Efectele steroizilor anabolizanti asupra inimii

Publicat in

S-a presupus de mult ca steroizii iti pot afecta negativ inima, dar este asta adevarat sau nu? Iata ce spun cercetari recente!

Multi nu isi dau seama ca steroizii anabolizanti si androgeni sunt de fapt versiuni sintetice ale testosteronului produs de corpul uman. Multi din steroizi variaza in adrogenicitate (capacitatea lor de a influenta anumite trasaturi fizice specifice sexului) si cat de anabolici sunt (cat de mult stimuleaza cresterea), dar la baza fac acelasi lucru ca testosteronul. 

Evident, exista o sub-categorie de sportivi care folosesc cantitati enorme ale acestor analogi ai testosteronului pentru perioade lungi de timp, iar acest fapt a intrat in atentia cadrelor medicale.

Vestile nu sunt bune! Conform unui studiu facut de cardiologisti americani, cantitati mari de steroizi, luate perioade lungi de timp, fac praf inima! Paradoxal, si nivelurile prea mici ale hormonului sef - testosteron- fac ravagii la fel de mari in sistemul cardiovascular, dar din motive diferite. Cum le impaci pe cele doua?

Ce iti pot face steroizii la inima?

Ar fi un titlu extraordinar de manea, dar nu despre asta este vorba! Steroizii anabolizanti fac muschii sa creasca. Inima, chiar daca este un alt tip de muschi fata de cei scheletici, ramane un muschi! Asa ca poate creste cand este expusa la steroizi anabolizanti.

Poate ca nu suna asa rau sa iti creasca inima, dar asta poate duce la ingrosarea peretilor inimii atat de mult incat sa isi piarda din elasticitate si sa aibe probleme in pomparea sangelui. Este ca si cum ai incerca sa storci ketchup dintr-o sticla foarte dura!

In al doilea rand, utilizarea cronica de steroizi duce la cresterea aterosclerozei coronariene. 

Ce au descoperit doctorii

Doctorii au cautat si gasit 86 de utilizatori de steroizi, toti luand astfel de substante in medie de 7 ani. Toti erau culturisti dedicati. Au recrutat si 54 de persoane care faceau sala dar nu luau steroizi. Sistemul cardiovascular la amblele grupuri a fost analizat si comparat. 

Apoi a fost masurata capacitatea inimii subiectilor de a pompa sange, alaturi de nivelurile de placa care le infundau vasele de sange. Au fost patru descoperiri principale:

  1. Utilizatorii de steroizi anabolizanti si androgeni au prezentat functii substantial deteriorate ale functiei ventriculului sistolic stang.
  2. Utilizatorii de steroizi anabolizanti si androgeni au prezentat si functii deteriorate ale ventriculului diastolic stang.
  3. Utilizatorii de steroizi anabolizanti si androgeni au prezentat o hipertrofie semnificativ mai mare a ventriculului stang fata de cei care nu luau steroizi.
  4. Utilizarea de steroizi anabolizanti si androgeni a fost asociata cu ateroscleroza coronariana crescuta, iar nivelul de ateroscleroza era direct corelat cu durata de timp de cand se foloseau steroizi. De fapt, nivelul de placa gasit in inimile lor era inspaimantator.

Cei din grupul care nu foloseau steroizi au avut in general rezultate normale la toate testele. Cu cat utilizarea de steroizi era mai lunga cu atat efectele secundare asupra inimii erau mai grave. Vasele de sange ale acestora nu prezentau semne prea grave de afectare in primii 5-7 ani, dar dupa aceast prag lucrurile se deteriorau mult si rapid! 

Daca exista vesti bune (daca li se poate spune asa) in acest studiu este ca cei care erau in afara ciclului in timpul studiului au avut ejectie mai buna a ventriculului sistolic stang (cat de puternic tasneste sangele din inima), sugerand ca o parte din probleme pot fi reversibile. 

Cercetatorii care au facut studiul au concluzionat ca utilizarea indelungata de steroizi anabolizanti si androgeni este asociata cu efecte adverse cardiace si ca poate fi o problema publica medicala nedescoperita inca

Cealalta fata a monedei testosteronului

Sa iei cantitati mari de testosteron sintetic este rau, dar la fel este si sa ai niveluri prea mici de testosteron natural. O meta-analiza enorma a examinat peste 100 de studii asupra testosteronului si a determinat ca nivelurile scazute de testosteron pot afecta sever inima, deseori manifestandu-se astfel:

  • Risc mai mare de boli cardiovasculare.
  • Ingustarea arterelor carotide. 
  • Cresterea incidentei anginelor pectorale.
  • EKG anormal.
  • Insuficienta cardiaca congestiva cu frecventa mai mare. 

Ce inseamna toate astea pentru tine?

Ce poti invata din astfel de studii este ca moderatia chiar conteaza! Daca te hotarasti sa iei steroizi anabolizanti, fa-o pe o durata scurta, pre-definita apoi inceteaza. 

Iar daca ai simptome de testosteron scazut fa-ti teste de sange sa vezi cum sta treaba. Dar si daca testul arata ca esti in parametrii, asta nu inseamna ca esti "normal", simptomele sunt cele care determina de cat testosteron are nevoie corpul tau. Asa ca daca sunt serioase, vorbeste cu un endocrinolog bun! 

Daca ajungi la terapia de inlocuire a testosteronului, tine cont ca orice peste 200 mg/saptamana este un mic ciclu de steroizi, mai mult pentru masa musculara decat pentru sanatate.

Referinte

  1. Aaron L. Baggish, Rory B. Weiner, Gen Kanayama, James I. Hudson, Michael T. Lu, Udo Hoffmann, Harrison G. Pope, " Cardiovascular Toxicity of Illicit Anabolic-Androgenic Steroid Use," Circulation, 2017;135:1991-2002.
  2. Rebecca Vigen, MD, MSCS1, et al., "Association of Testosterone Therapy With Mortality, Myocardial Infarction, and Stroke in Men With Low Testosterone Levels." JAMA. 2013;310(17):1829-1836

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.