Substanta activa : triamtren |
Denumiri comerciale : Dyrenium, Dytac |
Triamtren este un diuretic oral, folosit medical pentru a trata edemul. Edemul poate aparea fara o cauza cunoscuta, sau ca urmare a unor boli ale ficatului sau rinichilor, utilizarea de corticosteroizi/progestine, sau supraproductia de aldosteron. Triamtren este un diuretic care nu elimina potasiul, eliminand doar sodiul si apa. Astfel, nevoia de suplimentare cu potasiu este eliminata in cazul acestui medicament. Activitatea diuretica dupa adminitrare se manifesta de regula in 2-4 ore; varful activitatii este atins dupa 3 ore in cele mai multe cazuri. Efectele sale diuretice dureaza o perioada de 7-9 ore de la administrare.
Triamtren este utilizat de culturisti si sportivi pentru a reduce apa subcutanata inainte de un concurs de culturism, sau pentru a se incadra in limitele de greutate, in diferite sporturi. Culturistii in special se bazeaza mult pe eliminarea apei subcutanate, pentru reliefarea cat mai buna a muschilor. Aspectul culturistilor din ziua de astazi este greu de atins fara diuretice. Tot diureticele sunt si motivul pentru care boxeurii par mai mari in ring decat la cantarul oficial. Este o practica folosita in sporturile unde sportivii nu sunt testati antidoping, si au suficient timp sa se rehidrateze pana la meci.
Se gaseste cel mai adeasea sub forma de capsule de 50 mg sau 100 mg. Culturistii il folosesc inainte de concusrusri, cu cateva zile, doaza administrata fiind ajustat pe parcurs, pentru a beneficia de efectele diuretice optime. De regula se administreaza o singura data pe zi, dimineata, impreuna cu micul-dejun. Apoi se evalueaza efectele de-a lungul zilei. Cu 2-3 zile inainte de concurs doza este crescuta cu inca o capsula de 100 mg pe zi, cel mult. Pentru un efect diuretic mai puternic se combina triamtrenul cu furosemid sau hydrochlorthiazid, ambele diuretice mult mai puternice. Dozele vor fi ajustate in jos, pentru a compensa efectul lor combinat. Scopul este de a creste eliminarea apei fara a cauza pierderea extrema de potasiu.
ATENTIE! Folosirea de diuretice in sport este catalogata ca o practica extrem de periculoasa. Aceastea pot provoca o deshidratate si dereglare a balantei de electroliti care pot duce la moarte. Iar astfel de cazuri nu sunt putine! De asemenea, suplimentarea cu potasiu fie prin pastile, fie prin mancare, nu este recomandata in cazul triamtren, acesta neeliminand cantitati mari. Daca se creste prea mult nivelul de potasiu poate aparea hipercalemia, fiind posibil fatala.
Efectele secundare pot include si scaderea potasiului, si uneori chiar cresterea lui. Semnele unei dereglari de electroliti includ gura uscata, somnolenta, stari de neliniste, dureri musculare, crampe, spasme, volum redus de urina, tensiune arteriala crescuta si deregralri gastro-intestinale. Alte efecte nedorite care pot aparea cu uzul triamtren sunt greata, voma, icter, anemie, azotemie (acumularea de metaboliti toxici in sange), pietre la rinichi. Efecte foarte rare care pot aprea sunt iritatii ale pielii, sensibilitate la lumina si reactii alergice severe.
Referinte