina). Suplimentul folosit a fost Theracurmin, fabricat de un producator japonez numit Japanese Theravalues Corporation. Conform producatorului, corpul absoarbe aceasta forma de curcumina mai bine decat curcumina obisnuita.
Un grup de control format din alte 10 femei nu a facut nici exercitii fizice si nu a luat nici curcumina (Control).
Inainte de inceperea programului de exercitii fizice si la finalul experimentului cercetatorii au masurat dilatatia vaselor de sange mediata de flux. Au inchis un vas de sange din bratul participantelor la studiu, si apoi i-au dat drumul astfel incat sangele sa curga liber si au masurat dilatatia vasului de sange. Cu cat dilatatia e mai mare cu atat vasele de sange sunt mai sanatoase.
Rezultate
Graficul de mai jos arata ca dilatatia vaselor de sange mediata de flux a crescut ceva mai mult la grupul Exercitii si Curcumina. Efectul este usor mai puternic la grupul Curcumina, dar diferentele nu sunt foarte mari.
Cercetatorii au avut un succes mai mare intr-un alt studiu, in care au cercetat un alt indicator al sanatatii vaselor de sange: elasticitatea carotidelor arteriale. Carotidele sunt vasele de sange care alimenteaza creierul. Cum vasele de sange din creier sunt sensibile, carotidele trebuie sa furnizeze o cantitate mare de sange dar la o presiune nu foarte mare. Fac asta prin dilatare. Cu cat elasticitatea carotidelor este mai mare cu atat isi fac treaba mai bine. Imbatranirea duce la scaderea elasticitatii carotidelor si procesul se accelereaza dupa menopauza.
Graficul de mai jos arata ca exercitiile fizice au crescut elasticitatea carotidelor , iar suplimentarea cu curcumina a sporit acest efect considerabil.
In acest studiu a existat si un grup de femei care au luat curcumina dar nu au facut sport.
Mecanismul prin care curcumina sporeste efectele exercitiilor fizice nu este cunoscut. Se speculeaza ca blocheaza efectele proteinei inflamatoare TNF-alfa, dar nu exista dovezi concrete in acest sens.
Concluzii
"Ingerarea de curcumina (fara exercitii fizice) creste elasticitatea arterelor la femei trecute de menopauza", au concluzionat cercetatorii. "Combinarea curcuminei cu exercitii fizice aerobe are un efect mai pronuntat decat simpla suplimentare cu curcumina sau exercitiile fizice fara suplimentare cu curcumina. Suplimentarea regulata cu curcumina si exercitiile fizice se pot dovedi unelte valoroase pentru diminuarea pierderii elasticitatii vaselor de sange, in special la femei trecute de menopauza".
Pentru persoane tinere (atat femei cat si barbati) care fac sport in mod regulat, suplimentarea cu curcumina are numeroase efecte benefice, unele citate la inceputul articolului. Pe termen lung te va ajuta sa ai un sistem cardiovascular sanatoas, si sa arati mai bine, eficientizand antrenamentele.
Referinte
- Am J Hypertens. Sugawara J1, Akazawa N, Miyaki A, Choi Y, Tanabe Y, Imai T, Maeda S. Effect of endurance exercise training and curcumin intake on central arterial hemodynamics in postmenopausal women: pilot study. 2012 Jun;25(6):651-6. doi: 10.1038/ajh.2012.24. Epub 2012 Mar 15.