Efectele secundare ale steroizilor: le poti supravietui?

Publicat in

Multi culturisti ignora sau desconsidera efectele secundare ale steroizilor anabolizanti si androgeni si mor de tineri. Iata riscurile REALE ale utilizarii de steroizi anabolizanti si cum sa le reduci.

Utilizarea steroizilor reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. Utilizatorii de steroizi adesea neaga acest lucru, dar faptele raman neschimbate. Iar dintre toate posibilele efecte secundare ale steroizilor, cele cardiovasculare sunt cele mai grave si cu potential mortal! 

In primul rand, un factor de risc este ceva care creste probabilitatea ca un eveniment sa aiba loc. Cu cat ai mai multi factori de risc, cu atat e mai probabil sa intampini probleme.

Obezitatea, fumatul si istoricul familial de probleme cardiace (genele) sunt toti factori de risc. La fel si utilizarea steroizilor. Aceasta poate duce la un profil lipidic slab, sange mai gros, tensiune arteriala ridicata, ritm cardiac accelerat, hipertrofie ventriculara stanga si o greutate corporala nenatural de mare.

Cei care neaga riscurile subliniaza ca, culturistii nu au mai multe probleme cardiace decat populatia generala. Statistic, acest lucru este adevarat. Dar asta se datoreaza faptului ca populatia generala prezinta propriile sale riscuri, pe care utilizatorii de steroizi tind sa nu le aiba: obezitate, alegeri nutritionale proaste si inactivitate fizica, printre altele.

Culturistii, in general, sunt activi fizic, au un procent scazut de grasime corporala, acorda atentie nutritiei si nu fumeaza (cel putin multi din ei nu o fac). Si totusi, acestia mor din cauze legate de probleme cardiace la aceeasi rata (sau chiar usor mai mare) decat o populatie generala din ce in ce mai nesanatoasa. Acest lucru ar trebui sa-ti spuna ceva: culturistii fac ceva care anuleaza toate celelalte obiceiuri sanatoase.

Steroizii (si medicamentele conexe) sunt principalul motiv din spatele incidentei crescute a problemelor cardiace. Punct.

Nu iti voi spune sa te opresti din utilizarea steroizilor anabolizanti si androgeni; aceasta este o alegere personala. Dar iti voi spune cateva lucruri de facut pentru a reduce factorii de risc.

Efectele secundare ale steroizilor: factori de risc cardiovasculari

Profil lipidic slab

Steroizii afecteaza negativ profilul lipidic. Acestia cresc colesterolul LDL („rau”) si scad colesterolul HDL („bun”).

Colesterolul functioneaza ca un „taxi” pentru acizii grasi. Colesterolul „rau” aduce acizii grasi la vasele de sange, iar colesterolul „bun” ii elimina.
Un dezechilibru intre LDL si HDL poate duce la un profil arteriosclerotic, crescand riscul de arterioscleroza – acumularea de placi de grasime pe peretii arterelor. Aceasta face ca arterele sa devina mai rigide si inguste, ingreunand circulatia sangelui si crescand riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Sange mai gros

Anumiti steroizi (precum Equipoise, Anadrol si testosteron in doze mari) cresc nivelurile de hematocrit, ceea ce duce la un sange mai vascos. Acest lucru forteaza inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sangele prin vase, crescand si riscul de cheaguri. Imagineaza-ti cum ai trage ketchup printr-un pai! Cu cat sangele este mai gros cu atat mai mult efort va face inima. Asta creste si riscul de cheaguri de sange. Sa ai sange mai gros si artere mai inguste cauzate de aterioscleroza nu este deloc o combinatie buna!

Hipertrofie ventriculara stanga

Folosirea steroizilor poate determina ingrosarea peretelui ventriculului stang al inimii, ceea ce ii reduce flexibilitatea si eficienta; asta este in legatura directa cu modficarile de mai sus, care fac inima sa lucreze mai intens tot timpul. Inima rigida nu poate pompa sangele la fel de bine, crescand ritmul cardiac si reducand performanta cardiovasculara.

