Exercitiile fizice si viata sexuala la femei

Publicat in

Cum este influentata viata sexuala a femeilor de activitatea fizica sau de lipsa ei.

Oamenii sunt complecsi. Femeile in special sunt mai complicate (raportat la cat stim despre fiziologia lor unica) pentru ca asupra fiziologiei lor s-au facut mai putine cercetari, comparativ cu cele facute pe barbati. Se studiaza la greu disfunctiile erectile, dar la femeiel disfunctiile sexuale nu sunt atat de vizibile ca la barbati si nu exista un echivalent real, asa ca subiectul se complica. Dar si femeile sufera de libidou scazut, ceea ce poate afecta negativ calitatea vietii

Un studiu din S.U.A. arata ca 58% dintre femeile intervievate au raportat functii sexuale diminuate, ceea ce include libidou scazut, dificultati in a avea orgasm si prezenta durerilor in timpul sexului. Uimitor, functiile sexuale afectate negativ sunt mai raspandite decat depresia si anxietatea sociala. Si mai rau, cele care sufera de disfunctii sexuale isi pot inrautati situatia fara sa isi dea seama. Cei cu disfunctii sexuale intra in situatii sexuale cu asteptari negative si atentia le este captata mai ales de stimulii non-erotici, ceea ce creeaza anxietate si reduc nivelurile de excitare, perpetuand experienta proasta si ducand in viitor la evitarea situatiilor sexuale

Evitarea este un factor cheie in mentinerea disfunctiilor sexuale prin prevenirea experientelor noi de invatare care ar pueta schimba perceptia asupra experientei sexuale si in timp asta va schimba si mentalitatea individului. 

Nu este surprinzator, avand in vedere ca principalul motiv pentru care vrei sa faci sex este placerea; daca nu o ai, de ce sa mai faci? Daca experienta sexuala nu este placuta, o viitoare experienta sexuala este mai putin probabila si insusirea aceasta a aspectelor negative continua ingreunand posibilitatea de a crea experiente placute sexual. 

Este un lucru important pentru ca satisfactia sexuala face parte din starea de bine generala a femeilor de varsta mijlocie, destul de mult incat activitatea sexuala a fost legata de ameliorarea sanatatii fizice si psihice. Sa nu mai mentionam ca placerea sexuala este asociata cu casnicii mai bune. 

Alti factori importanti care pot duce la disfunctii sexuale:

  • Pierderea vigorii prin inaintarea in varsta. 
  • Schimbari in structura familiei.
  • Neputinta de a ramane insarcinata. 
  • Pierderea unui partener sexual.
  • Vina sau rusinea de dorintele sexuale.
  • Dificultati in cuplu.
  • Medicamente care pot afecta negativ libidoul. 

 crestere sani

Ce pot face femeile pentru o viata sexuala mai buna?

Un studiu pe 360 de femei sanatoase cu varste intre 40 si 65 de ani, a descoperit ca:

  • 67% din participante au raportat disfunctii sexuale.
  • Femeile care aveau o calitate redusa a vietii erau de 6,6 ori mai predispuse sa aibe disfunctii sexuale, comparativ cu cele cu o calitate mai mare a vietii. 
  • Cele mai mari probleme privind viata sexuala erau in randul celor cu varste intre 56 si 65 de ani. 
  • Activitatea fizica poate influenta sexualitatea la femeiel de varsta mijlocie. 78,9% din femeile sedentare au raportat disfunctii sexuale, pe cand in randul celor foarte active doar 57,6%.

Un alt studiu care a cercetat subiectul a descoperit o corelatie intre nivelurle mai mari de grasime si disfunctii sexuale la femei. Indexul de masa corporala mai mare nu a influentat negativ obtinerea placerii sau durerile din timpul sexului Dar a afectat negativ gradul de excitare, lubricatia, orgasmul si satisfactia. Practic, femeile care au o problema cu imaginea de sine si increderea in sine, au experiente sexuale mai proaste. 

Studii facute pe femei obeze au arata si ele o puterncia corelatia intre satisfactia sexuala precara si indexul de masa corporala. 

Ce inseamna toate acesta pentru tine

In primul rand, trebuie sa intelegi ca multe femei nu au o viata sexuala atat de satisfactoare precum ar putea avea, asa ca daca esti in aceasta categorie, nu esti o anomalie, ci este ceva comun. Si este important, pentru ca satisfactia sexuala si functiile sexuale imbunatatesc calitatea generala a vietii. 

Vestea buna este ca exista studii care leaga nivelul de fitness de activitatea sexuala. Cu cat esti mai fit, cu atat ai sanse mai mari sa ai o viata sexuala reusita. Si este valabil pentru fete de 18 ani pana la femei de 70 de ani! Un studiu a legat intensitatea exercitiilor fizice facute cu excitarea sexuala, fecrevnta dorintelor sexuale, frecventa partidelor de sex si orgasmele. Si cum nu ar fi suficient, frecventa exercitiilor fizice afecteaza pozitiv in mod direct frecventa dorintelor sexuale. 

Tensiunea arteriala proasta poate avea un impact negativ asupra functiilor sexuale, atat la barbati cat si la femei. Exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea tensiunii arteriale si implicit si a functiilor sexuale, prin imbunatatirea fluxului de sange catre organele genitale. 

Un alt motiv pentru care cercetatorii cred ca exercitiile fizice au impact pozitiv asupra vietii sexuale este cresterea nivelurilor de testosteron. Nivelurile mici de testosteron afecteaza negativ viata sexuala atat la barbati cat si la femei! 

