Unii spun ca o dieta foarte stricta - precum una urmata inainte de un concurs de culturism - iti poate strica metabolismul. O va face?
Probabil ca nu - cel putin nu in felul in care crede majoritatea. Poti induce unele probleme cu o astfel de dieta extrema, dar "sa strici" este un termen cam dur. Metabolismul nu se strica; de fapt, face ceea ce este conceput sa faca.
Sa clarificam niste definiti, pentru ca de aici porneste confuzia. Poate ca ai auzit termenii vagi si non-medicali precum "oboseala suprarenala", "modul foamete" si "avarii metabolice". Sunt mai mult termeni de marketing decat medicali. Dar asta nu inseamna ca nu au utilitate.
In medicina exista disfunctii inainte de boala. De exemplu, daca ai glicemia pe nemancate, de doua ori la rand, peste 126, esti diagnosticat ca diabetic. Dar daca ai glicemia peste 100 dar sub 125? Cum numesti asta? Nu ai inca diabet, dar evident exista o disfunctie pe undeva. In medicina asta se numeste in multe feluri: prediabet, disglicemie, toleranta proasta la glucoza, etc.
La fel si cu metabolismul. Cand iti este greu sa dormi, ai pusee de foame, stai prost cu nervii, ai fluctuatii ale energiei, pofte alimentare de necontrolat si nu mai raspunzi la fel la deficitele calorice DAR analizele de sange si semnele vitale sunt normale, cum numesti asta?
Evident ceva se intampla, dar nu se poate pune un diagnostic! Asa ca se folosesc termeni descriptivi precm compensatie metabolica, rezistenta metabolica, disfunctii metabolice sau avarii metabolice. Sau, ca om simplu, spui "mi-am dat metabolismul peste cap".
Nu ai facut asta! Este doar aparitia unui fenomen predictibil si stim destule despre el (desi nu chiar totul). O parte se numeste termogeneza adaptativa.
Ce se intampla in timpul dietei adaptative
O dieta extrema de slabire induce un mare gol caloric. Tai mult din calorii si arzi in acelasi timp multe prin antrenamente cu greutati si/sau cardio. La fel cum daca nu schimbi uleiul la masina sau nu o alimentezi, va ineca motorul, nici corpul nu raspunde bine la aceste discrepante energetice mari.
Ca raspuns va creste foamea, va reduce motivatia, va scadea energia si va descreste metabolismul. Face asta prin mai multe feluri:
- Reduce rata metabolica bazala prin scadera hormonilor tiroidieni si a altor hormoni.
- Creste foamea si poftele alimentare.
- Te face sa te misti mai putin in restul zilei. Daca in mod normal te ridici si mergi de 100 de ori pe zi, daca urmaresti asta, constati ca in deficit caloric mare te ridici si mergi doar de 25 de ori. Si daca te misti in somn, asta se va reduce de asemenea. Vei arde mai putine calorii si la exercitiile fizice, cercetatorii numind asta "arderi calorice constranse".
Mai rau, la finalul dietei, cand ai atins ce voiai si nu mai ai motivatie, vrei doar sa mananci normal, si pui totul la loc, poate chiar in plus.
Este vorba de un metabolism stricat? Se poate spune si asta, dar alt fel de a privi lucrurile este ca metabolismul face exact ce trebuie sa faca "din fabrica". Umple golurile lasate de dieta restrictiva. A evoluat intr-o realitate care presupunea mese bogate si perioade de foamete. Face ce crede ca trebuie pentru a te tine in viata!
Cum limitezi compensatiile metabolice
Exista si feluri prin care poti reduce compensatiile metabolice. Iata-le pe cele mai importante:
- Fa tot ce poti pentru a retine masa musculara. Rata metabolica nu va scadea asa mult si vei fi mai rezistent la ingrasare. Fa o prioritate din antrenamentele cu greutati mari, chiar si cand vrei sa slabesti.
- Cardio devine ceva mai important DUPA ce slabesti, cand rata metabolica a mai scazut. Mai bine pastrezi cardio pentru dupa dieta restrictiva, decat in timpul ei.
- Mananca mai multe proteine, pentru a iti mentine masa musculara si a reduce foamea. Fa asta si in perioada de slabire dar si dupa.
- Ciclizeaza deficitele calorice, avand perioade de deficit caloric masiv si perioade fara deficit caloric. O idee este dieta MATADOR.
- Nu manca precum un idiot cand termini dieta de slabire. Mananca in continuare curat si cu grija la portii. Sa incepi un festin de pizza, burgeri si cheesecake va produce un raspuns hedonistic in creier, care te va face sa mananci astfel din ce in e mai mult - si asta tocmai cand metabolismul este la un nivel redus!
- Ai in vedere si un suipliment adaptogen precum rhodiola rosea sau ashwagandha. Te va ajuta sa faci fata mai bine stresului indus de dieta extrema si vei fi mai motivat si fericit!
Referinte