Functionarea optima a glandei tiroide la femei

Publicat in

Problemele la glanda tiroida devin din ce in ce mai frecvente, iar femeile sunt mai predispuse la astfel de complicatii. Aici gasesti 11 sfaturi prin care sa ai grija de tiroida pentru a fi sanatoasa si a arata bine.

Glanda tiroida are un impact foarte mare asupra felului cum te simti si perfromezi. O glanda in forma de fluture asezata in partea din fata a gatului, tiroida elibereaza hormoni care regleaza rata metabolica prin manipularea activitatilor enzimatice, temperaturii corpului si nivelelor de energie. Este implicata si in functionarea inimii si activarea sistemului nervos.

Problemele la galnda tiroida sunt din ce in ce mai frecvente, iar femeile tind sa fie mai afectate. Cauzele sunt multiple, de la cresterea ratei de obezitate si diabet, pana la expunerea la chimicale si teste mai bune, care depisteaza mai eficient astfel de dereglari. Functia glandei tiroide poate fi compromisa in doua feluri:

Hipertiroidism; se intampla cand tiroida este prea activa si elibereaza prea multi hormoni crescand ritmul cardiac, temperatura corpului si declanseaza pofta de mancare. Cei cu hipertiroidism au dificultati in a creste in greutate, ceea ce poate suna ca un lucru bun in zilele noastra obsedate de slabire, dar reduce drastic calitatea vietii, ducand la insomnii, iritabilitate si incapacitatea de a construi masa musculara si de a obtine formele sexy pe care si le doresc toate femeile.

Hipotiroidism; se intampla cand glanda tiroida are o activitatea pra mica si se produc prea putini hormoni. Este asociata cu temperatura mica a corpului, rata metabolica redusa, procente mari de grasime corporala si oboseala cronica.

Hipotiroidismul este inselator pentru ca analizele pot arata normal, dar glanda tiroida sa fie lenta. Termenul medical in aceasta situatie este hipotiroidism bland (subclinic). Glanda functioneaza dar hormonii ei nu isi pot exercita efectele pozitive asupra tesuturilor, ceea ce creeaza simptome si calitate scazuta a vietii. 

Iata 11 sfatuiri prin care iti poti mentine sanatoasa glanda tiroida.

1) Consulta un doctor cu experienta

Multi oameni au rezultate proaste cand sunt tratati pentru probleme ale glandei tiroide. Endocrinologii de duzina care trateaza problemele tiroidei deseori evalueaza doar TSH-ul fara a testa si alti hormoni tiroidieni care sa arate tabloul clinic complet. 

Un doctor cu experienta va face o serie intreaga de teste, inclusiv totalul T3, T3 liber si T4, rT3, anti-thiroglobulina si anti-TPO. Vor evalua si alte sisteme din corp (glicemie, insulina, cortizol, melatonina, androgeni si estrogeni) si vor pune intrebari pentru a face o anamneza cat mai corecta si a pune un diagnostic cat mai exact.

2) Redu stresul si cortizolul

Functionarea optima a glandei tiroide este rezultatul unor cascade hormonale, pe care cortizolul prea ridicat le va afecta negativ. Cand in circulatie exista prea mult cortizol acesta va bloca eliberarea de hormoni tiroidieni si va inhiba conversia hormonului tiroidian inactiv (T4) in forma activa T3. 

3) Echilibreaza glicemia

Cand glicemia este neregulata, cortizolul creste si corpul incearca sa mentina nivelele de energie prin inhibarea eliberarii de TSH si conversia T3. Controlul glicemic se obtine cel mai bine prin planificarea meselor in jurul proteinelor de calitate, grasimilor sanatoase si carbohidratilor complecsi. De exemplu, somon cu legume si oleaginoase sau o omleta cu rosii, ardei, ciuperci, verdeturi si branza. Evita bauturile indulcite, carbohidratii rafinati si alte alimente procesate.

4) Fa sport

Exercitiile fizice fac minuni pentru balanta hormonala si reseteaza functia axei HPA care regleaza eliberarea de hormoni tiroidieni. Ajuta si la diminuarea efectelor negative aparute ca urmare a dereglarii tiroidei prin cresterea metabolismului, mentinerea masei musculare, arderea caloriilor, reducerea stresului si cresterea sensibilitatii la insulina. 

5) Nu taia prea mult caloriile

De fiecare data cand ai un deficit caloric pentru o perioada mare de timp, eliberarea de T3 este redusa. Corpul raspunde rapid la un aport de hrana mic, pentru ca este perceput ca o amenintare la supravietuire. Cand tai caloriile mancate corpul reduce activitatea glandei tiroide, scazand eliberarea de T3 si temperatura corpului pentru a arde mai putine calorii pe zi.