Pentru a fi corecti, sportivii de anduranta au, de asemenea, inimi mai mari, dar acest lucru vine cu o functionare imbunatatita datorita tipului de sport pe care il practica. Inima unui sportiv de anduranta devine mai mare, dar isi mentine extensibilitatea datorita antrenamentelor frecvente de anduranta.

In cazul utilizatorilor de steroizi, inima devine mai mare, dar si mai rigida si mai putin extensibila. Daca inima nu se poate extinde suficient, rezulta doua consecinte:

  1. O cantitate mai mica de sange poate intra in inima in orice moment, ceea ce reduce cantitatea de sange pe care aceasta o poate pompa la fiecare bataie.
  2. Inima devine mai slaba in a impinge sangele afara. De ce? Pentru ca, cu cat inima se poate intinde mai mult, cu atat mai puternic poate pompa sangele (datorita reflexului de intindere). Este ca un arc si o sageata: cu cat tragi mai mult coarda inapoi, cu atat mai multa forta se aplica sagetii. Daca inima ta este prea rigida, nu se poate extinde suficient, iar reflexul de intindere este mai mic, ceea ce face pomparea sangelui mai slaba. Aceasta reduce atat puterea fiecarei batai a inimii (ceea ce inseamna ca inima trebuie sa bata mai des pentru a mentine acelasi nivel de efort), cat si eficienta actiunii inimii.

Steroizii anabolizanti provoaca ingrosarea inimii prin doua mecanisme. In primul rand, acestia forteaza inima sa lucreze mai mult (deoarece trebuie sa pompeze sange mai gros prin vase mai inguste). In al doilea rand, steroizii sunt anabolizanti si pentru muschiul inimii; adica maresc muschiul inimii.

Cand faci exercitii cardiovasculare, in special la intensitate ridicata, care necesita transportarea unei cantitati mari de oxigen catre muschi, inima este fortata sa se intinda mai mult pentru a pompa un volum mai mare de sange si oxigen. Sangele „se intoarce mai repede” (revenirea venoasa), ceea ce determina o expansiune sau o intindere a inimii. De aceea, sportivii de anduranta isi mentin extensibilitatea inimii chiar daca aceasta devine mai mare. Acest lucru NU este valabil atunci cand ingrosarea inimii este cauzata de  steroizi si sangele mai gros. O inima „tare ca piatra” este un alt factor major de risc pentru bolile de inima.

Tensiune arteriala ridicata

Se numeste „ucigasul tacut” deoarece majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca au tensiunea arteriala ridicata, ceea ce duce la mai multe probleme grave de sanatate.

O tensiune arteriala mai mare pune presiune suplimentara asupra vaselor de sange din inima si creier, crescand riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si leziuni renale.
Multi steroizi pot creste tensiunea arteriala, in principal prin cresterea retentiei de sodiu si apa. Aceasta crestere a tensiunii arteriale pare sa fie dependenta de doza.

Tipul de steroizi utilizati are, de asemenea, un impact. Compusii „uscati” (care duc la o retentie mai mica de apa) par sa creasca tensiunea arteriala intr-o masura mai mica. Totusi, retentia de sodiu si apa nu este singura cauza a cresterii tensiunii arteriale din cauza steroizilor.

Exista o a doua cauza posibila: sensibilitatea crescuta a receptorilor beta-adrenergici. Aceasta inseamna ca organismul tau raspunde mai puternic la propria adrenalina (sau la suplimentele/medicamentele care vizeaza aceiasi receptori, cum ar fi efedrina si clenbuterolul - alte doua substante intens utilizate in lumea culturismului si frumusetii).

Tensiunea arteriala creste atunci cand esti intr-o stare de adrenalina ridicata. Un steroid care creste sensibilitatea receptorilor beta-adrenergici poate astfel sa mareasca tensiunea arteriala, chiar si fara retentie de apa. Compusi precum trenbolon, halotestin si metiltrienolon cresc dramatic sensibilitatea beta-adrenergica si duc la o crestere a tensiunii arteriale, chiar si in lipsa retentiei de apa sau sodiu.

