Chiar daca si culturismul si powerliftingul se invart in jurul ridicatului de greutati, sunt doua sporturi diferite. Scopul final al fiecarei metode de antrenament creeaza un aspect fizic foarte diferit.
Pe cand culturistii au un fizic definit, cu accent pe aspectul muschilor si simetrie, powerlifterii sunt de regula mai mari dar fara prea multa definire musculara. In acest articol o sa vedem ce creeaza aceste diferente, pentru ca tu sa poti alege metoda cea mai buna scopurilor tale.
Obiective diferite
Scopul unui culturist este de a construi cat mai multa masa musculara, pe cand scopul unui powerlifter este de a ridica greutati cat mai mari. Aceste obiective diferite necesita antrenamente cu greutati diferite.
Culturistii isi impart antrenamentele pe grupe musculare, cu pauze uneori de pana la o saptamana intre aceleasi grupe de muschi. Powerlifterii se concentreaza cel mai adesea pe exercitiile de baza din sportul lor: genuflexiuni, indreptari si impins cu haltera din culcat; acestia le pot face chiar si zi de zi, in functie de rutina lor de antrenament.
Timp sub tensiune
Principaul scop al powerlifterilor este de a misca greutati cat mai mari la cele trei exercitii de baza; fac asta cat mai rapid posibil pentru a nu pune tensiune inutila pe muschi si articulatii.
Culturistii ridica greutati cu scopul de a isi forta muschii si de a "rupe" fibrele musculare pentru a le forta sa creasca. Culturistii pun mare pret pe timpul sub tensiune pe care il manuipuleaza pentru a isi soca muschii. Acestia au pauze relativ scurte intre seturi, pentru a isi anihila muschii, pe cand powerlifterii nu incep urmatorul set pana ce nu sunt total refacuti dupa setul anterior.
Nutritie
Culturistii au de regula planuri nutritionale bine structurate, care tin cont de calorii, micronutrienti si macronutrienti. Proteinele, carbohidratii si grasimile sunt toate bine calculate si au un anumit scop in dieta unui culturist. Nutritia powerlifterilor se rezuma de regula doar la calorii, pentru a manca suficient de mult ca sa se poate antrena cat mai intens.
Culturistii sunt foarte stricti cu dieta si de regula urmeaza anumite protocoale nutritionale precum dieta ketogenica, postul intermitent, dieta carnivora, etc. Powerlifterii mananca cam orice ca sa isi atinga caloriile. Pe scurt, masa obisnuita a unui powerlifter poate fi masa trisata a unui culturist!
Repetari mai multe si pompare
Powerlifterii raman de regula la greutati mari si repetari putine, scopul lor fiind forta maximala. 5-10 repetari la un powerlifter este un volum extrem de mare de repetari.
Culturistii cauta hipertrofia musculara, ceea ce ii face sa foloseasca repetari cuprinse intre 6 si 15 sau mai mult. Pentru a isi pompa cat mai mult muschii cu sange, culturistii utilizeaza tehnici speciale precum conexiunea minte-muschi, seturi descrescatoare, repetari partiale, etc.
Atingerea epuizarii si tehnici avansate de antrenament
Culturistii increaca sa atinga epuizarea musculara la fiecare exercitiu, pe cand powerlifterii fac asta doar daca isi antreneaza conditia fizica. A ajunge la epuizoare musculara (sau cat mai aproape de ea) umple muschii de sange si acid lactic, ceea ce declanseaza procesele de crestere musculara.
Cum am spus deja la punctul precedent, culturistii utilizeaza si tehnici avansate de antrenament pentru a obtine hipertrofia, precum seturi descrescatoare, pauza-odihna, seturi esalonate, stretching muscular in timpul seturilor, etc.
Utilizarea aparatelor
Culturistii folosesc mult aparatele de fitness pentru a isi izola cat mai bine muschii. O sala echipata pentru powerlifting nu are mai deloc astfel de aparate, accentul fiind pus in mare parte pe genuflexiuni, indreptari si impins cu haltera din culcat.
Powerlifterii fac in mare parte doar exercitii compuse la antrenamente, pe cand culturistii au o combinatie de exercitii compuse si izolare.
Referinte