De ce sa fii slaba nu este mereu usor: explorand complexitatea greutatii corporale

Publicat in

Greutatea corporala este influentata de o varietate de factori care fac ca drumul spre un corp slab /tonifiat sa fie mult mai complex decat pare la prima vedere. Afla despre ce este vorba si nu te mai compara cu altele.

Pentru unii oameni este mai usor sa fie slabi decat pentru altii. Dintr-un motiv oarecare, aceasta a devenit o afirmatie controversata, dar exista o multime de dovezi care o sustin. Sa aprofundam.

Ce arata cercetarile despre slabire

In cele din urma, greutatea corporala este determinata de echilibrul energetic. Asta inseamna, in termeni simpli, ca numarul pe care il vezi pe cantar este rezultatul caloriilor consumate versus caloriile arse. Daca mananci mai multe calorii decat arzi, vei pierde din greutate. Si daca arzi mai multe calorii decat mananci, vei castiga in greutate.

Dar aportul si consumul de energie nu sunt masuratori izolate. Ele sunt influentate de factori comuni precum foamea, apetitul, obiceiurile privind exercitiile fizice si ocupatia, precum si de factori adesea trecuti cu vederea, cum ar fi:

  • urbanizarea si siguranta cartierului
  • avansurile tehnologice
  • boli cronice
  • utilizarea medicamentelor
  • inegalitati socio-economice
  • reactii neuronale la stimuli alimentari
  • geneticul (si influentele de mediu) asupra preferintelor alimentare
  • educatia din copilarie
  • traumele

Mai mult decat atat, mostenirea obezitatii a fost estimata intre 40% si 70% in studiile pe gemeni, familii si adoptii. Daca te nasti sau esti adoptat intr-o familie cu un istoric de obezitate, exista o mare sansa sa fii si tu obez.

Toate acestea arata ca exista o combinatie de factori care actioneaza in mai multe domenii si care nu doar influenteaza cat mananci si cat te misti, ci fac mai usor (sau mai dificil) pentru tine sa faci alegerile care iti mentin greutatea sub control.

Aceasta nu inseamna ca munca grea nu conteaza sau ca efortul pentru a stabili obiceiuri sanatoase este inutil. Si cu siguranta nu este o scuza pentru ca oamenii sa isi neglijeze sanatatea sau sa faca alegeri proaste; este pentru a ilustra ca exista nenumarate variabile care determina dimensiunea corpului si procentul de grasime corporala ale unei persoane.

Reducerea incapacitatii cuiva de a fi slab la simpla lene sau lipsa de disciplina – si, invers, presupunerea ca cineva care este mereu slab are in mod inerent un nivel mai ridicat de disciplina decat altii – este nesofisticata, incorecta si complet lipsita de nuanta.

dieta slabire intermitent

Sunt cuvintele „slab” si „sanatos” sinonime?

Cultura dietelor a spalat creierul multor oameni sa presupuna contrariul, dar „slab” nu este sinonim cu „sanatos”. In multe situatii, urmarirea slabirii sau a unei siluete zvelte vine de fapt in detrimentul sanatatii (culturismul profesionist si modeling-ul de nivel inalt imi vin in minte).

Este, de asemenea, pe deplin posibil sa-ti imbunatatesti sanatatea fara sa vezi o scadere a greutatii pe cantar (in anumite limite). Cercetarile arata ca atunci cand oamenii adopta obiceiuri sanatoase precum exercitiile fizice regulate, renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool, mortalitatea din toate cauzele scade, indiferent de indicele de masa corporala sau greutatea corporala.

Am fost intotdeauna (si voi fi mereu) un mare sustinator al practicarii comportamentelor sanatoase mai presus de marimea corpului, dar asta nu inseamna ca incercarea de a pierde in greutate este inutila (si este un beneficiu in sine pentru o sanatate mai buna). Pentru multe femei (si barbati, desigur), pierderea in greutate este un demers valoros care imbunatateste semnificativ indicatorii si rezultatele de sanatate. Trebuie reninut faptul ca in cazul persoanelor supraponderale, pierderea in greutate vine aproape tot timpul si cu imbunatatiri ai markerilor sanatatii. 

