Este de vina metabolismul pentru ca nu slabiti?

Publicat in

Cu totii stim pe cineva care mananca dezordonat si orice le pica in mana, dari nu se ingrasa. Pe de alta parte, ii stim si pe cei care parca sunt "blestemati", orice mananca se depune pe ei sub forma de grasime. Asa ca vine intrebarea: aceste exemple din lumea reala demonstreaza o mare prapastie metabolica intre diferiti indivizi?

Cu totii stim pe cineva care mananca dezordonat si nu se ingrasa. Cei care mananca junk food, inghetata, dulciuri, si uneori nici nu fac sport si nu se ingrasa mai deloc! Pe de alta parte, ii stim si pe cei care parca sunt "blestemati", orice mananca se depune pe ei sub forma de grasime. Asa ca vine intrebarea: aceste exemple din lumea reala demonstreaza o mare prapastie metabolica intre diferiti indivizi? Sa incercam sa raspundem acestei intrebari!

In primul rand, se poate manca neglijent, in sensul de junk food si fast food, fara sa te ingrasi. Asta nu pare corect pentru unii, si primul gand este ca cel care isi permite acest "lux" are un metabolism mult mai rapid. Exista ideea ca mancarea proasta automat ingrasa. Dar nu asa stau lucrurile! Excedentul caloric ingrasa, nu mancarea in sine. Exista multe persoane care nu sunt asa stricte cu calitatea mancarii, dar nu mananca prea mult, mentinand balanta calorica in echilibru. Lumea este confuza, de aceea trebuie privit tot contextul; in cele din urma este vorba de o ecuatie calorie versus calorie.

Astea fiind spuse, da exista diferente mari intre metabolismele oamenilor, si unii necesita mai putine calorii decat altii, mai ales femeile. Dar multi nu inteleg ce inseamna metabolism, asa ca atribuie totul mostenirii genetice. De obicei se rezuma la: gene bune = metabolism rapid, gene proaste = metabolism lent.
Adevarul este ca metabolismul bazal intre doua persoane de acelasi sex si aceeasi constitutie prezinta diferente foarte mici. Un metabolism ridicat inseamna ca o persoana arde multe calorii, atat prin metabolismul bazal (doar cand stam, caloriile arse pentru a ne mentine in viata) cat si cumulat cu toata activitatea dintr-o zi. Un metabolism lent inseamna un consum mai redus de calorii. Ceea ce nu realizeaza lumea este ca fiecare avem nevoi energetice diferite, si aceste nevoi sunt influentate de masa corporala (in special tesutul muscular), dieta si nivelul de activitate (si nu de geneticul fiecaruia). Ecuatia corecta a metabolismului este: persoana mare = metabolism rapid, persoana mica = metabolism mai redus.

O persoana care este mai mare si este activa poate arde 3200 de calorii intr-o zi, iar cineva mai mic si mai putin activ, 2500 de calorii pe zi. In cazul sexului feminin valorile scad si mai mult. Ideea este ca persoana cu metabolismul mai mare arde mai multe calorii pentru ca are un fizic mai mare si este mai activa, nu pentru ca a fost binecuvantata cu un genetic bun.

Dar exista persoane nascute cu un metabolism mai rapid decat al altora? Da, exista! Dar, daca iti adaptezi greutatea corporala si nivelul de activitate, diferenta se reduce simtitor. Doua persoane similare la constitutie si nivel de activitate au, de regula, metabolisme bazale apropiate. Doar in unele cazuri rare nivelele metabolismului variaza foarte mult intre doua persoane. Studiile efectuate in acest domeniu au ajuns la concluzia ca diferentele se situeaza undeva intre 3% - 8%.

Asa ca, diferentele pot fii de zeci pana la cateva sute de calorii. Motivele pentru care unele persoane slabesc greu sunt multe si complexe, vizand intregul stil de viata al respectivului(ei). In cazul femeilor, cineva mic de statura, care arde cam 1900 de calorii pe zi, nu poate scadea foarte multe calorii pe zi pentru a slabi. Daca scade 500 de calorii, se ajunge la 1400 pe zi, ceea ce este destul de putin, o astfel de dieta fiind dificila. Un barbat cu un consum caloric de 3000 de calorii pe zi, daca scade 500 de calorii, nu ii este la fel de dificil, avand restul de 2500 de calorii la dispozitie.

Problema este ca majoritatea oamenilor nu constientizeaza cat mananca de fapt, vorbind la nivel de calorii. Este suficient sa depasesti cu 200-300 de calorii pe zi nevoia ta, ca sa pui stop procesului de slabire si cu timpul sa te terzesti mai gras.

O alta problema este ca lumea se concentreaza doar pe dieta, si nu isi da seama ca antrenamentele cu greutati si cele aerobice o ajuta sa arda mai multe calorii, atat in timpul efortului cat si dupa.

Cea mai buna metoda de a creste metabolismul este sa il atacam din doua parti: dieta si sport. Doar prin dieta, metabolismul va incetini. Prin antrenamentul cu greutati, se mareste masa musculara, si impliciti si rata metabolica bazala. Desigur, pentru a face o diferenta notabila, trebuie acumulata ceva masa musculara. Cu toate acestea, un astfel de antrenament arde multe calorii, si ajuta la mentinerea masei musculare deja existente. Si pe langa antrenamentele cu greutati si cele aerobice, in balanta atarna destul de mult si restul activitatilor din zi (plimbari, curatenie in casa, etc.).

Unele alimente precum ardeii iuti sau ceaiul verde pot ridica rata metabolica, dar doar cu cateva procente. Asa ca cel mai eficient mod de a ne mari metabolismul este sa combinam toti acesti factori.

Si pentru cei mai plinuti, care se plang de un metabolism lent, toate studiile arata ca persoanele supraponderale au un metabolism mai mare decat cineva cu o greutate normala, datorita surplusului de kilograme. Asa ca, analizati-va stilul de viata cu atentie, si veti gasi cu siguranta motivul pentru care aveti un "metabolism lent", si nu este unul mostenit. Si tineti minte: nu va comparati cu altii, si nu urmati orbeste ce a functionat pentru altii; fiecare este unic, si putem afla ce functioneaza cel mai bine pentru noi prin incercari repetate.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.