Inainte de a pune in discutie trenbolonul in mod specific, trebuie sa revizuim cateva informatii despre toxicitatea hepatica. Dupa cum probabil stitii, ficatul este in fapt o masina de procesare si filtrare. Este deosebit de bun la ruperea substantelor si pregatirea lor pentru excretie, inclusiv a hormonilor. De aceea nu putem lua steroizi injectabili cum ar fi nandrolon, testosteron si boldenon sub forma de tablete. Corpul le va distruge si elimina inainte sa isi faca efectele. Aproape fiecare miligram va fi defalcat de ficat, transformat intr-un produs secundar solubil in apa si excretat prin rinichi. Aceasta provocare a fost intampinata direct de cercetatori la inceputul erai de cercetare a steroizilor anabolizanti.. Dar in cele din urma au gasit o solutie, chiar daca nu ideala.
Avem astazi multi steroizi anabolizanti orali. Cei mai multi dintre acestia au aceeasi modificare chimica. Daca te uiti la structurile lor moleculare,o sa observi o grupare suplimentara de metil la pozitia carbon-17. Aceasta "17 alfla alchilare" (despre care poti citi mai multe aici) ocupa o legatura care este necesara pentru a intreprinde o etapa importanta a metabolismului ... pentru a transforma o grupa hidroxil 17-beta a unui steroid intr-o cetona care nu este atat de functionala. Cu aceasta blocata, majoritatea steroidului nemodificat initial ajunge in sange, ar apare o problema: aceasta modificare pune o presiune mare pe ficati daca acest stres dureaza prea mult timp are loc o toxicitate notabila. Aceasta asociere este atat de puternica incat consideram toti steroizii orali 17 alfla alchilati ca fiind hepatotoxici (de fapt, majoritatea considera toti steroizii orali ca fiind toxici pentru ficati). Dar sunt steroizii orali singurii steroizi toxici pentru ficat, care trebuie sa ne ingrijoreze?
Nu este oral, nu este toxic?
Acest lucru ne duce la o simplificare de baza in andul steroizilor anabolizanti si androgeni (SAA). Steroizii orali sunt toxici pentru ficat. Ne pot dauna ficatului. Trebuie sa limitezi dozele si sa ii iei pentru perioade scurte de timp. Steroizii injectabili nu sunt toxici pentru ficat. Acestia sunt "siguri", astfel incat ii putem lua mult mai mult timp si in doze mai mari. Desigur, exista si exceptii atunci cand se folosesc steroizi inejctabili care au aceeasi structura chimica ca si cei orali. Un bun exemplu este stanozolol (Winstrol). Cu exceptia catorva astfel de steroizi credem ca putem sta linistiti daca folosim un steroid inejctabil cel putin in privinta ficatului. Si trenbolonul, desigur, este un steroid injectabil. Nu este 17-alchilat. Ar trebui sa fie sigur, nu? SA NU NE GRABIM!
Trenbolon, uneori toxic pentru ficat
Desigur, nu avem multe date clinice despre trenbolon pentru a le analiza. Nu este un medicament folosit in medicina umana vestica in zilele noastre. Nu a fost folosit astfel de zeci de ani si a fost extrem de rar intalnit chiar si inainte. Productia si utilizarea sa in prezent sunt aproape exclusiv ilicite (este considerat un steroid veterinar). Acest lucru inseamna ca nu exista studii clinice moderne. Datele care exista sunt in mare masura venite d ela utilizatorii de steroizi. Desi in general nu exista incidente, apar adesea suficiente rapoarte privind enzime hepatice crescute. Acestea provin, de obicei, de la barbati care iau doze foarte mari de trenbolon si apoi observa valori mari ale enzimelor hepatice la testele de sange. Ocazional, se observa efecte secundare mai grave.
Cateva studii de caz care implica trenbolon au aparut chiar si in literatura medicala in ultimii ani. Un incident provine dintr-un raport din decembrie 2016 publicat in "Journal of Sports Science". Se refera la un tanar culturist care sa prezentat la urgente cu icter sever, caracterizat printr-o ingalbenire notabila a pielii si a ochilor. Icterul a fost cauzat de hepatita colestatica sau obstructie a ductului biliar. Cu aceasta tulburare, caile biliare se blocheaza, iar ficatul nu mai poate elimina eficient bila. Bilirubina galbena se acumuleaza in tesuturile corpului. Acest lucru poate fi foarte grav daca este lasat netratat. Pacientul a fost tratat cu succes. In mod normal, se asociaza acest lucru cu steroizii orali, dar toxicitatea in acest caz a fost asociata exclusiv cu trenbolon enantat.
"Trenbolon nu este c-17 alfa-alchilata si, in general, nu este considerat un steroid hepatotoxic; Toxicitatea pentru ficat este putin probabila. Acest steroid are un nivel ridicat de rezistenta la defalcarea hepatica, totusi, si toxicitatea hepatica semnificativa a fost observata la culturistii care abuzeaza de trenbolon. Desi putin probabil, hepatotoxicitatea nu poate fi complet exclusa, in special le doze mari."
Cred ca sfatul de baza este: poate ca ar trebui ca profilul trenbolonului sa fie actualizat, punand un accent putin mai mare pe riscul hepatic, avand in vedere numarul tot mai mare de rapoarte de aparitie sau de vatamare. De asemenea, este timpul sa nu mai luam in considerare trenbolonul ca fiind "doar un steroid injectabil" in cazul toxicitatii hepatice. Este adevarat ca nu este posibil sa cauzeze probleme hepatice grave. Dar, din nou, daca este abuzat poate face si asta. Trenbolon este un medicament din "zona gri" ... un avertisment bun ca nu toate lucrurile pot fi plasate pe o parte a unei baricade . Asa cum este intotdeauna un sfat bun cu steroizi, FII PRECAUT!
Referinte