Incotro ne indreptam de aici?

Putem incuraja oamenii sa adopte comportamente care promoveaza sanatatea, recunoscand in acelasi timp diversele bariere reale de care se lovesc diferiti oameni in viata lor de zi cu zi.

Nu toata lumea primeste aceeasi mana de carti. In loc sa facem recomandari generice, nerealiste, care se adreseaza demografiilor privilegiate, trebuie sa intampinam oamenii acolo unde sunt si sa facem comportamentele sanatoase mai accesibile in cadrul vietilor lor. Iata cateva exemple despre cum ar putea arata acest lucru:

  • In loc sa incerci sa faci 10.000 de pasi pe zi, in fiecare zi, incepe prin a urca scarile si a parca putin mai departe de magazin sau loc de munca, cu scopul de a-ti creste baza curenta. Si de acolo pleaca catre 10 mii de pasi. Poate dura o luna sau un an pana ajungi la acel nivel, si poti avea zile mai active si zile mai lente!
  • In loc sa te angajezi intr-un antrenament complet de 1 ora care trebuie facut intr-o sala de sport comerciala scumpa, situata la 30 de minute de casa ta, incearca sa incorporezi „gustari” de exercitii fizice pe parcursul zilei folosind orice echipament la care ai acces. De exemplu, fa cate 10 genuflexiuni cand iti amintesti si esti in contextul potrivit (ar fi cam ciudat sa te ridici in mijlocul unei sedinte si sa faci sport!). Daca iti plac antrenamentele facute acasa (sau oriunde), arunca un ochi si pe programul nostru H.O.T
  • In loc sa te stresezi sa cumperi toate alimentele proaspete si organice, incepe prin a prioritiza alimentele bogate in nutrienti cat de mult posibil, indiferent de forma/sursa (conventional, conservat, congelat, mai procesate, mai neprocesate… toate sunt bune).

Unii oameni se confrunta cu circumstante mai dificile decat altii, in ciuda faptului ca depun acelasi grad de efort ca cei din jur. Poate ca nu este corect, dar cu cat acceptam mai mult acest lucru, cu atat putem ajuta mai eficient pe altii sa traiasca vieti sanatoase si implinite.

Referinte

  1. Butland, B., Jebb, S., Kopelman, P., McPherson, K., Thomas, S., Mardell, J., & Parry V. (2007). Tackling obesities: future choices-project report (Vol. 10, p. 17). London: Department of Innovation, Universities, and Skills
  2. Diószegi, J., Llanaj, E., & Ádány, R. (2019). Genetic background of taste perception, taste preferences, and its nutritional implications: a systematic review. Frontiers in genetics, 10, 463497
  3. Elks, C.E. et al. Variability in the heritability of body mass index: a systematic review and meta-regression. Front. Endocrinol. 3, 29 (2012)
  4. Grimm, E.R., & Steinle, N.I. (2011) Genetics of eating behavior: established and emerging concepts. Nutrition reviews, 69(1), 52-60
  5. Loef, M., & Walach, H. (2012). The combined effects of healthy lifestyle behaviors on all cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Preventive medicine, 55(3), 163-170
  6. Loos R.J., & Yeo, G.S. (2022). The genetics of obesity: from discovery to biology. Nature Reviews Genetics, 23(2), 120-133
  7. Matheson, E.M., King, D.E., & Everett, C.J., (2012). Healthy lifestyle habits and mortality in overweight and obese individuals. The Journal of the American Board of Family Medicine, 25(1), 9-15
  8. von Loeffelholz, C., & Birkenfeld, A.L. (2022). Non-exercise activity thermogenesis in human energy homeostasis. Endotext [Internet]
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.