Daca intrebi un doctor iti va spune ca nu te vei ingrasa daca iei anticonceptionale. Dar multora li se intampla asta. De ce?
Anticonceptionalele sunt pastile hormonale. Este important de retinut ca hormonii se comporta diferit in functie de ceilalti hormoni din corpul tau, asa ca este greu sa analizezi doar un hormon, izolat - mai ales daca ai deja un dezechilibru hormonal. Introducerea unei doze mari dintr-un anume hormon va destabiliza si mai mult balanta hormonala, si vei trai efectele negative listate pe prospect. Ce o sa discutam in contuinuare merge dincolo de estrogenul din anticonceptionale care provoaca ingrasare. O sa analizam mai in profunzime de ce unele femei au parte de mai multe efecte secundare de la anticonceptionale, decat altele.
Dominanta estrogenica
Daca o femeie are deja prea mult estrogen, anticonceptionalele inrautatesc situatia. Asta se intampla din mai multe motive.
Intai, anticonceptionalele opresc ovulatia (asa previn sarcina) asa ca femeia nu mai produce progesteron din corpus luteum. Glandele suprarenale produc ceva progesteron, asa ca in functie de nivelul de stres si starea suprarenalelor, se poate simti mai prost decat altele. Unele anticonceptionale contin si progesteron, iar acestea par a fi asociate cu o ingrasare mai redusa.
Cand o femeie devine dominata de estrogen, estrogenul domina progesteronul si se pierd din efectele de echilibrare ale progesteronului asupra hormonului de stres, cortizol, un hormon care poate creste depozitele de grasime (in special in jurul taliei).
Cu cat o femeie are mai multa grasime, cu atat corpul ei produce mai mult estrogen in tesuturile grase. Asta se intampla printr-un proces numit aromatizare, testosteronul fiind convertit in estrogen. Se ajunge rapid la o stare hormonala defavorabila slabirii: mai putin testosteron si mai mult estrogen. Acest proces este activat de probleme privind glicemia pentru ca insulina "incarca" enzima de aromataza.
Efectele asupra glandei tiroide
Estrogenul si progesteronul interactioneaza complex cu tiroida. Cand ia anticonceptionale, o femeie este macar putin dominata de estrogen si deficitara in progesteron, pentru ca i se intrerupe ciclul de ovulatie normal. Asta afecteaza tiroida astfel:
Progesteronul creste nivelele enzimei tiroide de peroxidaza (ETP) care declanseaza eliberarea de hormoni tiroidieni. O descrestere sau lipsa hormonilor tiroizi poate duce la hipotiroidism. Anticonceptionalele care includ progesteron pot, in teorie, sa reduca impactul asupra glandei tiroide, dar progestinele sintetice par sa nu se comporte exact ca cele naturale; cel putin nu in toate tesuturile.
Estrogenul va creste nivelele proteinei care se leaga de hormonii tiroidieni, proteina transportoare care cara hormonii glandei tiroide la destinatie si ii descarca acolo. Cand prea multi hormoni tiroidieni sunt legati de proteine transportoare, nu mai exista suficienti liberi pentru a isi exercita actiunea (in analizele de laborator asta inseamna T4 scazut sau T3 scazut). Pe scurt, prea mult estrogen te poate duce intr-o stare de hipotiroidism prin scaderea hormonilor tiroidieni liberi (activi).
Toate femeile care iau anticonceptionale o sa aibe nivele prea mici de T3 incat sa resimta efectele? Nu neaparat. O scadere de T3 va avea mereu loc cand vorbim de anticonceptionale, dar daca ai deja nivele bune de hormoni tiroidieni nu vei resimti niciun efect negativ de la aceasta scadere (depresie, oboseala si ingrasare). Dar daca aveai deja hormonii tiroidieni scazuti, anticonceptionalele pot provoca usor simptomele mentionate mai inainte.
Efectele anticonceptionalelor asupra microbiomului
Inca nu intelegm multe despre efectele bacteriilor din intestine (microbiomul uman) asupra sanatatii noastre si asupra hormonilor nostrii - dar stim ca sunt importante.
Cercetarile asupra interactiunii dintre estrogenul oral si flora intestinala sunt in crestere, si stim deja unele lucruri.
Estrogenul pare sa altereze flora intestinala. Aproape toate femeile care iau anticonceptionale au un microbiom dezechilibrat. Nu inseamna ca pastila in sine provoaca dezechilibrul. Poate fi din cauza scaderii hormonilor glandei tiroide sau se pot intampla mai multe despre care inca nu stim.
Stim ca estrogenul oral a fost legat la femei aflate la pre-menopauza de risc crescut de a dezvolta boala Crohn (o boala autoimuna, care inflameaza intestinele). Estrogenul are efect si asupra captuselii intestinelor, asadar are un rol in dezvoltarea hiperpermeabilitatii intestinale si inflamatiilor intestinale. Poate de vina sunt receptorii estrogenici aflati in intestine sau perturbarea florei intestinale.