Desigur, daca vrei sa slabesti, trebuie sa creezi un deficit caloric. Dar secretul este de a evita reducerea excesiva a caloriilor - sub 1500 de calorii pe zi este de rau pentru tiroida. Include zile de "realimentare" in care mananci mai mult ca sa eviti dereglarile tiroidei cand vrei sa slabesti.

6) Foloseste realimentari daca urmezi o dieta low-carb

Dietele foarte sarace in carbohidrati pot duce la scaderi ale functiilor tiroidei pentru ca insulina (hormonul eliberat pentru gestionarea glicemiei) este necesara pentru conversia T4 in T3. O metoda de a evita scaderile functiilor glandei tiroide este de a cicliza carbohidratii, avand 1-2 zile pe saptamana in care mananci mai multi carbohidrati, in functie de nivelele de grasime si activitatea fizica. 

7) Nu manca multe alimente cu soia

Soia contine goitrogeni, chimicale care suprima functiile glandei tiroide. Putina soia din miso sau edamame, o data pe saptamana, nu va afecta tiroida, dar soia este omniprezenta in produsele procesate, pe care multi le mananca zi de zi.  Pe langa consumul mai mic de lapte de soia si tofu, ai grija la alimentele procesate care contin proteine din soia sau ulei de soia.

8) Gateste termic legumele crucifere

Legumele crucifere, inclusiv broccoli, varza si conopida contin goitrogeni. Nu trebuie sa renunti la aceste aliment, fiind extrem de hranitoare si benefice. Dar este o idee buna sa NU le mananci crude. Gatirea termica dezactiveaza goitrogenii.

9) Evita expunerea la chimicale

Un mare hop, dar nestiut de multi, in buna functionare a tiroidei este supraincarcarea corpului cu chimicale care intrerup asimilarea iodului in glanda tiroida. Expunerea la clor si florura in apa si bromina in uleiurile procesate si colorantii artificiali, produce eliminarea iodului din corp. Investeste intru filtru de apa si evita bauturile si alimentele procesate, care contin indulcitori artificiali.

10) Protejeaza-ti intestinele

Intestinele sunt centrul de comanda al productiei de hormoni si neurotransmitatori. 20% din conversia hormonilor tiroidieni are loc in intestine, dar si cortizolul si diferitii neurotransmitatori sunt afectati de sanatatea intestinelor. Foloseste probiotice, mananca alimente cu probiotice si legume cu cat mai multe fibre alimentare.

11) Dormi bine

Daca te epuizezi prea mult, sau pierzi noptile la TV sau pe telefon, toata cascada hormonala va fi data peste cap. Eliberarea de melatonina va fi redusa, cortizolul va creste iar insulina si controlul glucozei vor fi date peste cap. Activitatea tiroidei scade si temperatura corpului scade si ea, te simti lenesa si nu ai chef de exercitii fizice, Adopta un orar exact de somn si incearca sa nu te expui la ecrane electronice cu o ora inainte de somn.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

antrenamentul german de volum pentru femei partea 2 Antrenamentul german de remodelare corporala pentru femei - partea II A venit momentul sa accelerezi putin lucrurile. Partea a doua a antrenamentului german de remodelare corporala pentru femei este mai intensa decat prima, ceea ce va ajuta la arderea grasimii incapatanate si tonifierea musculara. 25 May, 2017
5 motive pentru care sa sari coarda 5 motive pentru care sa sari coarda Saritul corzii este una din cele mai la indemana activitati fizice pe care o femeie o are la dispozitie cand vrea sa faca miscare si sa mai slabeasca. Iata beneficiile saritului corzii. 06 Dec, 2018
Beneficiile powerliftingului pentru femei Beneficiile powerliftingului pentru femei Powerliftingul este un sport unde si femeile pot si ar trebui sa participe! Iata ce beneficii poate aduce sexului frumos! 01 Jun, 2023
circuite pentru femei facute acasa sau la hotel Circuite pentru cand esti acasa sau in deplasare Esti o femeie care iubeste sportul si miscarea fizica, dar uneori viata de familie devine prea agitata pentru a mai putea ajunge la sala. Ce faci? Renunti complet la miscare? NU! Gasesti aici un circuit simplu care poate fi facut oriunde. 15 Mar, 2018
Mic ghid de transformare corporala pentru femei Mic ghid de transformare corporala pentru femei Cum sa te antrenezi, sa mananci si sa te recuperezi pentru a obtine corpul mult visat. Varianta pentru femei! 30 Jun, 2022
De ce este indicat si sanatos ca femeile sa faca indreptari 4 motive pentru care femeile trebuie sa faca indreptari Indreptarile sunt grozave si pentru femei. Nu numai ca le transforma corpul, fancadu-le suple si puternice, dar corecteaza anumite probleme legate de postura, specifice sexului frumos. Si nu, indreptarile nu te vor face "butucanoasa". 17 Apr, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.