Diminuarea febrei musculare si durerilor dupa antrenamente

Publicat in

Multe femei evita sa se antreneze prea intens si din cauza febrei musculare si durerilor care apar dupa astfel de antrenamente. Aici gasesti tehnici de reducere a acestor dureri pentru a nu avea nicio scuza sa nu depui suficient efort la antrenamente.

Febra musculara usoara dupa antrenamente iti da un sentiment placut. Stii ca te-ai antrenat cum trebuie si o sa vezi beneficiile dupa ce corpul se reface. Dar, febra musculara severa iti poate afecta viitoare antrenamente si viata de zi cu zi; pana si urcatul catorva trepte se transforma intr-un calvar. 

Chiar daca femeile tolereaza mai bine durerea decat barbatii, ele se feresc cel mai adesea de febra musculara fiind dispuse chiar sa scada intensitatea antrenamentelor pentru a o evita. Mai jos sunt cateva strategii eficiente de reducere a febrei musculare si de recuperare mai rapida dupa efort. 

Cercetarile arata ca pentru a reduce eficient febra musculara si durerile dupa antrenamente este nevoie de o abordare nutritionala, masaje si miscare usoara. Un studiu a comparat efectele masajelor sau a activitatii fizice usoare asupra febrei musculare induse de antrenamente cu greutati. Ambele metode au redus durerile dupa antrenamente, dar efectul a durat doar 20 de minute dupa tratament.

Uitandu-ne la mecanismul din spatele reducerii temporare de durere putem identifica si alte strategii care pot accelera permanent recuperarea. Iata cateva:

  • Masajele cresc drenarea reziduurilor ramase in celule dupa antrenamente si stimuleaza receptorii pielii, ducand la o descrestere a semnalelor dureroase trimise de coloana vertebrala.
  • Forta aplica fibrelor musculare in timpul masajului sau cand faci rulari pe spuma activeaza aparatul Golgi, ceea ce face fibrele nervoase sa blocheze semnalele durerii.
  • Activitatea fizica usoara creste fluxul de sange ceea ce dreneaza metabolitii ramasi in muschi, concomitent cu cresterea temperaturii muschilor, ceea ce reduce febra musculara.
  • Gheata aplicata pe muschi poate descreste inflamatiile (si implicit durerile).
  • Suplimentarea cu pudre proteice creste sinteza proteinelor, grabind recuperarea si repararea tesuturilor (timpul in care ai febra musculara se reduce).
  • Suplimentarea cu aminoacizi in timpul si dupa antrenamente reduce durerile musculare si accelereaza repararea tesuturilor.
  • Sa bei suc pur de afine sau visine reduce durerile musculare dupa exercitiile cu greutati. Ambele fructe contin antioxidanti care grabesc eliminarea deseurilor din corp, ceea ce permite o vindecare mai rapida.
  • Nu lua analgezice, nici macar aspirina sau ibuprofen; este o practica utilizata de multe femei care fac sport in ideea ca scapa de febra musculara. Analgezicele opresc procesele pe termen lung de refacere a tesuturilor. In plus,  doar o doza de 400 mg de ibuprofen poate cauza leziuni gastrointestinale in timpul antrenamentelor intense.
  • Meditatia si relaxarea pot reduce febra musculara prin reducerea hormonilor de stres si grabirea vindecarii.

Referinte

  1. Andersen, L., et al. Acute Effects of Massage or Active Exercise in Relieving Muscle Soreness. Journal of Strength and Conditioning Research. 2013. Published Ahead of Print.
  2. McReay, Y., Barnes, M., et al. Effect of New Zealand Blueberry Consumption on Recovery from Eccentric Exercise-Induced Muscle Damage. Journal of the International Society of Sports Nutrition.2012. 9(19).
  3. Schoenfeld, Brad. The Use of Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs for Exercise-Induced Muscle Damage. Sports Medicine. 2012. 42(12), 1017-1028.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.