De ce dispar toate suplimentele bune?

Publicat in

Cei care se invart de ceva vreme prin salile de forta, si folosesc suplimente nutritive, au observat un trend, si anume ca atunci cand apare ceva cu adevarat eficient si potent, la scurt timp este interzis sau restrictionat la vanzare. De ce se intampla asta?

Intrebarea "de ce suplimentele bune sunt retrase de pe rafturile magazinelor" este una din ce in ce mai des pusa. Raspunsul la aceasta intrebare, pentru cineva care este interesat de industria suplimentelor nutritive si sportive, este simplu de indentificat. Pentru persoanele obisnuite, care isi iau informatiile din media sau alte surse, raspunsul nu este atat de simplu.

Sa stabilim inca de la inceput ca informatiile din media si sursele de informare mainstream sunt rareori veridice. Sunt doar surse "educative" care invata populatia ceea ce vor companiile care au banii. Putem lua un exemplu din afara ariei sportive. Marijuana a fost demonizata mult timp, si a fost prezentata in media ca fiind mult mai periculoasa decat alcoolul. Dar oricine care gandeste isi poate da seama ca alcoolul este mult mai periculos, si pe cand marijuana a cauzat doar cateva decese, fiind atat de putine incat nici nu sunt mentionate, din cauza alcoolului vor muri mult mai multi oameni doar in perioada care iti ia sa citesti acest articol. Dar exista inca oameni care sustin ca alcoolul este mai sigur decat marijuana, dovedind astfel puterea mass mediei de masa. Acesta este doar un mic exemplu din sutele existente. Parerile de aici le vom folosi cand vom explica de ce dispar suplimentele bune de pe piata.

In teorie, motivul pentru care multe suplimente eficiente sunt retrase este simplu. In general, o persoana care foloseste suplimente nutritive va avea nevoie de mai putine medicamente, pentru ca aceste suplimente sustin si sanatatea organismului. Acest lucru scoate bani direct din buzunarele companiilor farmaceutice. Din pacate, organismele de control care au puterea de a scoate suplimentele nutritive de pe piata sunt in cardasie cu marile companii farmaceutice, care detin banii. Multe din organismele de control modniale castiga bani din reglementarea medicamentelor, pe cand nu prea scot bani din reglementarea suplimentelor nutritive. O analogie buna ar fii intre companiile farmaceutice si cele de petrol si gaze naturale, iar companiile care produc suplimente nutritive sunt echivalente cu cele care fabrica masini electrice. Iar puterea companiilor farmaceutice este mult mai mare decat cea a suplimentelor nutritive. 

Suplimente care au fost scoase de pe piata in ultimii ani includ efedra, 1,3 dimetil si Hydroxycut hardcore (ca sa dam doar cateva exemple). Cea mai comica interzicere este cea a Hydroxycut. Produsul era folosit de peste 9 milioane de oameni in toata lumea, si au fost gasite semne de stres asupra ficatului la putin peste 30 de oameni. Dar mass media a raportat ca ingredientul numit acid hydroxycitric este toxic, si responsabil de vatamarea ficatului. La patru ani dupa acest eveniment, Dr. Oz, intr-o emisiune, declara ca Garcinia Cambogia (sursa acidului hydroxycitric) este un miracol in ceea ce priveste slabirea, si topeste grasimile fara exercitii fizice si dieta. Deci, acum aceeasi oameni care cu patru ani inainte erau furiosi ca li se vindea otrava, acum dau busna in farmacii si magazine de specialitate si cauta aceeasi "otrava"! Si toate acestea multumita mass mediei, si a celor care au mentalitate de turma si cred orice. 

1,3 dimetil este o alta victima recenta a companiilor farmaceutice. Timp de ani de zile sute de mii de oameni au folosit acest produs pentru a avea energie, a slabi si ca supliment pre-antrenament, fara a avea probleme. Cand a atins un nivel mai mare de notorietate, brusc niste soldati au suferit atacuri de cord, si in sistem li s-a gasit si acest ingredient. Sa recapitulam: timp de ani de zile extrem de multi oameni, de la amatori la sportivi de performanta, au folosit acest supliment fara absolut nicio problema, si deodata niste soldati (doar soldati) au suferit atacuri de cord, si intamplator sau nu, luasera si 1,3 metil. Nu spun ca este o conspiratie pentru a demoniza 1,3 dimetil, dar poate folosisera si altceva, si faptul ca luau si acest produs a fost un pretext.

Ambele cazuri de mai sus au fost intens mediatizate, mai ales in S.U.A. si vestul Europei. Si cu toate acestea nimeni nu a pus intrebarea cum de au murit doar cativa soldati cand peste 1,3 milioane de oameni mai folosisera 1,3 dimetil si nu au patit nimic. Ce este mai rau este ca efectul secundar al acestei mediatizari negative a catorva produse a aruncat o umbra de frica asupra intregii industrii a suplimentelor sportive, si multa lume le vede ca otrava si ca pe ceva nociv. 

Ca sa simplificam, unele suplimente sunt prea bune pentru binele lor. Cand se ajunge la un anumit punct de popularitate, se incepe o goana pentru a cauta efecte secundare serioase care sa le lege de riscuri majore asupra sanatatii si chiar moarte. Este similar cu a lega merele de moarte, pentru ca cineva moare in casa sa avand mere langa el, pe masa. Sa nu va mirati daca suplimentul vostru preferat va fii retras brusc de pe piata! Iar data viitoare cand vedeti o stire despre pericolul suplimentelor vandute la naturisti sau in salile de fitness, schimbati postul si informati-va din surse mai credibile.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.