Epicatechina este un fitochimical din plante clasificat ca un flavonol bioactiv. Se gaseste in cantitati foarte mici in multe alimente, dar ele mai bogate in epicatechina sunt ceaiul verde si ciocolata neagra. De departe sursa alimentara cea mai bogata este ciocolata neagra, continand in medie 3 mg de epicatechina pe gram.
Beneficiile epicatechinei
Epicatechina este un antioxidant foarte puternic si are capacitatea de a imita efectele insulinei prin cresterea activitatii acetilcolinesterazei, protejand proprietatile osmotice ale celulelor. S-a aratat ca poate ajuta si la protejarea inimii prin prevenirea peroxidarii lipidelor, inhibarea agregarii plachetare si dilatarea vaselor de sange prin controlul oxidului nitric.
Dar lucrul cel mai interesant pentru cei preocupati de aspectul fizic, epicatechina poate inhiba miostatina prin cresterea nivelelor de follistatin. Miostatina este o proteina clasificata ca miokina, rolul sau fiind de a limita cantitatea de masa musculara pe care o are corpul. Follistatin este tot o proteina, dar care inhiba efectele miostatinei, eliminand eficient aceasta bariera naturala de crestere a masei musculare.
Cercetarile asupra epicatechinelor
Exista mai multe studii privind efectele epicatechinei asupra miostatinei. Intr-un astfel de studiu cercetatorii au folosit subiecti de sex masculin si le-au dat aproximativ 170 mg/zi de epicatechina, ceea ce echivala in medie cu 2 mg/kg corp. La aceasta doza s-a produs o crestere de 50% a fillistatinului si o descrestere de 16,5% a miostatinei.
Intr-un alt studiu privind efectele epicatechinei in inhibarea miostatinei, cercetatorii au folosit un grup similar de subiecti, de aceasta data dozele de epicatechina fiind de 200 mg/zi. La unii subiecti cresterea de follistatin a fost de aproape 250% in doar 5 zile.
In privinta efectelor benefice asupra inimii, un studiu din 2007 a examinat efectele epicatechinei si rolul sau in imbunatatirea sanatatii generale. S-a descoperit ca suplimentarea regulata scade riscul de atac cerebral, boli cardiovasculare si diabet.
In final, intr-o alta asociere pozitiva cu compozitia corpului (raportul dintre masa musculara si cea grasa), intr-un studiu din 2012 s-a aratat ca ciocolata foarte bogata in epicatechina a ajutat la imbunatatirea compozitei corpului prin cresterea arderii grasimilor si promovarea cresterii masei musculare, chiar si atunci cand aportul caloric a fost usor mai crescut decat peste cel de mentinere.
Ce doze sunt recomandate
Dozele recomandate sunt de 1-2 mg/kg corp, indicatiile generale fiind de 150-200 mg/zi. Sunt dozele optime pentru cei care vor masa musculara fara grasime. Durata minima de administrare este de 4 saptamani si poate fi utilizata fara ciclizare. Ar fi destul de greu sa iti iei dozele necesare din ciocolata neagra, si aceasta metoda ar aduce si multe calorii asa ca cea mai buna metoda ramane suplimentarea.
Nu exista efecte secundare asociate cu aceste doze de epicatechina.
Referinte