Aceasta dieta a fost lansata de Dean Ornish, in cartea s-a "Mananca mai mult, cantareste mai putin". Este o dieta adaptata pentru mase, dupa un regim pentru cardiaci. In lumea medicala acest regim este foarte cunoscut si foarte apreciat, fiind capabil sa deblocheze vasele de sange, ceea ce era considerat mai de mult imposibil, fara interventii chirurgicale sau medicamente.
Cartea mentionata mai sus a avut un mare succes si datorita faptului ca nu este plina de exeplicatii pseudo-stiintifice, nesustinute de cercetari de cele mai multe ori; explicatiile sunt simple si la obiect. Ideea din spatele acestei diete, si care o regasim in carte, este ca avand o dieta bogata in fibre, saraca in grasimi, preponderent vegetariana, va ajuta nu numai la mentinerea sanatatii, ci si la scaderea in greutate, prin arderea stratului adipos. Acest lucru este posibil doar printr-o combinatie de exercitii fizice si dieta, care activeaza mecanismul de ardere a grasimilor al organismului.
Ornish spune ca nu trebuie sa numaram caloriile, ci sa avem grija la sursa din care provin. Asa ca avem o categorie de alimente care trebuie mancate tot timpul, alta categorie care trebuie consumata mai rar, si alta deloc.
Urmatoarele alimente pot fii consumate oricand, in orice cantitati pana sunteti satui:
- fasolea si legumele
- fructele (de orice fel)
- cereale integrale
- vegetale
Urmatoarele alimente pot fii consumate cu moderatie:
- lactate degresate
- albus de oua
- aproape orice produs care-l gasim pe piata, fara grasimi (dar atentie la cat de mult zahar contin)
Alimente care trebuie evitate:
- carnea de orice fel (daca nu puteti renunta complet, mancati cat mai rar si mai putin)
- uleiuri si alimente care contin ulei
- masline
- nucifere si seminte
- oua intregi si produse lactate grase
- zahara si alimente derivate din zaharuri simple (precum mierea)
- alcool
- orice produs care-l gasim in magazine si are mai mult de 2 grame de grasime
Cam asta este! Daca respectati acest plan, 10 % din calorii vor proveni din grasime. Se recomanda mese mici si dese, pentru ca aceasta dieta tinde sa provoace foame. Creatorul acestei diete sustine ca aceasta nu se rezuma doar la mancare. Ca sa fie eficienta in lupta contra kilogramelor, trebuie incorporate zilnic 30 de minute de exercitii fizice, sau cate o ora de trei ori pe saptamana. Pe langa acestea, si unele tehnici de relaxare si anti-stres precum yoga sau meditatie, sunt recomandate.
Ornish sugereaza ca metabolismul nostru a fost setat pe vremea omului primitiv, cand mancarea era putina si greu de procurat. In mod natural, organismul a dezvoltat un mecanism prin care sa pastreze cat mai multa energie, pentru cazul in care era nevoit sa posteasca o perioada lunga de timp. Asa ca stoca marea parte a energiei sub forma de grasime. In zilele noastre, mancarea este abundenta si usor de procurat, dar metabolismul a ramas la stadiul primitiv.
Pentru ca atunci cand se consuma mai putine calorii se reduce si rata metabolica (tot un mecanism de aparare primitiv), cei care incep o dieta bazata pe restrictii calorice, vor atinge repede un blocaj. In primele saptamani kilogramele fug de pe noi imediat, dar apoi stagnam. Ornish spune ca daca poti manca cat vrei cand vrei, chiar daca numai anumite alimente, metabolismul nu intra in blocaj, din contra, existand sanse ca el sa creasca. De asemenea, dieta bogata in fibre, provoaca senzatia de satietate mai repede, si ingreuneaza absortia mancarurilor, dand mai multa energie si mai constant. Iar carbohidratii complecsi mentin un nivel al glucozei in sange constant.
Exercitiile fizice trebuie sa fie la intensitate mica spre medie, facute cat mai mult timp deodata. Acest fel de exercitii foloseste grasimea ca sursa de energie.
Desi nu sustine ca mediatia ajuta la pierderea kilogramelor, Ornish o recomanda, pentru a reduce stresul, ceea ce poate pune un stavilar in calea poftelor. Asa cum spune el "meditatia este mancare pentru suflet; si atunci cand suntem impacati cu noi insine, nu simtim nevoia sa mancam prea mult".
Cea mai mare apreciere pentru dieta Ornish, vine de la comunitatea medicala. Numeroase studii au aratat ca aceasta dieta poate debloca arterele si imbunatateste sanatatea inimii. De fapt, s-a aratat ca aceatsa dieta vindeca unele boli de inima, reduce cu mult riscul de cancer, imbunatateste simtitor hipertensiunea si diabetul, iar uneori le vindeca.
Impedimentul acestei dieta, este ca implica deprinderi culinare cu totul noi pentru majoritatea oamenilor, pentru unii fiind drastice. Cele mai grele sunt primele saptamani, apoi majoritatea oamenilor se adapteaza usor dietei, mai ales cand se vad rezultatele. Dar, pe termen lung, nu sunt multi care reusesc sa tina aceasta dieta, sau mai bine zis, sa se adapteze acestui stil de viata.
Exista si voci care nu sunt de acord cu restrictia nuciferelor si carnii de peste, acestea continand grasimi esentiale, necesare sanatatii. Cu alte cuvinte, dieta Ornish nu face diferenta intre grasimile bune si cele rele.
Ca si eficienta este o dieta foarte buna pentru slabit, mai ales pentru persoanele obeze sau pentru cei cu probleme de sanatate. Dar pentru cei care au o activitate, sportiva sau nu, intensa, pentru iubitorii de carne, si pentru majoritatea dintre noi, nu este o dieta usor de urmat. Se preteaza mai ales vegetarienilor, sau celor care vor sa devina vegetarieni.
Referinte