Valoarea strugurilor (Vitis vinifera) a fost folosita atat nutritional cat si medical de mii de ani. Grecii si egiptenii sustineau ca strugurii au puteri vindecatoare cu mai bine de 6000 de ani in urma. Vracii europeni foloseau un extras din seva vitei de vie ca sa creeze un unguent care trata bolile de ochi sau piele. Strugurii erua folositi si la o sumedenie de alte lucruri, precum oprirea durerilor, inflamatiilor si sangerarilor, in special cele provocate de hemoroizi.
Soiuri diferite de struguri erau folosite pentru a trata afectiuni diferite. Strugurii necopti erau des folositi pentru tratarea durerilor de gat, pe cand stafidele (struguri uscati) erau folositi pentru a trata constipatia si setea. Si strugurii copti erau folositi pentru a trata alte afectiuni, majore sau minore, precum infectii ale pielii, varicela, holera, boli ale ficatului sau greata.
Beneficiile extractului din samburi de struguri
Astazi, privim samburii strugurilor din doua perspective - ca pe niste antioxidanti sau pentru a trata anumite boli de inima.
Un studiu recent asupra unor voluntari sanatosi a descoperit ca suplimentarea cu extract din samburi de struguri a crescut drastic nivelele antioxidantilor din sange. Antioxidantii ajuta la oprirea si distrugerea radicalilor liberi, compusi care se gasesc in corp si deterioreaza membranele celulelor, obstructioneaza activitatea ADN-ului si pot chiar omori celule. Radicalii liberi pot aparea fara stimuli externi, sa se produca in corp in mod natural. Imbatranirea, precum si bolile de inima si cancerul sunt afectate direct de radicalii liberi. Antioxidantii din samburii de struguri pot reduce sau preveni stricaciunile produse de radicalii liberi.
Celalalt mare beneficiu al suplimentelor nutritive cu extract din samburi de struguri este ca au flavonoide. Vinul rosu cu flavonoide ajuta la protejarea inimii si poate chiar sa previna oxidarea LDL, adica partii intunecate a colesterolului. Acest fel de colesterol, cand este oxidat, poate provoca rigidizarea arterelor si chiar arteroscleroza. Alte studii au aratat ca exista o legatura intre consumul de flavonoide si o descrestere a riscului de moarte din cauza bolilor coronariene.
Pot exista si alte beneficii minore ale suplimentarii cu extract din samburi de struguri, majoritatea utile celor care sufera de tensiune arteriala crescuta, pancreatita si cancer.
Cine sa se suplimenteze cu extract din samburi de struguri?
Adultii sanatosi, cat si cei care sufera de o boala, pot beneficia de pe urma suplimentarii cu extract din samburi de struguri, datorita abilitatii lor de a lupta cu radicalii liberi. Indiferent de gen, varsta si conditie medicala, radicalii liberi sunt nocivi organismului si combaterea lor este mereu o idee buna.
Cei care practica sport pot beneficia de pe urma suplimentarii printr-o recuperare mai buna dupa efortul fizic, activitatile fizice intense creand radicali liberi peste medie. Dar este important de mentionat ca nu trebuie sa te suplimentezi cu extract din samburi de struguri, sau orice alt supliment cu antioxidanti, imediat dupa antrenamente, radicalii liberi avand un rol in crearea stresului necesar pentru construirea de nou tesut muscular.
Dozele pentru adulti sunt cuprinse intre 25 si 150 mg/zi, de 1-3 ori pe zi. Nu s-au efectuat studii auspra suplimentarii cu aceste produse la copii, asa ca nu se recomanda administrarea lor acestei categorii de varsta. Pentru copii, a manca strugurii ca atare ramane optiunea cea mai sigura.
Are extractul din samburi de struguri efecte secundare?
Ierburile si extractele naturale sunt foarte eficiente la combaterea unor boli sau intarirea corpului. Dar acestea contin si anumite elemente care pot declansa anumite efecte secundare. Pot si sa interactioneaza cu alte extracte sau medicamente. De aceea este mereu bine sa se ceara parerea unui medic specialist inainte de a incepe administrarea unor astfel de extracte din plante.
Acestea fiind spuse, extractul din samburi de struguri este considerat sigur in dozele mentionate mai inainte. Gravidele si mamele care alapteaza nu ar trebui sa foloseasca aceste suplimente. Nici cei care iau medicamente de subtiere a sangelui, pentru ca poate creste sansele de sangerare.
Referinte