In ultima perioada a avut loc o schimbare culturala. Pana acum ceva ani, ultimul lucru pe care si-l dorea o femeie era un fund mare. Dar de cand cu Kim Kardashian si altele de genul acesta, a aparut moda de a incerca sa ai un fund cat mai mare prin interventii chirurgicale, injectii cu grasime, antrenamente maraton tintite numai catre fesieri sau pur si simplu mancat mai mult.
Din pacate aceasta moda lasa pe planul doi calitatea, simetria si aspectul placut al fundului. Si aici apare ironia. Exista cercetari care sugereaza ca femeile cu fund mare sunt mai sanatoase si traiesc mai mult; ca grasimea in plus de pe glutei le protejeaza de boli cardiovasculare si chiar boli metabolice.
Ce determina marimea fundului?
In general, marimea fundului este determinata de patru factori:
- Structura osoasa a pelvisului.
- Punctele de origine si insertie ale muschilor gluteali.
- Marimea muschilor fesieri.
- Cata grasime se afla pe muschii fesieri.
In mare parte, fundurile mari se nasc, nu se fac. Toti factorii de mai sus sunt genetici. Primii doi sunt aproape sigur controlati de mai multe gene; cecetatorii au raportat in jurnalul stiintific "Genome" ca, cel putin la oi, o mutatie a unei singure gene (numita callipyge, din greaca, si inseamna "fese frumoase") face ca unele animale sa aibe un fund neobisnuit de musculos.
Daca aceeasi gena exista si la oameni inca nu se stie, dar un lucru pare a fi sigur: un fund mare vine cu anumite beneficii pentru sanatate.
Cercetatorul de la Oxford, Dr. Konstantin Manolopoulos, a analizat 16 000 de femei si a descoperit ca grasimea de pe coapse si o circumferinta mare a soldurilor, spre deosebire de grasimea de pe burta, sustine sanatatea si are un factor protector in sine.
Se pare ca grasimea abdominala este mult mai activa in acumularea si eliberarea de grasime dupa exercitii fizice intense sau perioade de infometare. In schimb, grasimea de pe coapse si fund este folosita pentru stocare pe termen mult mai lung.
Grasimea stocata aproape de stomac elibereaza acizi grasi liberi care merg prin corp si sunt depozitati in organe precum ficat, lucru asociat cu diabet, rezistenta la insulina sau boli de inima. Acest tip de grasime elibereaza si citokine inflamatorii, care provoaca si mai multe probleme de sanatate.
Coapsele si fundul "blocheaza" grasimea acolo si secreta hormoni benefici precum leptina si adiponectina.
Un fund mare deseori inseamna o talie ingusta
O femeie poate face din fund tinta principala a antrenamentelor cu greutati pentru a il mari, dar cel mai probabil fundurile mari sunt venite de sus (adica sunt genetice).
Femeile "dotate genetic" cu un fund mare, care si beneficiaza de efectele protetcive de care vorbim in acest articol, pot fi identificate cu usurinta - au o proportie umitoare intre solduri si talie.
Aceste femei cu fund mare isi pot regla greutatea mult mai usor decat alte femei, probabil datorita nivelelor mai mari de leptina si adiponectina, ceea ce explica si supletea relativa din restul corpului, in special in talie.
Femeile care nu au gene pentru un fund mare, dar au funduri mari din cauza mancatului excesiv si lenei, cel mai probabil au grasime peste tot si nu beneficiaza de efectele pozitive ale femeilor care se nasc cu genele pentru un fund pronuntat.
Referinte
- Manolopoulos, Marcos, et al. "Gluteofemoral body fat as a determinant of metabolic health," International Journal of Obesity, 2010, Jun;34(6): 949-59.