Multe cupluri incep sa se antreneze impreuna la sala, dar in timp descopera ca nu este ideal, asa ca ajung sa se antreneze separat, Exista un motiv pentru asta. De fapt mai multe.
Fete contra baieit, in sala de forta
Cand vine vorba de antrenamentele cu greutati, barbatii si femeile nu sunt atat de diferiti. Dar cu cat o femeie devine mai avansata, cu atat trebuie sa egaleze mai fin antrenamentele. Iata diferentele acceptate de toata lumea:
- Femeile nu au aceeasi capacitate de a activa la fel de multe fibre musculare ca barbatii. Asa ca, de regula, au nevoie de cateva repetari in plus pe set pentru a stimula complet muschii. Daca un program de antrenament pentru o femeie a fost conceput avand in minte un barbat si sa zicem ca presupune sa faca 10 repetari pe set, ar fi mai bine sa faca 12 repetari. Daca forta este scopul, femeile beneficiaza mai mult daca fac 3-6 repetari, spre deosebire de barbati care fac 1-5 repetari.
- Pentru a stimula la fel de mult muschii ca un barbat, o femeie are nevoie de 1-2 seturi in plus ale aceluiasi exercitiu.
- Femeile necesita mai putina odihna intre seturi. Si aici apare discrepanta majora intre cuplurile care se antreneaza impreuna.
Odihna
Iata ce observa majoritatea cuplurilor care se antreneaza impreuna. Sa zicem ca Bobita si Leana decid sa faca ramat din sezut. Leana face prima, ca asa este elegant! Cat timp se odihneste, Bobita isi face setul lui. Dupa un set de fiecare, incep sa apara problemele.
Femeile se recupereaza mai repede intre seturi. Au o capacitate de anduranta mai buna decat barbatii. Asa ca Bobita nu este gata de urmatorul set cand termina Leana. Iar Leana este gata sa isi faca setul inainte sa termine Bobita.
Bobita nu are parte de suficienta odihna intre seturi si asta ii va afecta forta de la set la set. Daca se odihneste suficient, Leana se plictiseste, se raceste si posibil sa isi piarda concentrarea.
De ce se intampla asta?
Un studiu de la Universitatea din Waterloo ne spune ca femeile pot procesa oxigenul mai rapid decat barbatii. Totul se rezuma la absortia oxigenului si extractia oxigenului muscular. Femeile din acest studiu care a utilizat benzi de alergare "...au intrecut barbatii cu 30% manipulare mai rapida a oxigenului in tot corpul". Practic, muschii fetelor extrag oxigen din sange intr-un ritm mai alert decat muschii baieitilor.
Daca esti incepatoare, acest fapt nu va fi prea vizibil si nu il vei simti prea tare. Dar cu cat ai mai multa experienta la antrenamente, cu atat devine mai evident.
Mergi impreuna cu iubitul la sala, fa si dus impreuna cu el dupa antrenament, dar nu fa aceleasi exercitii in acelasi timp, cu aceleasi perioade de odihna. Veti avea de suferit amandoi!
Referinte
- Thomas Beltrame, Rodrigo Villar, Richard L. Hughson. Sex differences in the oxygen delivery, extraction, and uptake during moderate-walking exercise transition. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2017; 42 (9): 994 DOI: 10.1139/apnm-2017-0097