De ani de zile culturistilor li se spune sa foloseasca pauze scurte intre seturi pentru a provoca oboseala metabolica si a creste raspunsul hormonilor anabolici. Chiar daca cercetarile recente par sa sustina ideea ca raspunsul hormonilor anabolici (testosteron si hormon de crestere) la exercitiile fizice nu are multe de spus in privinta cresterii masei musculare, exista dovezi ca oboseala metabolica influenteaza hipertrofia (cresterea tesutului muscular). Multe studii facute cu exercitii cu greutati combinate cu restrictia fluxului de sange catre muschii antrenati (antrenamente kaatsu), au aratat ca se poate obtine hipertrofie chiar si cu greutati extrem de mici, undeva la 20% forta maxima. Asta sugereaza ca efectele de crestere a masei musculare ale exercitiilor cu greutati nu implica doar tensiune musculara ci si factori metabolici.
Oboseala metabolica stimuleaza sinteza proteinelor
Factorul major al cresterilor musculare este cresterea sintezei proteinelor. Sinteza proteinelor este mai mare atunci cand fluxul de sange catre muschi este redus, ca in cazul antrenamentelor kaatsu. Oboseala metabolica poate fi mai importanta decat incarcarea extrema a muschilor.
De exemplu, doua metode diferite de exercitii dar care au folosit aceeasi intensitate (3-5 seturi cu 75% din forta maxima) au dus la adaptari musculare diferite. Singura diferenta dintre cele doua grupuri a fost ca unul s-a odihnit 30 de secunde la jumatatea fiecarui set de exercitii. Grupul care nu s-a odihnit, a avut o oboseala metabolica mai mare, ceea ce a dus la castiguri mai mari de forta musculara, anduranta si masa musculara. Rezultatele arata ca oboseala metabolica este esentiala pentru cresterea masei musculare.
Suplimentele cu cafeina si lactat cresc masa musculara
Si acum ajungem si la suplimentele nutritive. Un nou studiu pare sa sustina ideea ca oboseala metabolica determina cresteri musculare. In cadrul studiului, cercetatorii au vrut sa vada daca o combinatie de cafeina si lactat poate duce la proliferarea celulelor satelit si la cresterea semnalelor anabolice in muschi. Cafeina este un stimulent. Iti da rezistenta si iti creste ritmul cardiac, imbunatatind fluxul de sange de la inima catre restul corpului. La nivel celular, principalul "jucator" care sustine contractiile musculare este calciul. Cafeina actioneaza direct asupra locului de depozitare al calciului in muschi, o zona numita reticul sarcoplasmatic.
Cand cafeina interactioneaza cu reticulul sarcoplasmatic, cantitati mari de calciu sunt pompate in muschi, ducand la contractii musculare mai puternice. Acidul lactic pe de alta parte este un combustibil, NU un deseu acid asa cum se credea pana de curand. Muschii il produc intentionat, din glucoza, si apoi il ard pentru a obtine energie. Acidul lactic este absorbit si ars in mitocondrii, uzinele de energie ale celulelor musculare.
Cercetatorii au vrut sa vada ce se intampla daca combini cafeina si acidul lactic intr-un supliment, si cum vor fi afectate caile anabolice.
Cercetatorii au emis ipoteza ca un supliment nutritiv pe baza de lactat si cafeina, un activator al semnalarii calciului intracelular, ar putea duce la proliferarea si diferentierea celulelor satelit musculare, activarea semnalelor anabolice in muschi si implicit ar duce la cresterea masei musculare atunci cand se combina cu exercitii de joasa intensitate.
Celulele satelit sunt esentiale pentru cresterea masei musculare. Stau inactive pana cand sunt trezite pentru a crea noi fibre musculare. Cercetatorii au observat efectele cafeinei si lactatului intai in eprubete si apoi pe animale de laborator. Cand au combinat lactatul si cafeina in eprubete, impreuna cu factori de crestere, lactatul a crescut semnificativ nivelele proteinelor miogenina si folistatina, precum si fosforilarea P70S6K (toate trei sunt considerate factori care promoveaza cresterile musculare), si in acelasi timp a scazut nivelele de miostatina, un factor limitator pentru cresterile musculare.
Combinatia de cafeina si lactat a crescut semnificativ si caile anabolice ale proteinelor celulare Pax7, Myo si Ki67. De asemenea s-a marit si activarea caii anabolice cunoscute ca mTOR.
Cand aceasta combinatie de cafeina si lactat a fost administrata unor soareci masculi, s-au observat activari similare ale cailor anabolice. In studiu, au exista trei grupuri de sobolani: unul de control, unul care a facut exercitii fizice si altul care a facut exercitii fizice si a luat combinatia de cafeina si lactat. Cafeina si lactatul au fost administrate pe cale orala, zilnic. Exercitiile fizice au constat intr-o alergare de 30 de minute pe banda eliptica la intensitate joasa, o data la doua zile, timp de 4 saptamani.
Grupul care a luat cafeina si lactat si-a imbunatatit simtitior masa musculara a membrelor, comparativ cu celelalte doua grupuri de sobolani. Aceste rezultate sugereaza ca administrarea de cafeina si lactat, impreuna, poate creste semnificativ masa musculara, chiar si atunci cand se fac exercitii de joasa intensitate, prin activarea celulelor satelit si intensificarea semnalelor anabolice in muschi.
Si acum este timpul pentru a pune in practica cele de mai sus. Cea mai simpla metoda de a obtine aceste efecte este de a te suplimenta cu cafeina inainte de exercitii fizice foarte intense, prin intermediul carora muschii sa produca cantitati mari de acid lactic. Astfel se obtine combinatia de cafeina si lactat din studiu, alaturi de exercitiile intense, ceea ce in teorie va aduce aceleasi beneficii metabolice ca in studiul pe sobolani.
Pentru doza de cafeina este nevoie de putina experimentare. Folositi doza maxima pe care o puteti suporta fara a experimenta efecte secundare (tremur, greata, anxietate, etc.). In ceea ce priveste acidul lactic, exercitiile fizice foarte intense sunt cea mai buna sursa. Folositi circuite, complexe, sprinturi, etc.
Desigur, este nevoie de mai multe studii asupra acestei combinatii, dar pana acum rezultatele sunt promitatoare, si combinatia de cafeina cu exercitii foarte intense merita cu siguranta incercata.
Referinte