De altfel, acestia sunt aceiasi compusi care pot provoca agresivitate crescuta si iritabilitate (cunoscuta sub numele de „furia steroizilor”), deoarece adrenalina te pune intr-o stare de „lupta sau fugi”.

hormon de crestere natural

Greutate corporala crescuta

Cu cat ai pe tine mai multa grasime si/sau muschi cu atat mai intens lucreaza inima. Este nevoie de un flux sanguin mai extins pentru a acoperi toate zonele. Intr-un fel, sa ai mai multa masa musculara (mult mai multa) poate fi mai rau decat acumularea de grasime pentru ca muschii sunt mai irigati si necesita un flux sanguin mai mare decat grasimea.

Simplu spus, cu cat ai o masa musculara mai mare cu atat inima pomepaza mai mult sange in ea si lucreaza mai intens. 

Pentru cineva natural, este putin probabil ca masa musculara suplimentara sa reprezinte o problema semnificativa in sine. Cantitatea de masa musculara pe care o poti construi in mod natural nu va fi excesiva in raport cu capacitatea inimii tale de a o sustine.

Insa steroizii iti permit sa dezvolti muschi mai repede decat capacitatea sistemului tau cardiovascular de a se adapta (adaptarile in cazul masei musculare construita natural se fac prin adaugarea de capilare si imbunatatirea functiei inimii). De asemenea, steroizii iti permit sa construiesti o cantitate de masa musculara care depaseste limita ta genetica – o cantitate care poate depasi ceea ce restul corpului tau poate sustine in siguranta.

Riscuri pentru sanatate asociate cu alte substante dopante

Culturistii moderni sunt mai expusi riscurilor decat culturistii din generatiile anterioare. Dozele mai mari utilizate si dependenta mai mare de steroizii obtinuti de pe piata neagra, in locul produselor farmaceutice, joaca cu siguranta un rol (steroizii contrafacuti prezinta o serie de riscuri unice lor; citeste mai multe despre asta aici). Cu toate acestea, principalul motiv pentru care culturistii moderni sunt mai expusi riscurilor este utilizarea altor substante: doze mari de hormon de crestere, clenbuterol si insulina.

Dozele mari de hormon de crestere uman (GH) pot creste dramatic retentia de apa si sodiu, motiv pentru care unii culturisti considera ca GH ii „umfla” rapid. Asa cum s-a mentionat anterior, acest lucru duce la cresterea tensiunii arteriale.

Dozele mari de hormon de crestere cresc semnificativ ritmul cardiac, ceea ce pune mai multa presiune pe inima si poate duce la ingrosarea peretilor inimii. De asemenea, GH poate creste nivelul de zahar din sange si poate cauza rezistenta la insulina atunci cand este utilizat in doze mari (sau frecvent).

Anumite peptide hormonale, in special MK-677, pot fi chiar mai periculoase din acest punct de vedere. MK-677 determina o crestere constanta a nivelului de GH, ceea ce inseamna ca glicemia ramane constant ridicata, crescand riscul de rezistenta la insulina. In plus, glicemia ridicata in sine este un factor de risc pentru arterioscleroza.

Clenbuterolul, prin activarea receptorilor beta-adrenergici, produce un efect asemanator adrenalinei si astfel creste tensiunea arteriala. Sa nu uitam ca unii steroizi fac receptorii beta-adrenergici mai sensibili. Aceasta inseamna ca vor intensifica efectele clenbuterolului, ducand la o crestere si mai semnificativa a tensiunii arteriale.

Clenbuterolul poate cauza hipertrofie cardiaca si chiar necroza a tesutului cardiac. Cred ca clenbuterolul este probabil chiar mai periculos decat steroizii.

In plus, hormonii tiroidieni cresc, de asemenea, ritmul cardiac si tensiunea arteriala, iar L-carnitina injectabila poate duce la cresterea depunerilor de grasimi in artere.

Cum sa te protejezi de efectele secundare cardiovasculare ale steroizilor anabolizanti

Cea mai buna protectie impotriva potentialelor riscuri asociate steroizilor si altor substante (in afara de a nu utiliza deloc) este utilizarea lor intr-un mod rational:

  • Mentine dozele mici.
  • Evita compusii care cresc sensibilitatea beta-adrenergica (precum trenbolonul, halotestinul si metiltrienolonul).
  • Foloseste cicluri scurte si include perioade suficient de mari de pauza.

