Miturile din sala de fitness sunt multe. Cand vine vorba de femei, cele mai raspandite sunt astea: daca ridici greutati mari te faci prea mare si ca sa slabesti trebuie sa faci multe repetari; asta te va "tonifia". Sa vedem de ce aceste doua sfaturi sunt gresite!
Mitul #1: Tonifiere si sculptare
Intai, intreaga chestiune cu tonifierea si sculptarea muschilor trebuie sa inceteze. Orice ti-ar vinde unii, nu exista niciun sistem de antrenament, metoda sau unealta care sa schimbe forma muschilor. Forma muschilor este determinata genetic. Nu vei reusi sa ii schimbi cu pilates, yoga, gantere kettlebelle, haltere, inot sau orice alta activitate fizica.
Marimea muschilor si nivelurile de grasime corporala pot fi schimbate prin antrenamente, dar forma pe care o ai este o loterie genetica. Ce vor sa spuna oamenii cand zic "tonifiat si sculptat", vor sa slabeasca si sa isi intareasca muschii. Vor un corp atletic.
Cand vine vorba de slabire, cel mai important lucru ramane dieta. Asa ca, daca vrei sa scapi de grasime - si sa facem distinctia dintre asta si ingrijorarea fara sens asupra greutatii aratate de cantar - trebuie sa iti faci griji in primul rand despre ce bagi in gura! Exericitiul numarul unu pentru a slabi este sa nu mananci prostii! Un cheesburger mic are 308 calorii - cam 45 de minute pe rower pentru marea parte din femei, sau 30 de minute de alergare cu 13 km/h. Mai usor sa nu il mananci! Nu poti intrece prin sport o dieta proasta, decat daca ai niste gene foarte bune.
Mitul #2: Repetari multe si greutati mici
Dar mai exista mitul ca pentru a slabi trebuie sa faci repetari multe cu greutati mici (un mit care este raspandit si printre barbati). Femeile spun de multe ori ca le este teama sa nu se faca prea mari si ca o sa isi mareasca prea tare masa musculara. Sa trecem la putina matematica! Un singur kilogram de muschi necesita 9000 de calorii pentru a fi creat. Cam 13 hamburgeri in plus pe zi peste nivelul de mentinere, doar pentru un kilogram de muschi.
Si nu e vorba doar de mancare. Trebuie sa te antrenezi specific pentru a construi masa musculara. Antrenamentele cu greutati pot creste masa musculara, dar nu este obligatoriu. Poti deveni foarte puternica prin antrenamente dar fara sa pui masa musculara pe tine. Exista multi sportivi care fac asta (gimnasti, sprinteri, alpinisti, etc.).
Antrenamentele cu greutati au doua efecte diferite. Unul este efectul neuronal si unul efectul metabolic. Pe scurt, efectele neuronale sunt cele care imbunatatesc conexiunea minte muschi. Intaresc semnalele transmise de creier catre muschi, ceea ce ii face sa se contracte mai tare si mai rapid. Este ca si cum ti-ai upgrada softul pentru muschi! Este perfect plauzibil sa iti imbunatatesti aceasta capacitate fara sa iti cresti deloc masa musculara.
Pentru schimbarile metabolice este opusul. La un anumit numar de repetari se vor vedea cresteri ale masei musculare printr-o multitudine de mecanisme.
Repetarile putine cu greutati mai mari schimba componenta neuronala pe cand repetarile multe au un efect in principal metabolic. Sa ridici greutati mari pentru repetari mai putine scade sansele de a iti creste masa musculara. Exista si alti factori, precum cate seturi faci, ce mananci, etc. Dar in pincipal nu ar trebui sa te temi de greutatile mari.
Puternica si definita
In general, femeile care sunt puternice sunt si mai definite. Cu cat poti face mai multe tractiuni si indreptari cu greutati mai mari, cu atat probabil ca esti mai supla.
Ce greutati folosesti nu te face mare si butucanoasa, s i ste timpul sa nu te mai temi de asta. Pe ce trebuie sa te concentrezi, daca vrei sa fii tonifiata, sunt urmatoarele:
- Nu manca prea mult. Daca inca nu ai un jurnal alimentar, incepi unul.
- Fa repetari putine cu greutati mari. De exemplu, fa indreptari, cate 3 seturi de cate 3 repetari cu 2-3 minute pauza intre ele. Fiecare set trebuie sa fie greu, aproape maximal.
- Pentru restul antrenamentului fa exercitii care lucreaza cat mai mult din corp, inclusiv mersul fermierului, exercitii calistenice precum flotari sau coreene, fandari, tractiuni, genuflexiuni cu saritura, etc.
- Evita-i pe cei care iti spun (in ciuda evidentelor) ca te antrenezi gresit. Eventual plateste un antrenor bun sa te supravegheze. Nu asculta pe oricine crede ca se pricepe la fitness.
Referinte