Ce FAC antrenamentele cu greutati
Antrenamentele cu greutati (sau cand te duci la sala sa tragi de fiare ca un salbatic) pot creste masa musculara, in special prin avarierea sa, ceea ce trimite semnale corpului sa repare si construiasca tesutul muscular. Asta se intampla cu ajutorul proteinelor ingerate. Carbohidratii si grasimile sunt sursele de energie care sustin acest proces.
Antrenamentele cu greutati pot descreste si masa grasa stocata in corp, folosind grasimile pentru alimentarea atat a procesului de constructie musculara cat si a antrenamentelor fizice in sine.
Ce NU FAC antrenamentele cu greutati
Nu transforma in mod direct grasimea in muschi! Grasimea este alcatuita din trigliceride, molecule in forma de E mare, cuprinzand o structura de baza si 3 lanturi de acizi grasi. Aceste lanturi sunt facute aproape in intregime din carbon, hidrogen si oxigen.
Masa musculara este alcatuita din tesut muscular, glicogen, apa si ceva grasime intra-musculara. Tesutul muscular (singurul tesut din corp care se poate contracta) este facut din lanturi de aminoacizi, care pot avea structuri foarte variate. Aceste lanturi contin nitrogen si nitrogenul este stocat in corp aproape in intregime sub forma de muschi (restul fiind in aminoacizii aflati in circulatia sanguina).
Este IMPOSIBIL ca grasimea sa se transforme in muschi, grasimii lipsindu-i nitrogenul, si in corp nu exista niciun mecanism care sa reconstruiasca grasimea in aminoacizi. Nu exista dovezi ca aminoacizii pot fi fabricati in corp din altceva in afara de alti aminoacizi, printr-un proces numit transaminaza.
Mare parte din muschii construiti de corp sunt din nitrogenul luat din dieta; proteinele alimentare sunt singura sursa notabila de nitrogen din dieta umana.
Asadar, ridicarea de greutati poate construi masa musculara si poate induce arderea grasimilor, dar sunt doua procese separate si unul NU este rezultatul celuilalt. Inca un mit pus la pamant!
Referinte
- Du M, Yin J, Zhu MJ. Cellular signaling pathways regulating the initial stage of adipogenesis and marbling of skeletal muscle . Meat Sci. (2010)
- Frayn KN. Fat as a fuel: emerging understanding of the adipose tissue-skeletal muscle axis . Acta Physiol (Oxf). (2010)
- GOLDNER F Jr. A review of the transamination reaction and its relationship to acute myocardial infarction . Am Pract Dig Treat. (1957)
- Hirotsu K, et al. Dual substrate recognition of aminotransferases . Chem Rec. (2005)
- Phillips SM. The science of muscle hypertrophy: making dietary protein count . Proc Nutr Soc. (2011)
- Phillips SM, Hartman JW, Wilkinson SB. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men . J Am Coll Nutr. (2005)