Totusi, mai sunt si alte lucruri pe care ar trebui sa le faci pentru a-ti maximiza sansele de a ramane sanatos si in viata.

Fa antrenament cardio

Antrenamentul cardiovascular este important pentru toata lumea. Dar este si mai important pentru cei care folosesc steroizi.

Majoritatea factorilor de risc asociati steroizilor pot fi ameliorati, intr-o oarecare masura, prin antrenamentul cardiovascular. Cardio sau exercitiile de conditionare imbunatatesc:

  • Tensiunea arteriala (o scad)
  • Vascozitatea sangelui (o reduc)
  • Colesterolul LDL ("rau") (il scad)
  • Colesterolul HDL ("bun") (il cresc)
  • Trigliceridele din sange (le reduc)

De asemenea, cardio intareste inima, ceea ce scade necesitatea unui ritm cardiac ridicat. Exercitiile cardiovasculare s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a anula complet acesti factori de risc (mai ales cand se folosesc doze mari de steroizi), dar pot imbunatati semnificativ situatia.

Cardio in timpul bulking-ului

Majoritatea culturistilor fac ceva cardio in fazele de definire. Totusi, de obicei, intensitatea muncii nu este suficienta pentru a imbunatati semnificativ factorii de risc. Pentru a-ti imbunatati functia cardiovasculara, trebuie sa provoci inima. Simplul mers pe banda la o intensitate usoara (unde poti inca purta o conversatie) nu va fi suficient pentru a contrabalansa efectele steroizilor.

Multi culturisti evita cardio in fazele de acumulare de masa musculara, crezand in mod eronat ca le va limita castigurile. Imi pare rau, dar cel mai important moment pentru a face cardio este tocmai in timpul fazei de bulking, mai ales daca o faci agresiv pentru a pune cat mai multa masa.

De ce cardio-ul este crucial in bulking

In timpul bulking-ului, exista o crestere semnificativa a greutatii corporale. O masa corporala excesiva in sine reduce speranta de viata.

De asemenea, in aceasta perioada, retii mai multa apa (ceea ce creste tensiunea arteriala) si, de obicei, consumi alimente care afecteaza negativ profilul lipidic. Practic, bulking-ul in sine creste factorii de risc cardiovasculari. Acestia se adauga la efectele steroizilor, agravand si mai mult situatia.
De aceea este esential sa faci antrenamente de conditionare in timpul bulking-ului.

Suplimente pentru sanatate

Iata cateva suplimente care pot face o diferenta semnificativa, in special in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara:

  • Acizi grasi Omega-3: Uleiul de peste poate creste colesterolul HDL ("bun"), poate reduce colesterolul LDL ("rau"), riscul de formare a cheagurilor de sange, tensiunea arteriala si imbunatateste fluxul sanguin. Consuma zilnic Omega-3 de calitate in doze de 3-4 grame.
  • Serrapeptaza si Nattokinaza: Aceste enzime pot ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange sau a placii arteriale, descompunand componenta de fibrina.
  • Resveratrol: Creste colesterolul HDL ("bun") si previne deteriorarea vaselor de sange. Se recomanda doua capsule de resveratrol cu doza mare pe zi.
  • Vitamina D3: Poate ajuta la repararea vaselor de sange deteriorate.
  • Carditone: Un supliment natural excelent pentru reducerea tensiunii arteriale. Unele persoane au raportat scaderi de pana la 10 puncte ale tensiunii arteriale dupa utilizare.
  • Citrulina si suc de sfecla rosie: Acestea dilata vasele de sange (vasodilatatie), facilitand fluxul sanguin prin sistemul circulator si reducand stresul asupra inimii si vaselor de sange.

Exista si alte suplimente benefice pentru sanatatea inimii, dar acestea sunt printre cele mai eficiente.

