Raspunsurile la doua intrebari privind felul cum mananci pot prezice felul cum arati. Iata intrebarile:
- Esti o persoana care mananca repede, mananca incet sau mananca in ritmul ideal?
- Comparativ cu amicul cel mai bun, unchiul preferat sau oricine altcineva cu care iei masa in mod regulat, mananci mai repede ca ei, mai incet ca ei sau la fel ca ei?
Daca te consideri cineva care mananca repede - cineva care intrece un lup la un concurs de mancat - sau daca ai observat ca de regula esti primul care isi termina masa, probabil ca nu esti atat de definit pe cat ai vrea si iti este greu sa acumulezi masa musculara. Sunt sanse si sa te simti prost in multe momente.
Daca se aplica in cazul tau, asta confirma descoperirile unui studiu epidemiologic facut de cercetatori lituanieni. Acestia au observat ca cei care mananca repede au de doua ori mai multe sanse sa dezvolte diabet de tip II. Bazat pe aceasta observatie si ce stim despre insulina, viteza cu care mananci influenteaza cert eficienta insulinei in corp.
Daca secretia insulinei este ingreunata, asa cum se intampla cand mananci repede, nutrientii NU sunt transportati la muschi la fel de eficient precum sunt transportati la celulele grase. Insemna si ca cel mai probabil nu absorbi nutrientii la fel de bine. Daca mananci repede mult timp, pe langa ca iti afectezi felul cum arati iti vatamezi si metabolismul si risiti sa te pricopsesti cu diabet de tip II.
Redu ritmul in care mananci
Niciun studiu nu dovedeste sau infirma o ideea, credinta sau teorie cu certitudine de 100%, dar acesta pare sa fie exact. Daca mananci repede, insulina nu isi face treaba si intregul mecanism complex al digestiei este afectat negativ. Nutrientii nu se absorb toti iar macronutrientii ajung in depozitele de grasime in loc de muschi.
Si in cele din urma, daca mananci mai incet, mananci mai putin, asa cum au demonstrat nenumarate studii, ceea ce inseamna mai putina grasime corporala.
Incearca sa te temperezi atunci cand mananci punand fruculita sau lingura jos intre imbucaturi. De asemenea, nu sta pe facebook si nu trimite mesaje de pe telefon cand mananci, pentru ca subconstientul va prelua controlul si iti va creste viteza cu care duci mancarea la gura. Fii constient de fiecare inghititura si fa din fiecare masa un ritual, fiind atent la ce faci, la textura mancarii, la gust, la simturi. Corpul te va rasplati pentru asta!
Referinte
- Radzeviciene L1, Ostrauskas R. "Fast eating and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study." Clin Nutr. 2013 Apr;32(2):232-5.