Chiar daca "istoria" ne invata ca barbatii ies in fata cand vine vorba de carat lucruri grele, doborat copaci si castigat batai in baruri, lururile nu stau chiar asa.
Studiul facute de "Proceedings of the National Academy of Scientists of the United States of America" a descoperit ca femeile au sanse mai mari de supravietuire fata de barbati in situatiile care pun viata in pericol.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie prin compararea ratelor de deces ale barbatilor si femeilor in perioadele de foamete, epidemii si sclavie. Singurele doua exceptii au fost in cazul sclavilor de pe plantatiile din Trinidad, in secolul 19, si a scalvilor eliberati din Liberia, in aceeasi perioada.
Mai ales in cazul copiilor, persoanele de sex feminin aveau sanse mult mai mari de supravietuire decat persoanele de sex masculin. Au fost studiate si alte cazuri - foametea din Ucraina din 1933, foametea din Suedia intre 1772 si 1773, epidemia de pojar din Islanda din 1846 si 1882, foametea din Irlanda in 1845. In toate aceste cazuri femeile au trait mai mult decat barbatii.
Si da, vorbim de forta biologica, dar asta nu inseamna ca o femeie nu poatea avea aceesi forta fizica cu un barbat (de aceeasi talie, greutate si compozitie a corpului). Asa ca doamnelor nu va sfiiti de antrenamentele cu greutati si nu cautati scuze sa nu va antrenati "precum barbatii". Sunteti mai puternice decat credeti si daca va folositi forta la potential maxim o sa urmeze si rezultatele in privinta aspectului fizic.
Referinte
- Virginia Zarullia, Julia A. Barthold Jonesa, Anna Oksuzyanc, Rune Lindahl-Jacobsena, Kaare Christensena, si James W. Vaupela. Women live longer than men even during severe famines and epidemics.