Doamnelor si domnisoarelor, digerati acest mesaj "Grasimile saturate nu infunda arterele: bolile coronariene au la baza o conditie inflamatorie cronica, riscul putand fi scazut prin modificarile in bine ale stilului de viata".
Acestea este titlul unui articol aparatul in "British Journal of Sports Medicine". Articolul spune, in urma analizei unor multitudini de studii asupra subiectului, ca: "Deceniile in care s-a pus accentul pe diminuarea colesterolului, ca si cum aceasta ar fi cel mai important lucru, si promovarea pietelor medicamentelor de scadere a colesterolului si alimentelor 'sarace in grasimi', au fost inselatoare".
Femeile sunt mult mai predispuse sa cada in acest mit pentru ca de regula sunt mai interesate de sanatate si de felul cum arata, dar se informeaza mai ales din publicatii de masa, care dau informatii asupra unor subiecte care sunt la moda, nu neaparat si corecte.
Mancatul ar trebui sa fie un lucru simplu. Este aproape instinctiv. Ai nevoie de mancare pentru a iti alimenta corpul; animalele nu au probleme in privinta dietelor. Da, animalele traiesc intr-un ecosistem Darwinsit, unde surpavietuieste cel mai puternic. Noi traim intr-un ecosistem cu KFC si McDonlad's.
Timp de multi ani ni s-a spus ca exista grasimi bune - acelea care raman lichide la temperatura camerei, precum uleiul de masline - si grasimi asa zise rele care sunt solide la temperatura camerei, precum grasimea de pe o bucata de carne de vita.
Ni s-a spus si despre colesterol ca nu este bun. Exista colesterol rau, LDL (lipoproteine cu densitate mica) si colesterol bun, HDL (lipoproteine cu densitate mare). Pana si asigurarea medicala privata iti creste daca ai colesterolul LDL mare. Se crede ca LDL duce la boli de inima si in cele din urma moarte timpurie.
Dar, cercetarile din meta-analiza prezentata mai sus, facute asupra grasimilor saturate, a descoperit ca bolile coronariene (de inima) sunt, ei bine, boli! Este ceva obisnuit sa te gandesti cum grasimea infunda arterele, dar nu asta se intampla de fapt! Intr-un studiu din meta-analiza s-a aratat ca femeile trecute de menopauza care sufereau de boli de inima, au avut de castigat de pe urma unui aport mai mare de grasimi saturate, consumul de grasimi saturate fiind asociat cu o progresie mai lenta a arterosclerozei, adica formarea de placa pe peretii arterelor.
Autorii meta-analizei, nefiindule teama sa ingrozeasca pe oricine citeste ce au de zis, au asemanat procesul efectiv care duce la inflamatiile care provoaca placa arteriala cu formarea unui cos ("The inflammatory processes that contribute to cholesterol deposition within the artery wall and subsequent plaque formation (atherosclerosis), more closely resembles a ‘pimple’"), lucru reprezentat grafic in imaginea de mai sus. Practic ei sugereaza ca riscul asociat cu LDL crescut a fost mult exagerat.
Asadar, care sunt vestile bune pentru toate femeile din lume cu o fobie serioasa de grasimi? Dieta mediteraneana. Este plina de grasimi, este delicioasa, si comparativ cu dieta tipica occidentala, eficienta in reducerea bolilor cardiovasculare, conform multor studii. Si te ajuta sa ai o talie asa cum iti doresti!
Si exercitiile fizice - nu scapi de sport - iti fac bine. Vestile bune sunt si ca putin sport te duce departe. Comparativ cu a nu a face deloc miscare, o plimbare vioaie de 150 minute pe saptamana poate creste speranta de viata cu 3,5 - 4,5 ani, in functie de greutatea corporala.
Cand vine vorba de bolile coronariene, plimbarile vioaie sunt mai indicate decat joggingul. Si doar 30 de minute pe zi, de mai mult de 3 ori pe saptamana imbunatatesc semnificativ rezistenta la insulina, asoiciata cu ingrasare, obezitate, sanatate precara si aspect fizic neplacut. Alte forme utile de sport pentru sanatatea inimii sunt antrenamentele cu greutatile si cele facute pe intervale de intensitate, precum sprinturile.
Da, grasimile au mai multe calorii decat alti macronutrienti (9 calorii pe gram, comparativ cu proteinele si carbohidratii care au cate 4 calorii pe gram). Te vei ingrasa daca vei arde mai putine calorii decat mananci. Dar, nu grasimile te ingrasa mai mult decat alti macronutrienti; foloseste bunul simt cand mananci si nu vei avea probleme. Ca idee, s-a aratat ca trendul dietelor sarace in grasimi a dus la ingrasare, comparativ cu dietele bogate in grasimi, din mai multe cauze. Principalele ar fi ca grasimile sunt inlocuite cu carbohidrati care cresc rezistenta la insulina si cei care consuma alimente sarace in grasimi tind sa creada ca pot manca mai multe astfel de alimente, asa ca ajunga sa manance mult mai multe calorii decat ar fi mancat printr-o dieta echilibrata.
Fa sport si mananca echilibrat si iti vei transforma corpul. Stai toata ziua jos si nu fa nimic si mananca alimente procesate dar sarace in grasimi si vei arata in consecinta.
Morala pe care trebuie sa o tragem din astfel de studii este ca trebuie sa pastram lucrurile simple. Oamenii mananca alimente integrale, care contin si grasimi saturate, dintotdeauna. Fa alegeri destepte in privinta mancarii, fa sport si evita alimentele procesate chiar daca pe etichete scrie "fara grasimi", "putine calorii" sau "fitness" si vei arata asa cum iti doresti.
Referinte
- Aseem Malhotra, Rita F Redberg, Pascal Meier. Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions. British Journal of Sports Medicine. Published online 25 April 2017. http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2016-097285
- Steven C. Moore, Alpa V. Patel, Charles E. Matthews, Amy Berrington de Gonzalez, Yikyung Park, Hormuzd A. Katki, Martha S. Linet, Elisabete Weiderpass, Kala Visvanathan, Kathy J. Helzlsouer, Michael Thun, Susan M. Gapstur, Patricia Hartge, I-Min Lee. Leisure Time Physical Activity of Moderate to Vigorous Intensity and Mortality: A Large Pooled Cohort Analysis. Journals.plos.org/ Published: November 6, 2012https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1001335
- Rosenkilde, M., et al. Body fat Loss and Compensatory Mechanisms in Response to Different Doses of Aerobic Exercise. American Journal of Physiology. 2012. 303(6), R571577.