Alte lucruri de luat in considerare

Aspirina zilnica: desi poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv, aspirina zilnica poate face o mare diferenta pentru sanatatea inimii. Previne cheagurile de sange, imbunatateste fluxul sanguin, scade tensiunea arteriala si reduce stresul asupra inimii si vaselor.

Cialis in doze mici: studiile analizeaza utilizarea Cialis pentru sanatatea inimii si a rinichilor, prin reducerea tensiunii arteriale. Actioneaza similar cu citrulina, dar mult mai eficient: induce vasodilatatie, faciliteaza fluxul sanguin si scade tensiunea arteriala.

Doneaza sange: pentru a reduce vascozitatea sangelui, doneaza sange periodic. Acest proces scade numarul de globule rosii, iar corpul compenseaza crescand rapid partea lichida a sangelui, ceea ce duce la un sange mai fluid.

Intelege riscurile utilizarii steroizilor anabolizanti si androgeni

Utilizarea steroizilor anabolizanti nu duce automat la probleme de sanatate, dar a crede ca nu exista riscuri este pur si simplu naiv. Steroizii afecteaza prea multi factori de risc pentru a fi considerati "siguri".

Este posibil sa treaca ani pana cand acesti factori de risc devin vizibili, dar daunele se acumuleaza. Majoritatea utilizatorilor de steroizi nu fac analize frecvente, fie pentru ca nu vad necesitatea, fie pentru ca, subconstient, evita sa infrunte realitatea.

Problema este ca riscurile reale pentru sanatate cauzate de steroizi nu sunt "simtite". Fara analize, este usor sa crezi ca totul este in regula.

Cred ca adultii au dreptul sa isi traiasca viata cum doresc, atat timp cat nu fac rau altora. Totusi, este important sa prezentam riscurile reale si, poate, sa ajutam la minimizarea probabilitatii ca ceva rau sa se intample.

Referinte

  1. Anabolic androgenic steroid (AAS) abuse is associated with severe blood pressure (BP) increase and hypertension, new research reports. Endocrine Society. April 4, 2016.
  2. Anabolic Steroid Abuse Is Associated with Increased Systolic Hypertension Risk

Articole din aceiasi categorie

Hormonii steroizi si performanta sexuala - adevarul gol! Hormonii steroizi si performanta sexuala - adevarul gol! Cum iti influenteaza testosteronul sanatatea sexuala si viata sociala? Afla de aici! 03 Apr, 2023
Un supliment care creste anabolismul Un supliment care creste anabolismul Daca controlezi mTOR controlezi intrerupatorul care declanseaza sinteza proteinelor in muschi, ca raspuns la antrenamentele cu greutati. Iata un supliment care face asta. 15 Jul, 2019
alegerea unui supliment alimentar de calitate 10 sfaturi pentru achizitionarea de suplimente de calitate Nu mereu ce scrie pe eticheta unui supliment este si in cutie. Ca sa ai rezultatele asteptate alege numai suplimente de calitate. Iata 10 lucruri dupa care sa te ghidezi cand cumperi astfel de produse. 23 Oct, 2017
De ce sa iti iei toti nutrientii doar din mancare nu este ideal De ce sa iti iei toti nutrientii doar din mancare nu este ideal Dieta este si va ramane cea mai importanta. Dar sa elimini complet suplimentele nutritive si sa te bazezi doar pe mancare nu este solutia optima. Suplimentele isi au rolul lor. Iata de ce. 05 Mar, 2018
pacaleala pudrelor proteice bio Pacaleala pudrelor proteice bio Ai vazut reclame la diferite pudre proteice, in special din zer, care sustin ca provin din lapte de la vaci crescute cu iarba, fara antibiotice si hormoni. Probabil crezi ca sunt mult mai sanatoase si calitative, nu? Gresit! Sunt la fel ca orice alta pudra proteica, dar mult mai scumpe. Iata de ce! 11 Jun, 2018
Acneea, steroizii si cum scapi de cosuri Culturismul, steroizii si acneea Acneea este foarte des asociata cu utilizarea steroizilor, mai ales in culturism, unde se folosesc supradoze pentru a obtine masa musculara. Se pare ca cei care practica culturismul natural sunt mai putin predispusi la acnee. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.