Femeile cu hormoni androgeni (testosteron) mai redusi au niveluri mai mici de dorinta sexuala. Unele studii au administrat doze mici de testosteron, 300 mcg/zi sub forma de plasturi cu testosteron, unor femei cu probleme hormonale, si toate au inregistrat imbunatatiri ale vietii sexuale. Dar inainte de a fugi la farmacie dupa plasturi cu testosteron, sa cautam ceva solutii naturale.

antrenament special femei

Cresc exercitiile fizice testosteronul la femei? 

Un studiu a cercetat efectele exercitiilor fizice acute auspra dorintei sexuale si nivelurilor de testosteron. La studiu au luat parte 16 femei cu varste intre 18 si 45 de ani. Toate erau sanatoase singura diferenta fiind ca un grup facea 20 de minute de banda pe zi si celelalte erau sedentare. Masuratorile excitarii sexuale au indicat ca grupul activ fizic avea un grad mai mare de excitare dupa efort. Dar se pare ca acest lucru nu era legat de nivelurile de testosteron, neexistand diferente intre grupuri in aceasta privinta. 

Un alt studiu a comparat efectele asupra femeilor a unor antrenamente cu greutati de tip circuit contra unor antrenamente cu greutati cu volum mare, periodizate. La finalul a 24 de saptamani, grupul care a urmat antrenamentul cu volum mare periodizat avea cresteri semnificativ mai mari ale testosteronului, comparativ cu nivelurile de baza si cu nivelurile celuilalt grup. 

Asadar, putem trage concluzia ca daca urmaresti cresterea nivelurilor de testosteron, cel mai indicat este sa urmezi un program de antrenament cu greutati de tip bodybuilding, cu volum mare si faze de intensificare si acumulare. 

Si exercitiile cardiovasculare pot ajuta la imbunatatirea libidoului, dar incearca sa faci exercitii intense, precum HIIT sau sprinturi, acestea crescand si nivelurile de testosteron mai mult decat cardio clasic. 

Referinte

  1. Stephenson, K. R., & Meston, C. M. (2015). Why is impaired sexual function distressing to women? The primacy of pleasure in female sexual dysfunction. The journal of sexual medicine, 12(3), 728-737.
  2. Cabral, P. U., Canário, A. C., Spyrides, M. H., Uchôa, S. A., Eleutério Jr, J., & Gonçalves, A. K. (2013). Determinants of sexual dysfunction among middle‐aged women. International Journal of Gynecology & Obstetrics, 120(3), 271-274.
  3. Esposito, K., Ciotola, M., Giugliano, F., Bisogni, C., Schisano, B., Autorino, R., … & Giugliano, D. (2007). Association of body weight with sexual function in women. International journal of impotence research, 19(4), 353.
  4. Yaylali, G. F., Tekekoglu, S., & Akin, F. (2010). Sexual dysfunction in obese and overweight women. International journal of impotence research, 22(4), 220.
  5. Jiannine, L. M. (2018). An investigation of the relationship between physical fitness, self-concept, and sexual functioning. Journal of Education and Health Promotion, 7.
  6. Weaver, A. D., & Byers, E. S. (2006). The relationships among body image, body mass index, exercise, and sexual functioning in heterosexual women. Psychology of Women Quarterly, 30(4), 333-339.
  7. Bortz 2nd, W. M., & Wallace, D. H. (1999). Physical fitness, aging, and sexuality. Western Journal of Medicine, 170(3), 167.
  8. Morris, D., Marshall, S. A., & Demers, D. (2018). Exercise Predictors of Self-Reported Sexual Performance among Healthy Adults. International Journal of Health Sciences, 6(1), 1-16.
  9. Turna, B., Apaydin, E., Semerci, B., Altay, B., Cikili, N., & Nazli, O. (2005). Women with low libido: correlation of decreased androgen levels with female sexual function index. International journal of impotence research, 17(2), 148.
  10. Davis, S. R., Moreau, M., Kroll, R., Bouchard, C., Panay, N., Gass, M., … & Koch, H. (2008). Testosterone for low libido in postmenopausal women not taking estrogen. New England Journal of Medicine, 359(19), 2005-2017.
  11. Simon, J., Braunstein, G., Nachtigall, L., Utian, W., Katz, M., Miller, S., … & Rodenberg, C. (2005). Testosterone patch increases sexual activity and desire in surgically menopausal women with hypoactive sexual desire disorder. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 90(9), 5226-5233.
  12. Hamilton, L. D., Fogle, E. A., & Meston, C. M. (2008). The roles of testosterone and alpha-amylase in exercise-induced sexual arousal in women. The journal of sexual medicine, 5(4), 845-853.
  13. Marx, J. O., RATAMESS, N. A., NINDL, B. C., GOTSHALK, L. A., VOLEK, J. S., Dohi, K. E. I. I. C. H. I. R. O., … & HÄKKINEN, K. (2001). Low-volume circuit versus high-volume periodized resistance training in women. Medicine & Science in Sports & Exercise, 33(4), 635-643.
  14. Linnamo, V., Pakarinen, A., Komi, P. V., Kraemer, W. J., & Häkkinen, K. (2005). Acute hormonal responses to submaximal and maximal heavy resistance and explosive exercises in men and women. Journal of strength and conditioning research, 19(3), 566.
  15. Kraemer, W. J., Fleck, S. J., Dziados, J. E., Harman, E. A., Marchitelli, L. J., Gordon, S. E., … & Triplett, N. T. (1993). Changes in hormonal concentrations after different heavy-resistance exercise protocols in women. Journal of applied physiology, 75(2), 594-604.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.