Stim si ca bacteriile intestinale metabolizeaza hormonii, inclusiv estrogenul. Asadar, o femeie care are deja probleme ale intestinelor poate avea dificultati in a elimina estrogenul in exces. Asta poate creste efectele legate de estrogen care apar cand ia anticonceptionale.
Ce legatura au astea cu ingrasarea? Am vazut cum dominanta estrogenica poate duce la ingrasare, dar stim si ca sanatatea intestinelor este vitala pentru sanatatea generala si slabire. Studiile ne arata ca, cu cat avem un microbiom mai putin variat si sanatos, cu atat cresc inflamatiile, rezistenta la insulina si ingrasarea.
Uneori este vorba si de "cine a fost primul". Daca o femeie are deja probleme intestinale si cu inflamatiile in exces, asta poate provoca acnee si altereaza balanta hormonala. Daca incepe sa ia anticonceptionale pentru a scapa de acnee si pentru a isi regla menstruatia, o astfel de femeie are sanse mai mari sa se ingrase din cauza pilulei si sa aibe parte de efecte secundare.
Cresterea poftei de mancare
Un motiv pentru care te ingrasi cand iei anticonceptionale poate sa fie ca mananci mai mult. Estrogenul si progesteronul au interactiuni complexe cu leptina, ghrelina si neuropeptida Y - hormoni care regleaza satietatea si pot induce foamea. Hormonii feminini influenteaza si serotonina si GABA, chimicale ale creierului care induc pofte alimentare. Asa ca poate fi pur si simplu o problema de crestere a aportului caloric, fiind mai greu sa te simti satula, sau sa incepi sa ai pofte mai mari de dulciuri sau amidonoase.
Deficiente nutritonale
Poate fi atat de simplu incat sa ai nevoie doar de un supliment cu multivitamine. Anticonceptionalele creeaza multe deficiente nutritionale, inclusiv acid folic, B2, B6, B12, vitamina C, seleniu, zinc, magneziu si vitamina E.
Poti rezolva o parte din aceste probleme cu suplimente de calitate. Dar daca ai deja o deficienta, asta va afecta si flora intetsinala si absortia nutrientilor, ceea ce poate naste simptome precum anxietate, depresie, sanatate proasta a pielii, simptome de hipotiroidism, anemii, etc.
Cum ramane cu cele care slabesc cand iau anticonceptionale?
Daca o femeie avea nivele prea mici de estrogen inainte sa ia anticonceptionale, pilula o poate ajuta sa slabeasca. Estrogenul este important pentru mentinerea masei musculare si are un rol important in arderea grasimilor. Asadar, daca are deficiente, pilula o poate ajuta in ecuatia de slabire.
Femeile care probabil au deficiente de estrogen sunt cele cu menstruatii neregulate sau rare, femeile aflate la pre-menopauza sau care sufera de insuficienta ovariana precoce. Nivelele mici de estrogen sunt cauzate si de stres cronic sau probleme ale tiroidei.
Anticonceptionalele in sine nu sunt rele, dar nu sunt nici benigne. Tine minte ca in functie de strea ta actuala te pot afecta mai mult sau mai putin. Asa ca intotdeauna vorbeste cu un doctor bun inainte de a incepe sa iei anticonceptionale.
Referinte
- Hamed Khalili, Leslie M Higuchi, Ashwin N Ananthakrishnan, James M Richter, Diane Feskanich, Charles C Fuchs, Andrew T Chan. Oral contraceptives, reproductive factors and risk of inflammatory bowel disease. BMJ Journals Volume 62, Issue 8.
- Adlercreutz H, Pulkkinen MO, Hämäläinen EK, Korpela JT. Studies on the role of intestinal bacteria in metabolism of synthetic and natural steroid hormones. J Steroid Biochem. 1984 Jan;20(1):217-29.
- Microbiology: Gut pathogen spies others' signals. Nature volume 500, page 505 (29 August 2013
- Amino N, Hidaka Y, Takano T, Tatsumi KI, Izumi Y, Nakata Y. Possible induction of Graves' disease and painless thyroiditis by gonadotropin-releasing hormone analogues. Thyroid. 2003 Aug;13(8):815-8.
- Palmery M, Saraceno A, Vaiarelli A, Carlomagno G. Oral contraceptives and changes in nutritional requirements. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2013 Jul;17(13):1804-13.
- Curtis KM, Ravi A, Gaffield ML. Progestogen-only contraceptive use in obese women. Contraception. 2009 Oct;80(4):346-54. doi: 10.1016/j.contraception.2009.04.006. Epub 2009 Jun 10.
- Risser WL, Gefter LR, Barratt MS, Risser JM. Weight change in adolescents who used hormonal contraception. J Adolesc Health. 1999 Jun;24(6):433-6.